Jaja su jedna od onih namirnica koje uvek imamo u frižideru, a iako ih koristimo kao bazu za mnoga jela, volimo da ih jedemo i samostalno i to uglavnom za doručak. Zbog svoje hranljive vrednosti i velikog sadržaja proteina i holina, ona su odličan izbor za početak dana, a njihova važna prednost jeste i činjenica da dugo drže sitost. Osim toga, belančevine iz jaja ubrajaju se u najvrednije, jer su lako svarljive i služe kao standard za merenje kvaliteta proteina u hrani.
Postoji mnogo načina na koje možemo da pripremimo jaja, zbog čega se često možemo igrati sa ovom namirnicom i svaki put je pripremiti na drugačiji način. Od klasičnog jaja na oko, kajgane, omleta, kuvanih ili poširanih jaja, pa sve do mnogo kreativnijih recepata. Mi vam ovog puta donosimo upravo takve predloge za doručak sa jajima.
FRITATA
4 jaja
80gr čeri paradajza
1/2 crvenog luka
100gr svežeg sira
sveža mirođija
ulje od koštica grožđa
so i biber po ukusu
Priprema: Umutite jaja viljuškom i začinite ih. Zagrejte ulje u posudi prečnika od najmanje 20cm i sipajte jaja, a potom dodajte paradajz, luk i sir. Prebacite jaja u rernu koju ste prethodno zagrejali na 220 stepeni i pecite oko 5 minuta. Na kraju dodajte malo sveže mirođije.
TOST SA AJVAROM I AVOKADOM
2 kriše prepečenog crnog hleba
2 kašike ljutog ajvara
1/2 avokada
100gr feta sira
nekoliko sušenih paradajza
2 jaja
so i biber po ukusu
maslinovo ulje
Priprema: Izgnječite avokado viljuškom, pa dodajte so, biber i malo ulja. Na hleb namažite malo ajvara, pa dodajte avokado, sir, paradajz i poširano jaje. Da biste napravili poširano jaje potrebno je da zagrejete vodu i 2 kašike alkoholnog sirćeta. Jaja najpre razbijte u činiji, a u šerpi napravite vrtlog vode u koji ćete spustiti jedno jaje. Kuvajte jaje oko 4 minuta tako što ćete sve vreme gurati belance prema žumancetu kako se ne bi razdvojili. Isti postupak ponovite i sa drugim jajetom.
OMLET SA KINOOM
4 jaja
100gr čeri paradajza
100gr feta sira
masline po ukusu
50-100 gr bebi spanaća
1 pečena paprika (oljuštena i iseckana)
70gr kinoe
origano
grčki jogurt
so i biber po ukusu
maslinovo ulje
Priprema: Napravite omlet tako što ćete jaja umititi viljuškom, pa im dodati so, biber i origano, a potom ih ispeći na tiganju.
Skuvajte kinou, pa dodajte paradajz, spanać, sir, masline i papriku i začinite kako biste napravili salatu. Salatu od kinoe staviti na jednu polovinu omleta i presaviti jaje kao kada pravite sendvič. Odozgo dodajte grčki jogurt.
Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @halfbakedharvest
Foto: Instagram