Kafa koja razbuđuje, ali i leči

Ljubitelji kafe ne mogu da zamisle početak dana bez ispijanja šoljice crnog napitka, a ovog rituala ne odriču se bez obzira na okolnosti. Domća kafa, kafa s mlekom, nescafé, espreso, cafe latte… Sve varijante su u opticaju i zavise od ukusa konzumenta. Dok se poslednjih godina često vodi polemika oko toga da li kafa više šteti ili koristi zdravlju, nova studija objavljena u naučnom časopisu Journal of Neurobiology of Aging pokazala je da, uz malu promenu jutarnje rutine, vaš omiljeni napitak može da donese niz blagodeti za organizam.

1kk 20917

Naime, ako u svoju kafu dodate kokosovo ulje, ona postaje vaš najbolji saveznik u borbi virusa. Razlog tome je što polovinu masnih kiselina koje sadrži ovo ulje čini laurinska kiselina, koja se nalazi i u majčinom mleku, i na najprirodniji način ojačava imunitet. Kokosovo ulje odlično je i za zdravlje arterija i drugih krvnih sudova čime direktno smanjuje rizik od srčanog ili moždanog udara, a ukoliko vam ovo nisu dovoljni razlozi, evo još jednog.

2kk 20917

Redovna konzumacija kokosovog ulja utiče na memoriju te poboljšava pamćenje, a pomaže i optimalno obavljanje drugih funkcija mozga. Ako ne volite velike promene u svakodnevnoj rutini, dovoljno je da u vašu jutanju kafu dodate nekoliko kapi ulja ovog čudotvornog ploda tropske palme, a mi vam predlažemo da isprobate potpuno novi recept kako biste uživali u svim čulima.

AROMATIČNA KAFA S KOKOSOVIM ULJEM

Sastojci:
3/4 šoljice kokosovog ulja
1/2 šoljice meda
1 kafena kašičica cimeta
1 kafena kašičica ekstrata vanile
1 kafena kašičica kakaa

Priprema: Pomešajte sve sastojke tako da dobijete konzistentnu masu (kao na fotografiji). Čuvajte je u teglici u frižideru i svakog jutra dodajte u vašu kafu jednu kašičicu ove zdrave smese.

3kk 20917

Foto: Roat + Revel, Modern Hippie Health & Wellness

Podeli

Scroll to Top