Imamo recept za najukusniji kuglof od čokolade

Sočni kuglof jedna je omiljenih poslastica tokom hladnih dana, a posebno mesto u gastronomiji dobio je zbog neodoljivog ukusa i lake pripreme. Kolač koji se pravi u okruglom kalupu sa rupom u sredini smatra se tradicionalnim austrijskim dezertom, iako je prvi kuglof zapravo napravljen još u doba Rimljana, kod kojih se smatrao simbolom rotirajućeg sunca. Danas se nalazi u izlogu gotovo svake poslastičarnice u Beču, dok su nekada u ovoj poslastici uživali samo pripadnici austrijske više klase, i to uz poslepodnevni čaj. Postoji bezbroj varijanti kuglofa sa brojnim aromama i dodacima sezonskog voća, a najpoželjnija je, ipak, ona od čokolade. Za koju god verziju da se odlučite, sa ovom poslasticom nećete pogrešiti, a mi vam u nastavku donosimo jedan od naših omiljenih recepta.

1 kuglof

@baeren_hunger

SASTOJCI:
125 g maslaca
150 g šećera
150 ml mleka
100 g oštrog brašna
60 g glatkog brašna
20 g kakaa
1 prašak za pecivo
2 jaja
Za glazuru:
40 g maslaca
100 g čokolade

2 kuglof

@baeren_hunger

PRIPREMA: Zagrejte maslac dok se ne otopi, pa sklonite sa šporeta i umešajte šećer i mleko, a potom dodajte i brašno, kakao i prašak za pecivo. Dodajte i umućena jaja i sve lepo promešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Stavite smesu u kalup, koji ste prethodno podmazali i posuli brašnom, i pecite oko 45 minuta na 180 stepeni. Ukoliko želite da imate dvobojni kuglof, testo podelite na dva dela i samo u jednom stavite kakao.
Glazuru napravite tako što ćete zagrejati maslac do ključanja, a potom skloniti sa šporeta, dodati izlomljenu čokoladu i mešati sve dok se ne otopi. Glazuru prelijte preko ohlađenog kuglofa.

3 kuglof

@baeren_hunger

Naslovna fotografija: @kleidundkuchen
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top