Katarina Batuta otkriva tri domaće destinacije za savršeno letovanje

Ako ste mislili da morate da promenite tri aviona i odete na drugi kraj sveta da biste doživeli egzotičnu avanturu, fotografkinja i travel blogerka Katarina Mandarina (Katarina Batuta) spremna je da vas razuveri. Nakon što je obišla neke od najuzbudljivijih svetskih destinacija – od Tokija i Fudžija, preko Tibeta i Balija, pa sve do Laponije, prošle godine odlučila je da krene u drugom smeru i počne da istražuje prirodne lepote naše zemlje. Sa partnerom Urošem Višekrunom, koji je njen kolega i neizostavni partner u svim ekspedicijama, pokrenula je i hashtag #hiishiixSerbia, u okviru kog objavljuju sve fotografije koje nastaju tokom njihovih putovanja po Srbiji, a uskoro planiraju da objave i knjigu u kojoj će otkriti ne tako poznate, nestvarno lepe, predele naše zemlje.

Katarina Batuta i Uroš Višekruna

Situacija sa pandemijom koja nas je zadesila ovog proleća i ograničila nam kretanje, podstakla je Katarinu da se zajedno sa Urošem, još intenzivnije posveti istraživanju domaćih destinacija, a iskustvo joj je pokazalo da odmor na našem terenu može biti podjednako uzbudljiv kao na bilo kojoj poznatoj svetskoj destinanaciji.
– Sa mnogim prirodnim lepotama naše zemlje upoznala sam se još davne 2011. kada smo se pripremali za biciklističku ekspediciju na Tibetu, a trenutno, skoro godinu dana obilazimo Srbiju uzduž i popreko i boravimo na mestima gde ljudska noga matlene nije kročila. Od neverovatnih opcija pentranja na velelepne vrhove i vidikovce, do istrazivanja preko 90 divljih vodopada, koji definitvno asociraju na one koje možete videti u džunglama Azije, do kajakanja rekama, jezerima ili istraživanja kanjona, Srbija ima mnogo toga da ponudi. Naravno, postoje i opcije za one koji više vole ležernije odmore, a jedna od njih je Vojvodina, bogata prelepim salašima i vinogradima. Za koju god varijantu da se odlučite, boravak u prirodi je zbilja nešto nezamenljivo, a kad vam se jednom uvuče pod kožu, uvek ćete iznova težiti tom osećaju opuštenosti i bezbrižnosti.

Rosomački lonci (Istočna Srbija)

Ukoliko planirate da provedete letnji odmor u zemlji ili jednostavno zelite da je bolje upoznate, Katarina ima odlične predloge.

TARA
– Uroš i ja već nekoliko godina obilazimo Zapadnu Srbiju, koja nam je prirasla za srce. Oboje volimo predivnu i neiskvarenu planinu Taru, koja nije preterano razvijena, ali baš zbog toga dolazi do izražaja njena suštinska lepota. Nadam se da će takva ostati i ubuduće, jer to je njena čar. Reč je o pitomoj i pristupačnoj planini na kojoj imate opciju kupanja na Zaovinskom jezeru, a lokalitete koje preporučujem da obiđete su Banjska stena, Vidikovac Osluša, Mokra gora i Biljeske stene.

Planina Tara

Zaovine

Tara

STARA PLANINA
– Savršena destinacija za sve koji su željni avantura, dugih šetnji i ozbiljnijeg planinarenja. Za razliku od Tare, prirodna Stare planine je divlja, ali i nestvarno lepa. Čak 1/3 vodopada cele naše zemlje nalazi se upravo u ovoj regiji. Mnogi od njih su i dalje neotkriveni i nemaju ime. Sve to ostavlja mnogo opcija za istraživanje, a mesto koje apsolutno morate da posetite je selo Topli do. Sve lepote ovog kraja smeštene su u tom autentičnom srpskom selu, koje se nije mnogo menjalo, pa izgleda kao da je vreme u njemu stalo.

Vodopad na Staroj planini

Stara planina

Zavojsko jezero kod Pirota

ISTOČNA SRBIJA
– Istočna Srbija ima totalno drugačiji i ležerniji vajb. Sve se desava oko Dunava, najveće reke koja protiče kroz našu zemlju, a ceo potez kroz Đerdapsku klisuru, takozvana Gvozdena vrata Dunava, po lepoti parira Norveškim fjordovima. Još kad shvatite da cela naša kulturološka baština potiče iz tog kraja, kao i kada obiđete neverovatni Lepenski vir sa iskopinama naselja iz perioda Mezolita, sve dobija dimenziju stvarno neverovatnog kraja. Nemojte propustiti da posetite i jedan od najvećih prerasta u Evropi kod manastira Vratna, kao ni prelepu Golubačku tvrđavu.

Vodopad Blederije

Golubačka tvrđava

Istočna Srbija

KORISNI SAVETI
– Uvek apelujem na ljude da paze na prirodu u kojoj borave i da nikada ne ostavljaju đubre za sobom. Neće to niko pokupiti za njima i pokvariće ugođaj svima, pa i sebi lično. Ako nalete na otpad, bilo bi sjajno i da ga pokupe, i na taj način pomognu da naša zemlja bude čistija i lepša.
– Ukoliko idete na na ozbiljnije planine i trekove, obavezno nabavite potrebnu opremu i cipele koje će vam omogućiti udobniji, ali i bezbedniji boravak u prirodi. Bitno je da svi obrate pažnju na živi svet oko sebe, a pre svega na životinje koje tu žive, i da ih ne uznemiravaju bahatom vožnjom ili bilo kojim drugim vidom neprimerenog ponasanja.
– Šumski požari često nastanu kada neko neiskusno napravi vatru za roštlj ili svoj ugođaj na mestu koje nije primereno za to, pa je recimo prošle godine na Tari izgorelo 400.000 hektara šume zbog ovakvog incidenta i potpuno je uništen ogroman deo veoma krhkog ekosistema te planine.

Tara

– Na planinama nam je posebno bitno da se štitimo od sunca koje je, zbog veće nadmorske visine, jače nego u gradovima. Iz iskustva vam mogu reći da sam tokom jednog kupanja na Zaovinskom jezeru (nalazi se na 900nmv) u jednom danu izgorela kao nikad do sada na moru. Od tada na putovanjima sa sobom uvek nosim proizvode sa zaštitnim faktorom, kako za lice tako i za telo. Jako mi je bitno da to budu provereni preparati i preporučeni od strane dermatologa, a kupujem ih u apotekama. Kada je reč o zaštiti lica, najviše volim Vichy CAPITAL SOLEIL obojena zaštitnu krema 3 u 1 SPF 50+ protiv tamnih fleka, iz tri razloga. Koža mi je sklona hiperpigmentacijama, a ovaj preparat sprečava pojavu tamnih mrlja, koje su česta posledica izlaganja suncu. Pored toga, pruža najviši stepen zaštite i lepo je pigmentisan tako da ujednačava boju tena, a ne stvara osećaj težine na licu.

Vichy CAPITAL SOLEIL obojena zaštitna krema 3u1 SPF 50+

Za zaštitu tela biram La Roche Posay ANTHELIOS nevidljivi sprej SPF50+, koji od jutra, pa sve do zalaska sunca, koristim na svaka dva do tri sata. Ovaj proizvod preporučujem iz mnogo razloga, a najvažnija mi je činjenica da je otporan na znoj, vodu i pesak.

La Roche-Posay ANTHELIOS nevidljivi sprej SPF 50+

Foto: Privatna arhiva

Podeli

Scroll to Top