Ivana Mrđa: Modna razglednica iz Japana

Dizajnerka Ivana Mrđa bila je pravo osveženja na srpskoj modnoj sceni kada je pre dve godine osnovala brend za devojčice „Madeloiselle“ kroz koji je „ispričala“ svoju modnu bajku inspirisana kćerkom Srnom. Spletom životnih okolnosti, dvadesetdevetogodišnja dizajnerka preselila se pre nekoliko meseci u Japan gde je njen suprug, fudbaler Dragan Mrđa nastavio karijeru. Život na novoj adresi na najbolji mogući način utiče na kreativnost ove talentovane dame, a moda na ulicama Tokija inspiriše je na svakom koraku. Zbog toga, jedva čeka da nadahnuta novim iskustvom stvori novu kolekciju za devojčice i da nastavi sa ostvarivanjem svog modnog sna.

3mr

Kakve su bile vaše prve impresije kada je reč o modi u Japanu?

– Još uvek sam pod utiskom kada je reč o Japanu. Zaljubljenik sam u modu, a ovde se zaista kada je moda u pitanju osecam kao Alisa u zemlji čuda. Malo je reći da sam fascinirana. Japanci ne stvaraju modu, oni stvaraju umetnost. Futurizam je jako upečatljiv, ali čini mi se nekako da je svaki njihov dizajner u sve to utkao dozu tradicionalnosti, koje se svi oni drže u svakom segmentu zivota. Jednostavno su posebni.

Koliko se moda u toj zemlji razlikuje od evropske?

– Razlikuje se mnogo. Rekla bih da su korak ispred, naročito ako govorimo o dizajnu.

5mr

Kako su obučene devojke na ulicama Tokija?

– Postoje Japanci koji uopšte ne obraćaju pažnju na modu, obučeni su kulturno i klasično i postoje oni drugi za kojima bukvalno morate da se okrenete na ulici. Ja obožavam ove druge.

Da li shopping u Tokiju predstavlja avanturu?

– Veliku avanturu od koje mi se ponekad zavrti u glavi. U septembru sam posetila „Tokyo Vogue Fashion Night“ i to je za mene bilo sjajno iskustvo. Ne postoji nešto što želite, kada je moda u pitanju, a da u svakom trenutku ne mozete pronaći u Tokiju.

4mr

Da li život na novoj adresi utiče na vaš stil odevanja?

– Ja obožavam da eksperimentišem kada je moda u pitanju. Svakako da je preseljenje u Japan uticalo na moj stil, jer mi se pre svega dopada ovdašnji način oblačenja. Međutim, smatram da u svemu, pa i u tome moramo ostati dosledni sebe.

Dobijate li u Japanu inspiraciju za vaš dizajnerski rad?

– Toliko inspiracije imam od kako sam ovde da se ponekad noću budim i ne mogu da spavam. Nadam se da će to izaći na dobro:). Inspiraciju nalazim na svakom koraku i zbog toga sam posebno srećna.

2mr

Planirate li da nastavite sa radom na novim kolekcijama za devojčice za vaš brend „Mademoiselle“?

– Naravno, „Mademoiselle“ je moj projekat iz snova. Što se tiče rada, nikada nisam prestala da radim na njemu. Pitanje je dana kada će „Mademoiselle“ ponovo zasijati, a možda će se to desiti i pod svetlima Tokija.

Podeli

Scroll to Top