Jutarnji rituali zbog kojih ćete se celog dana osećati dobro

Da li tokom radne nedelje ustajete iz kreveta tek nakon što ste nekoliko puta pritisli dugme snooze na svom alarmu? Potom užurbano obavljate jutarnju higijenu i pijete prvu kafu s nogu pre nego što izjurite iz kuće jer već kasnite na posao. Za pripremu doručka obično nemate vremena pa kupujete prvu stvar koju vidite u obližnjoj pekari. Vaš dan već je počeo stresno, što će značajno uticati ne samo na vaše raspoloženje već i na koncentraciju, produktivnost i kvalitet rada. Situacija se ne menja ni kada dođe vikend, jer iako možete da ustanete kad želite, prva stvar koju uradite nakon što otvorite oči jeste skrolovanje Instagramom gde gledate fotografije onih koji su već odradili trening, napravili fotogeničnu kašu za doručak, našminkali se i uvili kosu. Tada vas obično obuzima osećaj krivice što vam ni delić toga ne polazi za rukom pa dan počinjete lošom energijom iako ste imali priliku da uradite bar nekoliko pamentinijih stvari od surfovanja društvenim mrežama.
Ako su vam oba od navedenih scenarija poznata, a želite da unesete promene u vašu svakodnevicu, u nastvaku vam donosimo nekoliko rituala kojima možete započeti jutro kako bi se čitavog dana osećali dobro. Pored toga, bićete i znatno produktivniji, a samim tim i zadovoljni sobom.

NAPRAVITE TO DO LISTU

U Maloj knjizi o samopomoći, Suzy Reading kaže da savršeno jutro počinje prethodne večeri zbog čega bi svako od nas pre spavanja trebalo da napiše na papiru spisak obaveza za sutrašnji dana, i da ih pročita uz prvu jutarnju kafu. Na ovaj način vaš mozak će biti programiran da razmišlja o stvarima koje bi trebalo da uradite pa je manja verovatnoća da ćete propustiti nešto zbog čega ćete kasnije imati grižu savesti. I zaista, sastavljanje to do liste nešto je što svako može da uradi. Možda će vam biti malo teže da se pridržavate zacrtanog plana, ali ako budete dovoljno uporni i to će postati deo vaše svakodnevice. Za početak je važno da ne budete strogi prema sebi i da ne osećate krivicu kada na kraju dana ne štiklirate čitav spisak.

ZAPOČNITE DAN U MIRU

Kada ujtru otvorite oči, nemojte odmah skakati iz kreveta, razmišljati o obavezama i čitati to do listu (ukoliko ste je sastavili). Umesto toga dajte sebi vremena da zatvorite oči i bar nekoliko trenutaka razmišljajte o bilo kojoj stvari koja vas raduje i budi optimizam u vama. Osetite je svim svojim čulima jer su prvi minuti nakon buđenja od ključnog značaja za to kako će vam proteći čitav dan. Kada sebi dozvolite da se opustite, vaše jutro je već počelo prijatnom energijom pa ćete kroz sve izazove prolaziti znatno lakše.

PROTEGNITE SE

Nakon optimističnih misli, dajte sebi vremena i da se protegnete. Amy Cuddy, profesor psihologije na Harvard univerzitetu i autorka bestseler knjige Prisutnost tvrdi da, iako zvuči čudno, istezanje tela u krevetu omogućava da vaša dominantna vibracija tokom ostatka dana bude pozitivna. Zato stavite ruke iznad glave, ispružite noge što više možete i ostanite u tom položaju nekoliko sekundi.
– Poznata je činjenica da u odnosu na položaj tela možemo da pročitamo emocije koje osoba proživljava, međutim, mali broj ljudi zna da promenom položaja tela možemo da menjamo emocije. Oni koji počinju dan istezanjem stavljajući ruke u položaj slova V (jasan znak pobede) uglavnom su zadovoljni i srećni. Na žalost, većina počinje dan tako što uzima mobilni telefon i proverava prognozu ili mejlove zauzimajući položaj fetusa – tvrdi Amy.
Ona dodaje da jutarnje istezanje, osim što umanjuje stres tokom ostatka dana, ima i druge benefite – poboljšava fleksibilnost mišića, gipkost zglobova i cirkulaciju.

JUTARNJA NEGA

Zašto ne biste od obavljanja jutarnje higijene napravili opuštajući ritual? Budite svesni kapljica vode koje dodiruju vaše lice dok se umivate, a umesto da u žurbi i grubim pokretima mažete serum i kremu, nežno dodorujte lice i masirajte ga desetak sekundi. To će vam oduzeti vrlo malo vremena, a podstaćiće lučenje oksitocina – umirujućeg hormona zbog čega ćete se osećati dobro.

PRIPREMITE UKUSAN OBROK ILI NAPITAK

Ako spadate u grupu osoba koje dan započinju kafom i obično prvi obrok imaju oko podneva, možda će vam biti irtantno kada vam neko kaže da bi trebalo da doručkujete. Međutim, pre nego što olako odbacite ovaj predlog, razmislite još jednom. Priprema zdravog i ukusnog doručka je čin ljubavi prema sebi. Niko vas ne tera da se odreknete prve jutarnje kafe niti da neposredno nakon buđenja pojedete slaninu i jaja. Biće dovoljno da popijete smoothie napitak ili ceđeni sok od nekoliko voćkica.
S druge strane, ukoliko nemate običaj da preskačete doručak, ali obično jedete u žurbi i ono što vam prvo padne pod ruku, prekinite s ovom praksom. Prvi obrok u danu trebalo bi da pojedete u miru, a ako se potrudite i da konzumirate namirnice koje su zdrave i daju vam potrebnu energiju, budite sigurni da će se to odraziti na vaše raspoloženje tokom čitavog dana.

IZAĐITE NAPOLJE

Znamo da nije lako pronaći vreme za šetnju kada ujtru jurimo na posao, ali ukoliko radite od kuće, sigurni smo da možete da odvojite bar pet minuta kako bi izašli na svež vazduh. To će promeniti vašu dominantnu vibraciju i bićete ispunjeni pozitivnom energijom. Ako svakodnevno odlazite u kancelariju, razmislite o tome kako biste mogli da se reorganizujete kako bi uključili jutarnje šetnje u svakodnevni ritual. Možda će biti dovoljno da parkirate automobil malo dalje od zgrade u kojoj radite.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @kaesutherland
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top