Jamie Oliver: Ukusni mafini za zdrav početak dana

Detoksikacija je mnogima trenutno glavna reč u rečniku. Nakon prazničkih gozbi dosta je masne i teške hrane, kolača, slatkiša i tražimo nešto lagano. Ipak, ne smemo preskakati doručak kao glavni obrok u toku dana, a poznati kuvar Jamie Oliver preporučuje zdrave mafine koji će prijati svačijem organizmu.
Na njegovoj digitalnoj stranici pronašli smo recept za mafine od slatkog krompira bogatog vitaminom C koji nas čuva od sezonskih prehlada, dok zahvaljujući jajima, siru i semenkama, ovaj je doručak pun belančevina te stoga ne moramo da se plašimo da li ćemo ogladneti pre ručka.

Sastojci:

maslinovo ulje
600g slatkog krompira
4 mlada luka
1 sveža chilli paprika
6 jaja
3 kašike kravljeg sira
250g integralnog brašna
50g parmezana
1 kašika semenke suncokreta
1 kašika mak
so
biber

Priprema:

Zagrejte pećnicu na 180°C.
Oljuštite slatki krompir i grubo ga narendišite u veliku činiju. Dodajte očišćeni i iseckani mladi luk i sitno iseckanu chilli papričicu.
U drugoj posudi stavite jaja i umutite ih kuhinjskom žicom. Dodajte potom so, biber, brašno, sir i narendani parmezan (ostavite oko 15g sa strane). Kada dobijete kompaktno testo pomešajte ga sa krompirom, paprikom i mladim lukom.
Rasporedite smesu u modle koje ste prethodno obložili papirom za pečenje. Preko svakog mafina dodajte još malo parmezana, semenke suncokreta i mak. Pecite oko 45-50 minuta, a ukusne mafine možete poslužiti 5 minuta nakon što ste ih izvadili iz pećnice.

Recept i foto: jamieoliver.com

Podeli

Scroll to Top