Jelena Rokano Vonarb: Moderna mama koja je pokorila Holivud

Multimedijana umetnica Jelena Rokano Vonarb pripada redu talentovanih Srpkinja koje su, već u svojim dvadesetim, jedinstvenim vizijama pokorile čitav svet. U opis svoje bogate biografije, ona se može pohvaliti saradnjom sa velikim imenima kao što je Roberto Cavalli, a jedina je naša umetnica koja je imala priliku da izlaže svoje radove u okviru dodele Zlatnog globusa i Emmy nagrada. Poslednjih 10 godina, Jelena živi i radi u Los Anđelesu gde se proslavila jedinstvenim, ručno rađenim kolažima koji su nesvakidašnji u današnjoj kompjuterskoj eri, a bavi se i dizajnom neobičnih naočara za sunce, kao i uređenjem enterijera na čijoj listi klijenta su neke od najvećih zvezda pop kulture.
Ipak, svi veliki uspesi koje je ostvarila pali su u senku kada je pre nešto više od godinu dana postala majka devojčice Mie koja je njen svet „obojila“ najlepšim bojama. Jelena apsolutno uživa u ulozi majke te joj ni jedan napor koji radi za ćerku ne pada teško. Posmatrajući način na koji Mia svakodnevno otkriva svet oko sebe i sama širi vidike i otkriva potpuno novu životnu dimenziju.

1jr 21217

Vaša ćerka Mia nedavno je napunila godinu dana, kako biste opisali sve što se događalo u vašem životu od njenog rođenja?
– Od trenutka kada se Mia rodila nastala je velika promena uz neopisivu dozu radosti u mom životu. Uživam u svemu sa njom, iako ne spavam noću i radim sve sama oko nje, ništa mi nije teško. Biti mama je najlepši osećaj. Ovih prvih godinu dana sa njom mogu opisati samo jednom rečju – čarobno!
Imate li utisak da vam je ta godina prebrzo prošla?
– Godina je proletela. Nikada nisam volela kada čujem da deca brzo rastu, ali sada to osećam. Ova godina je definitivno bila prepuna ljubavi i to mi je posebna satisfakcija za sve ostale životne uloge.
Jeste li se od početka dobro snašli u ulozi majke? Da li ste u nekim situacijama i samu sebe iznenadili?
– Prosto mi je ne verovatno da bez problema ustajem iz najdubljeg sna kada Mia noću zaplače. Ranije bih bila ljuta i besna kad me neko probudi.

5 jr

Šta vam je najlepše u ovom periodu života, a šta biste možda promenili?
– Ljubav, ljubav, ljubav! Nisam ni znala da ovoliko bezuslovno mogu da volim tako tanano biće. Potpuno je obožavam i divim se jačini emocije koju svakodnevno imam za nju. Ako bi bilo moguće da period od rođenja do prvog rođendana deteta traje duže, rado bih prihvatila da sve sa njom proživim još 100 puta. Svaki dan je nov za nju i uvek otkriva i radi nove stvari, stoga se i ja ponovo osećam živo i radujem se malim stvarima, kao nekada.
Koliko vam je bitna podrška partnera u odgajanju ćerke?
– Moj suprug, kojeg obožavam, je uvek tu za mene. U odgajanju Mie, do sada, pomaže isto koliko i svaki drugi muškarac – dozirano i po potrebi. Mia je još u fazi koja bi mogla da se nazove „samo mama!“, ali sam sigurna da će posle druge godine, tata da zauzme glavno mesto.
Da li spadate u mame koje vole da čitaju stručnu literaturu i na čije savete se najviše oslanjate prilikom odgoja ćerke?
– Slušam, čujem, čitam, pa odlučim na svoju ruku šta je najbolje za nju. Najviše slusam svoj instinkt, a ne pratim Kardašijanke!

4jr 21217

Šta vam je posebno zanimljivo u Miinom karakteru?
– Otvorenost prema ljudima i životinjama. Ona je čudesno detence, puno ljubavi. Svima se obraća sa osmehom i gleda pravo u oci. Njene nebo plave okice su prozori najčistije duše. Grli me i ljubi od kad je imala samo 7 meseci. A ja se topim.
Imate li vremena da se posvetite i svojoj profesiji ili vam je Mia trenutno na prvom mestu?
– Mia mi jeste na prvom mestu! Vodim je sa sobom na sve ručkove, sastanke, i u atelje u kom svakodnevno radim. Voli da pomaže, ruši i uništava sve, cepa papire i maže se sa bojama na sve strane. Volim da kažem da je zaposlena devojka.
Spremate li nešto novo kada je reč o vašem radu?
– Trenutno radim restauraciju vintage stolica na kojima sve ručno oslikavam. Takođe, radim i seriju novih kolaža portreta holivudskih zvezda. Mia mi i tu pomaže.

2jr 21217

3jr 21217

Foto: Tijana Vuković

Podeli

Scroll to Top