Kristina Bogdanović: Upoznajte devojku koja stoji iza prvog srpskog dizajnerskog online shopa

Mladu i ambicioznu Kristinu Bogdanović upoznala sam pre skoro tri godine kada je radila kao lični asistent naše najuspešnije influenserke Tamare Kalinić. Iako nije bila dugo na toj poziciji, već na prvi pogled bilo je jasno da sve konce drži u rukama. Zato ni meni, ni bilo kome ko je poznaje nije bilo iznenađenje kada je pred sam kraj proleća pokrenula pionirski biznis na našim prostorima – jedinstvenu online platformu za domaće dizajnerske brendove. Šest meseci kasnije, Moda Market već je prepoznat i od strane dizajnera i od strane klijenata kojima je u doba fast fashiona kvlatitet i dalje na prvom mestu. Međutim, ova mlada vizionarka smatra da je tek na početku i ne plaši se da sanja velike snove. Pravi je primer žena nove generacije koje znaju šta žele i hrabro koračaju ka svojim ciljeva.
Kada je nastala ideja za pokretanje Moda Marketa, odnosno u kom trenutku ste shvatili da je naše tržište spremno za promenu shopping navika?
– Moja ljubav prema modi traje još od malih nogu, i podsvesno sam uvek znala da ću kad tad da završim u tom svetu, samo je bilo pitanje u kojoj ulozi ću se pronaći. Svake godine kad sam dolazila u Beograd za zimski, odnosno letnji raspust, primećivala sam da su ljudi sve otvoreniji ka ideji online kupovine. Moram da priznam da je ideja za pokretanje Moda Marketa rođena još odavno, samo je bilo pitanje kada će se realizovati. Onog dana kad sam videla da 20 žena čeka u redu u Zari kako bi pokupile online porudžbine, znala sam da je konačno došlo to vreme i odmah sam krenula u akciju.

Šta su bili vaši najveći izazovi od trenutka kada ste odlučili da krenete u akciju do realizacije čitave ideje?
– Svi su me upozorili da je početak najteži, i da će biti potrebno vreme da brend zaživi, pogotovo što je reč o brendu čiji je biznis model isključivo online. Ne opterećujem se konceptom vremena, niti sam zaluđena brojkama već čvrsto verujem u uspeh, i svo svoje vreme i trud ulažem ka postizanju istog. A što se izazova tiče, njih će uvek biti, i uvek im se radujem, jer volim da testiram svoj kapacitet. Nisam neko ko ima tendenciju da paniči jer smatram da ne postoji problem koji ne može da se reši. Ako moram nešto konkretno da izdvojim, rekla bih da me na početku mnogi nisu shvatali ozbiljno. Čuju moju priču i automatski na snagu stupe predrasude – da sam razmažena, da mi je u životu sve dato… Mislim da je svako ko je razgovarao sa mnom duže od pet minuta shvatio da sam sušta suprotnost od svega toga. Ne volim da se pravdam. Svojim radom i trudom pokazujem ko sam i šta sam.
Ko su vaši klijenti? Da li među kupcima ima više mladih žena ili ste privukli pažnju svih generacija?
– Nisam fokusirana na godište naših kupaca. Najbitnije mi je da prepoznaju i cene kvalitet, jer je to nešto na šta najviše stavljam akcent kad je u pitanju garderoba. Naše klijentkinje su žene sa stilom i istančanim ukusom, koje se ne plaše da probaju nešto novo i još uvek neotkriveno. Žene koje su edukovane i svesne sveta u kojem žive. Žene koje su elokventne, sarmantne, i svojim osmehom i pozitivnom energijom osvajaju svaku prostoriju.
Kako birate brendove sa kojima ćete sarađivati i hoće li se uskoro proširiti lista dizajnera čiji su komadi dostupni u vašem online shopu?
– Selekciju brendova širimo svakog meseca i vrlo sam zadovoljna sa kojim brendovima trenutno sarađujemo! Od samog starta sam naglasila da sam veoma selektivna i da mi nije namera da radimo sa celom balkanskom modnom scenom. U saradnju isključivo ulazimo sa brendovima čiji nam senzibilitet prija, i to je najefikisanja strategija koja garantuje da će kvalitet ponude ostati na visokom nivou.

