Ivana Nešović otkriva tajnu mladolikosti i dugovečnosti Japanaca

Kada bira klub za koji će igrati, odbojkašica Ivana Nešović ne spada u sportiste kojima je najvažnija visina zarade već se trudi da svoj talenat iskoristi na mnogo pametniji način – da proputuje svetom i iskusi način života u zemljama koje je inspirišu. Do sada je imala priliku da igra u Italiji, Turskoj, Južnoj Koreji i Japanu. Da se u Indiji igra odbojka, to bi sigurno bila jedna od destinacija na njenoj sportskoj karti.

Najveću inspiraciju i pravu životnu katarzu doživela je tokom dve godine boravka u Japanu gde su se njeni pogledi na svet i životna filozofija potpuno promenili. Njihov način življenja smatra besprekornim, a za naše čitaoce otkriva zbog čega su najmladolikija i najdugovečnija nacija na svetu.

– Naučila sam mnogo stvari o načinu života Japanaca koji je ključ njihovog mladolikog izgleda i dugovečnosti, a kada biste njih pitali u čemu je tajna, oni bi vam rekli da je najvažniji dobar san. Zato svi pre spavanja odlaze u spa centre i ulaze u kamene kade u kojima se nalazi voda temperature trideset osam ili četrdeset i dva stepena, u zavisnosti od godišnjeg doba. Ko ne može da izdrži može da stavi u vodu i samo noge, a najhrabriji potope čitavo telo. Tako se pripremaju za kvalitetan san, a samim tim im i sutrašnji dan dobro počne. Na to se nadograđuje i pravilna ishrana i meditacije.

3in

Kako se hrane Japanci?

– Osnovna hrana na njihovoj trpezi su pirinač, alge i riba. Međutim, oni jedu mnogo i svinjetinu, kao i pohovanu hranu, a malo je poznato i da mnogo vole majonez, ali ga ne jedu često. Uz svaki obrok im je obavezna i supa i obično ih ima nekoliko vrsti na stolu – osnova je miso, a dodaci su različiti. Ključ njihive fit linije jeste što od ugljenih hidrata jedu samo pirinač koji ne sadrži gluten. Osim toga, oni ne jedu mleko i mlečne proizvode.

Jeste li nekada na ulici videli debelog Japanca?

– Ne postoje debeli Japanci, osim sumo rvača. Oni su tamo najpopularniji sportisti i moraju da budu debeli da bi se bavili tim poslom.

1in

Šta vam je najviše prijalo tokom života u toj zemlji?

– Rad, red i disciplina. Inspirisali su me svojim načinom života da se pozabavim sobom i spolja i iznutra. Nije reč samo o tome da se vodi računa o ishrabi i da se ide svake večeri u spa centre već o celokupnoj filozofiji života. Kada shvatiš da je život suviše kratak da bi se nervirao, to je prava stvar. Oni ne znaju za ogovaranja, pa sam tako tamo prvi put bila u ženskom kolektivu u kome niko nikoga nije ogovarao. Jer kod Japanaca se smatra najvećom nepristojnošću da svoju negativnu energiju prenosiš na drugo biće, sa svim svojim frustracijama moraš sam da se izboriš.

Na koji način se bore sa stresom?

– Oni su vernici i dan započinju molitvom koja ih smiruje, Osim toga, koriste tehnike disanja kojima stres može da se smanji u trenutku kada se zbog nečega iznerviraš. Učili su me svemu tome.

2in

Primenjujete li i dalje znanja koja ste stekli u Japanu?

– Prošlo je godinu i po dana od kada sam napustila tu zemlju i jako je teško izdići se iz sredine kada svi oko tebe žive pprimenjujem, ali prošlo je godinu i po dana od kada sam se vratila. zadržala nekoliko motpuno drugačije. Ali, trudim se da ne dozvolim nikome da svojom negativnom energijom ugrožava moju auru. Radim svakodnevno pet tibetanskih vežbi i često čitam knjige o njihovom načinu života.

Podeli

Scroll to Top