Maja Ratajc: Intervju sa inspirativnom dizajnerka donjeg veša kompanije Lisca

Maja Ratajc glavni je dizajner popularne linije „Cheek by Lisca“, vodećeg regionalnog proizvođača donjeg veša i kupaćih kostima. Svojim čarobnim i originalnim modelima namenjenim savremenim ženama koje žele da budu zavodljive, elegantne i razigrane, slovenačka umetnica iznenadi nas svake sezone. Jedinstveni deseni i šare nastaju u njenom notesu u kome voli da šara u svakom slobodnom trenutku, a kasnije svoje ideje prenosi i na komade koje osmišljava. Ova moderna devojka veoma je aktivna i živi život punim plućima, pa je tako član slovenačke padobranske reprezentacije, a njena najveća strast pored sporta su i putovanja.

Jeste li prilikom upisa studija dizajna maštali o tome da kreirate veš i kupaće kostime ili ste mislili da ćete se baviti dizajnom garderobe?

– Oduvek sam volela lep donji veš, a saradnja sa Liscom se dogodila slučajno. Na fakultetu smo se više bavili dizajnom garderobe i nikada nisam bila opterećena time šta ću tačno raditi kasnije. Multidisciplinaran sam tip i likovna teorija ima iste zakone bilo da je u pitanju veš, garderoba, grafički dizajn ili enterijer. Volim lepe stvari i rado kreiram bilo šta.

3p mr 14815

Kako je došlo do vaše prve saradnje sa brendom Lisca?

– Kada sam završavala studije, Lisca je na fakultetu tražila studenta, koji bi mogao da sarađuje sa njima. Moja mentorka, profesorka Metka Vrhunc, ocenila je da sam najbolji kandidat za to i dala im moj broj telefona. Počela sam da radim kao spoljni saradnik, zatim su me zaposlili i počela sam da oblikujem marku „Cheek by Lisca“. Na početku sam bila pod uticajem teorije sa fakulteta, ali u preduzeću mi je brzo postalo jasno da proizvodi moraju da budu komercijalni i unutar cenovnih granica. Na početku se moja priroda odupirala komercijalnosti, ali kasnije mi je bio izazov da napravim proizvod koji će se dobro prodavati.

Koliko je za vašu karijeru značajno to što ste uspeli da talentom privučete pažnju vodećeg brenda u proizvodnji veša u regionu?

– Lisca je svakako definisala moj život. Mnogo sam naučila i na tome sam joj veoma zahvalna. Vrlo je važno da čovek ima odgovornost, posao, da je ekonomski nezavistan. Tada toga nisam bila svesna, ali da mi se nije dogodila saradnja sa Liscom, pitanje je da li bih ikada ozbiljno kreirala masovno proizvedene kolekcije garderobe. Lisca je zapravo bila jedina mogućnost da ostanem u Sloveniji i radim u industriji za koju sam se školovala. Mada verovatno bih se snašla i da mi Lisca nije dala šansu. Ne postavljam sebi granice, zanimaju me različite stvari, samoinicijativna sam i prilagodljiva.

2p mr 14815

Šta je bilo presudno da postanete dizajner linije „Cheek by Lisca“?

– Imala sam vrlo jasnu viziju kako bi trebalo da izgleda „Cheek by Lisca“. U Lisci sam videla mnogo potencijala na području modernog zavodljivog stila. Prva serija koju sam kreirala za Cheek bila je „Sunny“. Sunce u boji cigle na svetloj pozadini, kombinovala sam sa jednobojnim materijalom takođe u boji cigle. Inspirisala me je Marlene Dietrich u elegantnoj pidžami na tufne, način na koji je nosila print sa kravate na marami, njena elegancija i istovremeno razigranost su me jednostavno preuzeli… Tako je nastala serija veša i pidžama koje je predstavljala svežinu za Liscu, a bila je i komercijalno uspešna.

Kakvim devojkama je namenjena linija „Cheek by Lisca“?

– Praktičnim, opuštenim i „cool“ zavodnicama. „Cheek“ devojka zna da nosi donji veš u boji, sa trakicama i čipkastim dodacima. Flertuje sa retro stilom, voli trendove, ali nije njihov rob. Na plaži voli bikini ili kupaći koji se vezuje, oblači se lagano i surferski.

Šta vam je inspirativnije – dizajniranje veša ili kupaćih kostima?

– Isreno, najviše volim da crtam šare i različite motive. Moj notes ima više crteža i škrabotina nego teksta. Svejedno mi je da li kreiram veš, kupaće kostime ili pravim nešto drugo. Važno je da mi se nešto dešava i šta god da radim, tome se predam u potpunosti. Jednostavno sam takva. Ili me nešto potpuno preuzme, ili me uošte ne dotakne.

4p mr 14815

Koliko vremena prođe od prvobitne ideje do nastanka jednog grudnjaka?

