Ivana Ristić: Posao dizajnera svakim danom sve više volim

Dizajnerka Ivana Ristić već sedam godina svoj umetnički senzibilitet i viziju mode pretvara u jedinstvene kreacije koje „osvajaju na prvi pogled“. Nakon završenog Fakulteta primenjenih umetnosti i iskustva koje je stekla radeći u Njujorku za ThreeAsFour i dizajnera Isaac-aa Mizrahi-a, talentovana kreatorka odlučila je da pokrene sopstveni brend. Jedinstvenu garderobu sa njenim potpisom možete naći u radnji IMI concept store by Ivana Ristić u Belgrade Design Distric-u u Čumićevom sokačetu koji je poslednjih godina prava Meka domaćih kreativaca. Nesvakidašnje linije u krojevima i crna boja koja se provlači kroz svaku kolekciju neke su od karakteristika rada ove umetnice koja je modu zavolela tokom tinejdžerskih dana.

Jeste li još kao devojčica voleli modu i da se lepo oblačite i šta je bilo presudno da odlučite da se bavite dizajnom odeće?

– Kao tinejdžerka volela sam lepo da se oblačim, i na neki način da pratim tadašnju modu. Iskreno, prvo sam htela da studiram psihologiju, a nakon toga slikarstvo. Kostimografija, odnosno odsek za savremeno odevanje, se nekako iznenada pojavila kao ideja i u tom trenutku izgledala mi je kao dobar spoj likovne i primenjene umetnosti. Od kada sam upisala akademiju, pa kako prolaze godine sve više volim posao kojim se bavim i zaista uživam u njemu. Narocito, u svakom kreativnom procesu kroz koji prolazim tokom rada na određenoj kolekciji.


 

Koje je bilo vaše prvo radno mesto nakon diplomiranja i kakva iskustva nosite odatle?

– Nakon završetka akademije bila sam nekoliko meseci na praksi u Afrodite Mode Collection modnoj kući, gde sam radila kao asistent dizajnerke Valentine Obradović. Valentina je divna i veoma kreativna osoba i zaista je bilo divno raditi sa njom. Naučila sam od nje dosta o modnoj industiji. Nakon toga, oko pet godina, radila sam kao asistent u Višoj tekstilnoj školi u Beogradu. Naravno, i to radno iskustvo u pedagoškom smislu je bilo veoma korisno u mom dizajnerskom razvoju.

Tokom karijere, imali ste priliku i da živite i radite u Americi, koliko dugo ste bili u toj zemlji i kako izgleda rad za prestizne svetske brendove?

– Nažalost, nisam bas mnogo vremena provela u Americi, ali recimo da sam bila nekoliko meseci u Njujorku, na modnoj praksi u studiju Isaac-a Mirzahi -a i fantastičnog brenda ThreeAsFour, koji su zaista dosta uticali na moj kasniji modni razvoj. Bilo je vrlo naporno raditi paralelno u dva modna studija, koja su pritom stilski dijametralno suprotna. Isaac Mizrahi je u tom periodu bio jedan od poznatijih i predstavljao je jedan od eksluzivnijih američkih modnih brendova, dok je ThreeAsFour predstavljao skup veoma kreativnih ljudi, sa interesantnim i na neki način eksperimentalnim pogledom na modu. Tada, 2008. godine, ThreeAsFour bio je modni brend u usponu, tako da kreativna energija u njihovom studiju bila je dosta izražena kao i veliko dizajnersko iskustvo. To je imalo uticaj na moj dalji dizajnerski razvoj, naročito što su nam se senzibiliteti kada je u pitanju dizajn poklapali.

2p ir 23115

Pre više od sedam godina osnovali ste sopstveni brend, kome su prvenstveno namenjene stvari sa vašim potpisom?

– Odeca koju pravim je svakako namenjena osobama koje se pronalaze i lepo osećaju dok je nose, i koje mogu da razumeju način na koji ja sagledavam i prezentujem stvari koje kreiram.

Šta je vaš najveći izvor inspiracije?

– Konkretan izvor inspiracije retko kada imam, tačnije ponekad ni sama ne znam sta mi je inspiracija. Jednostavno me povuče neki detalj, materijal, oblik ili linija, i onda na tome gradim kolekciju. Možda ono čemu se uvek vraćam i što često primenjujem jeste igra linija u krojevima, tako da samim tim inspirativni su mi razni oblici, i fotografije određenih predela, arhitektura…

Imate li omiljene materijale i boje sa kojima volite da radite?

– Retko kada mi je određeni materijal prisutan u svim kolekcijama, da bih mogla da kažem da mi je omiljen. Takođe ni boja, mada recimo da je crna, iako se ne naziva bojom, konstatno prisutna u svim kolekcijama.


Šta se sve od odeće nalazi u ponudi u vašem IMI concept store-u?

– IMI concept store by Ivana Ristić je radnja koja je osmišljena da prestavlja jedno stilsko jedinstvo između odeće koju ja dizajniram, nakita i kožnih asesoara koje dizajniraju Miloš Sarić i Koishi. U kolekciji jesen/zima 2014 po prvi put sam dizajnirala mini limitiranu kolekcija nakita zajedno sa Milošem Sarićem i Milutinom Popovićem.

Koliko često nosite stvari koje sami dizajnirate?

– Uglavnom bar jedan komad odeće ili nakita imam na sebi.

Kakve su vam ambicije i planovi kada je u pitanju vaša karijera?

– Trenutno radim na postavljanju online prodaje preko oderđenih modnih sajtova, kao i na polakom širenju brenda na druga modna tržišta.

3p ir 23115

Podeli

Scroll to Top