Belgijski waffle idealna je zimska poslastica koja će nas u ovo praznično doba lako vratiti u detinjstvo jer podseća na galete, odnosno bakin kolač. Mada originalan recept dolazi iz Belgije, za popularizaciju ove delicije najzaslužniji su Amerikanci koji često ukusnim waffleom započinju dan. Uglavnom ih jedu u kombinaciji s puterom, javorovim sirupom, sladoledom od vanile i svežim voćem, mada su odličnog ukusa i u paru s kremom ili šlagom.
Recept za belgijski waffle Amerikancima je prvi put 1964. godine predstavio kuvar Maurice Vermersch iz Brisela na Svetskom sajmu kulinara u Njujorku i od tada je to jedna od omiljenih poslastica u toj zemlji. U odnosu na galete, malo su mekše i vazdušastije, a odličan su izbor za sladak doručak ili užinu, mada se mogu služiti i kao dezert posle ručka. U nastavku vam donosimo recept za originalni belgijski waffle kom niko neće moći da odoli.
Sastojci:
2 šolje brašna
1 kašika praška za pecivo
1/4 kašičice sode bikarbone
1/4 kašičice soli
1/4 šolje (5 ravnih kašika) šećera
1/2 šolje buttermilka (ili jogurta)
1 šolja mleka
2 jaja
1/4 šolje (7 kašika) rastopljenog putera
Priprema: Prosejati brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, a zatim dodati so i šećer, i sve to kašikom dobro imešati. U drugoj posudi izmutiti viljuškom dva jaja, dodati buttermilk (jogurt) i mleko. Sjediniti suve i mokre sastojke i lagano mešati dok se ne razbiju sve grudvice. Zatim u tankom mlazu, konstantno mešajući, dodavati polako maslac koji ste prethodno rastopili i prohladili. Čim se pojave sitni balončići, smesa je spremna.
Ostavite je na sobnoj temperaturi 15-ak minuta, a potom možete početi s pečenjem wafflea.
Foto: @halfbakedharvest