– Od izbora materijala do predstavljanja kolekcije kupcima prođe pola godine. Kolekciju kreiramo godinu i po unapred. Trenutno za liniju „Cheek by Lisca“ već imamo sve dogovoreno za jesen/zimu 2016. Kada se izabere materijal i dogovore detalji o ceni i proizvodnji, serija se vrlo brzo napravi. Ja počnem tako što komadiće materijala i papiriće sa šarama lepim na grudnjake. Kada odlučim šta će biti najefektinije i odgovarajuće za industrijsku proizvodnju, crtam skice. Po tim skicama se prave krojevi i šiju se prototipovi. Po potrebi se oni popravljaju na modelima i zatim se konačne verzije predstave svima koji učestvuju na tržištu. Pravljenje kolekcije je timsko delo. Prosto ne mogu sama da kreiram šta mi padne na pamet. Moram uzeti u obzir sve što diktira tržište, potražnju, kao i mogućnost industrijske proizvodnje.

Šta bi žene trebalo da znaju prilikom izbora odgovarajućeg grudnjaka?

– Moraju da znaju svoju veličinu, ali ipak pre kupovine treba isprobati različite modele i različite veličine. Ženska tela se vremenom menjanju i ne možemo celog života nositi iste modele i veličine. Neke žene, na primer, oduvek nose grudnjak bez pene i veoma ih je teško nagovoriti da probaju neki sa penastom korpom. A više puta sam doživela da je žena bila apsolutno iznenađena kako joj dobro stoji i neki drugi model, koji se razlikuje od onoga na koji je navikla. Važno je napomenuti, da najveći deo težine grudi nosi deo grudnjaka koji se nalazi ispod grudi, a ne bretele. Deo ispod grudi mora lepo da prijanja, čak i malo da vas stisne. Primećujem da dosta žena kupi grudnjak koji ima preveliki obim za njena prsa, kao i da bretele skrate što je to više moguće. Tada im se grudnjak na leđima podigne previsoko i nije u ravnoj liniji sa prednjim delom. Bretele se zatim urežu u ramena. U tom slučaju žena treba da proba grudnjak koji ima veću korpu i manji obim oko prsa. Svakako treba paziti i na vrh grudnjaka koji kupujemo, recimo ako ćemo ga nositi sa poslovnom garderobom, onda je dobar izbor gladak grudnjak u boji kože. Mada, ne volim da ograničavam žene kako da kombinuju veš sa garderobom.

5p mr 14815

Da li je teško da na tako malim komadima kao što su veš ili kupaći izrazite svoju kreativnost?

– Ne, meni se čini da imam najlakši posao na svetu. Ne treba na svakom koraku da bude „drama“. Ukoliko tržište zahteva jednostavan grudnjak, pružite mu jednostavnost. I to je kreativnost. Ekstravagancija po ce svaku cenu, za mene je kič. Ipak, volim da se iživim pri kreiranju šara i kombiniranju boja, za to je možda više prostora na kupaćim kostimima.

Kakva će biti jesenja kolekcija „Cheek by Lisca“?

– U kolekciji će biti mnogo čipke. Čipka na vešu ima dugu tradiciju i daju mu ženstvenost. Čipkasti rubovi i velike trakice krase prijatni modal, čipka se kombinuje sa cvetnom šarom, ili je veš potpuno čipkast. Moram da naglasim da je penasti „push up“ grudnjak bez žice, postao moj omiljeni model istog trenutka kada sam ga prvi put probala. Kolekcija sadži veliku paletu boja: nežno roze, boju srebra, plavu, plavo-zelenu i crnu. Nešto zaista posebno jeste čipkasti grudnjak iz serije „Principessa“ koji na leđima ima veoma zanimljiv detalj. Uprkos svim detaljima, kolekcija je veoma nosiva i praktična.

U vašem opusu su i dizajniranje kataloga, ambalaže, plakata i enterijera prodavnica, da li su ti poslovi za vas zanimljiv izlet od prvobitnog zanimanja?

– Po zanimanju sam dizajner tekstila, ali se teško zadržavam samo na tome. Na fakultetu sam dobila osnovno znanje, koje može da se primeni u različitim sferama. Uvek imam u glavi neku širu sliku o tome kakve bi stvari morale da budu i najlakše mi je da jednostavno sa ekipom kolega uzmem stvar u svoje ruke i nešto uradim, ako je to već moguće.

1p mr 14815

Šta vam je, od svih poslova kojima se bavite, najinspirativnije?

– Sve što radim me inspiriše, a pre svega mi je važno da sam aktivna. Najviše ideja dobijem kada sam u pokretu, kada razmišljam, kreiram, krećem se. Celog života čeznem za lepotom i tražim je na različitim područjima. Danas me inspiriše jedna stvar, sutra druga, menjam se, ali sam u osnovi ista kakva sam bila kada sam imala 5 godina.

Članica ste slovenačke padobranske reprezentacije, da li vas taj sport najbolje relaksira?

– Letenje je za mene izazov koji mi daje osećaj slobode. I u sportu tražim lepotu, zato mi se posebno dopao „freestyle“. Mogućnost kretanja u vazduhu su neograničene i osećaj nakon dobrog treninga je nemoguće opisati rečima. Sport mi izoštri čula i umiri me.

Kako najradije provodite slobodno vreme?

– Rado sam u društvu svojih prijatelja, ali mi je potrebna i samoća. Slobodne dane obično provodim tako što putujem, letim ili vežbam. Mirovanje me nervira.

Podeli

Scroll to Top