Francuski tost ili prženice, koje smo svi jeli u detinjstvu, nastao je iz praktičnih razoga – da bi se iskoristio dotrajali hleb, i služi se u svim delovima sveta. U Velikoj Britaniji poznat je pod nazivom eggy bread, u Španiji torrijas, u Francuskoj kao pain perdu, a ime french toast dali su mu Amerikanci. Mada niko ne zna odakle ovo jelo potiče, sa godinama je dobilo pažljivu nadogradnju, koja ga čini mnogo dekadentnijim izborom za doručak od običnog parčeta hleba umočenog u smesu od jaja i mleka.
Danas se za francuski tost više ne koristi samo osušeni hleb već i najfinija peciva, a služi se sa ukusnim nadevima, sirom, pršutom ili slatkim kremovima. Reč je o doručku u kom ne bi trebalo preterivati, jer sadrži ne tako mali broj kalorija, ali s obzorom na to da je danas nedelja, možemo da se počastimo comfort food zalogajima. Zato vam u nastavku donosimo recept za jednu od naših omiljenih verzija francuskog tosta sa Nutellom.
Sastojci:
250ml mleka
2-4 kašike Nesquika
3 jaja
2 kašičice ekstrakta vanile
ekstrakt kokosa po izboru
prstohvat soli
60gr kašike putera
hleb po izboru
Nutella
Priprema: Zagrejte mleko pa dodajte Nesquik i dobro promešajte. Ostavite sa strane da se ohladi.
U posudu srednje veličine umitite jaja i dodajte ekstrakt vanile, ekstrakt kokosa (ako koristirte) i so. Na kraju dodajte i prohlađeni Nesquik.
Napravite 4 sendviča sa Nutellom, pa svaki umočite i sa jedne i sa druge strane u mešavinu koju ste napravili i odložite u frižider na 10-ak minuta. Nakon toga okrenite svaki sendvič na drugu stranu i ostavite ih da se hlade još 5-10 minuta.
Zgrejte puter u tiganju i ispržite svaki tost i sa jedne i sa druge strane.
Na kraju ih možete ukrasiti šlagom, lističima kokosa, bananom ili mashmallowom. Prijatno!
Tekst: INJournal magazin
Foto: Instagram (@halfbakedharvest)