Kakva je vaša poslovna vizija? Gde vidite Moda Market kroz godinu dana, a gde kroz pet i deset godina?
– Sanjam otvorenih očiju, a moji snovi za Moda Market su veliki. Međutim, ne volim da pričam previše unapred, jer ako nas je ova godina ičemu naučila, to je da niko od nas ne zna šta budućnost donosi. Temeljno radimo i borimo se, i to mi je u ovom trenutku najvažnije.
Iako ste prilično mladi, započeli ste veoma zahtevan, a uz to i pionirski posao na ovim prostorima, ko vam daje najveći vetar u leđa na tom putu?
– To je veoma lako pitanje – moja porodica i moje najbolje drugarice. Bez njih, ne znam ko bi i šta bi bila. O njima bi mogla satima da pričam, jer smatram da su najlepši poklon koji mi je Bog podario.
Veliki deo života proveli ste u inostranstvu, kojim lekcijama i životnim navikama vas je naučilo to iskustvo?
– Imala sam privilegiju da živim u raznim zemljama širom sveta. Rano detinjstvo provela sam u Aziji, ali se nažalost ne sećam tog perioda. Život u Španiji me je naučio šta znači uživati, jer niko ne uživa u hrani i piću kao što to rade Španci! Život u Nemačkoj mi je pokazao šta je disciplina i kako je verovati u sistem i poštovati isti. Život u Francuskoj najviše je uticao na oblikovanje mog ličnog stila jer ne postoji grad gde su žene lepše obučene nego u Parizu. Ta gracioznost i elegancija sa kojom šetaju ulicama, nešto je čemu se i dan danas divim. Život u Engleskoj je bio mnogo brz i zahtevao je određene radne navike bez kojih čovek ne može da opstane. Tamo se vreme veoma poštuje i moram da priznam da što se tiče online trgovine, ne postoji zemlja koja je naprednija od Engleske. London je bio glavna inspiracija za Moda Market, i nadam se da ćemo jednoga dana da poslujemo i na njihovom tržištu!

Jedno od vaših prethodnih radnih iskustava bila je saradnja sa našom najuspešnijom influenserkom Tamarom Kalinić. S obzirom da ste tada imali priliku da iz prve ruke vidite kako modni svet funkcioniše, kakvi su vaši uticsi?
– Modna industrija, kao i svaka industrija, veoma je zahtevna i okrutna, i smatram da nije za svakoga. U prvih godinu dana čovek može da ustanovi da li je to pravac za njega ili ne. Što se mene konkretno tiče, dilemu nikad nisam imala – veoma brzo sam se snašla, i naučila da pričam taj fashion jezik! Svesna sam negativnih aspekata modne industrije, ali nisam opterećena njima. Uživam u svom poslu i radujem se svakom uspehu i izazovu koji me čeka!
Kako biste opisali sopstveni modni senzibilitet?
– Volim da eksperimentišem sa svojom odećom jer smatram da sam u godinama kada mogu to sebi da dozvolim, tako da često možete da me vidite u vojničkim čizmama i oversized jaknama i blejzerima. Moram da priznam da ne pratim previše trendove, jer isključivo nosim stvari u kojima se osećam komforno i ženstveno.
Šta se nalazi na vašoj listi must have komada za ovu sezonu ili je bolje da vas pitam šta najčešće nosite poslednjih dana?
– Jedva sam čekala jesen kako bih imala priliku da nosim svoj Magda Butrym blejzer! Ali priznaću, trenutno ne skidam Jugoslovenka duks sa potpisom domaćeg brenda Mates. To je najudobniji komad odeće koji sam ikada posedovala.
Kako danas u Srbiji izgleda život mlade i uspešne devojke koja je započela sopstveni biznis? Koliko ste posvećeni poslu, a koliko imate vremena za slobodne aktivnosti i šta u tim trenucima najviše volite da radite?
– Moja trenutna realnost jeste da sam potpuno fokusirana na posao, ali kao i za sve u životu, smatram da čovek treba da nađe balans! Najviše volim da počnem dan treningom sa mojom najboljom drugaricom Marinom. Radnu nedelju provedem u poslu, a dani mi se najčešće završavaju čitanjem knjige pred spavanje. Vikend je isključivo rezervisan za porodicu i prijatelje, i tada upotrebu telefona svodim na minimum. A kad osetim da je vreme da odmorim svoju dušu, dohvatim se pasoša!

Odričete li se stvari u kojima uživa većina devojaka vaših godina?
– Svi u mom okruženju znaju da sam veliki hedonista i da uživam u većinu stvari u kojima uživaju i ostale devojke mojih godina! Ali kada primetim da neka navika počne da šteti meni ili ljudima u mom okruženju, lako je se odričem. Zaista smatram da je sve što je otišlo od mene i od čega sam se odrekla, bilo radi kvalitetnijeg života i zdravijeg uma, i nikad se nisam pokajala.
Spadate li u žene koje smatraju da uspeh nije potpun ako niste ostvareni i na emotivnom planu i da li je po vama mit da je uspešnim ženama teže da nađu partnera ili je to postala realnost?
– Nijedan uspeh nije potpun ako nemate sa nekim da ga podelite, a još ako možete da stvorite uspeh zajedno sa partnerom, ne postoji ništa lepše. Što se tiče drugog dela pitanja, to definitivno smatram mitom! Ima istine u tome da je ženama koje znaju koliko vrede teže, jer ne prave kompromise sa ličnim vrednostima. Međutim, rekla bih da je u današnje vreme i muškarcima i ženama teško da pronađu partnera, jer je sredina postala veoma toksična i vrednosti su se poremetile. Svi bi sve i odmah, i taj lenj pristup prema ljubavi je nešto što ne prihvatam. Tradicionalna sam devojka koja voli svaki kliše kada je reč o ljubavi i sigurna sam da će mi se kad tad, kao grom iz vedra neba, pojaviti onaj pravi. A možda već i jeste;)

Intervju: Ivana Nikolić
Foto: Privatna arhiva

Podeli

Scroll to Top