Da li koristite maske za spavanje? Evo zbog čega bi trebalo da počnete

Svako od nas se u nekom trenutku života pitao kako može da poboljša kvalitet svog sna? Kako na ovo pitanje ne postoji jedan odgovor, postoji mnogo različitih pristupa. Tako nekima pomaže da spavaju u potpuno zamračenoj prostoriji, drugima je važno da temperatura vazduha bude optimlna, a trećima da u spavaću sobu ne unose mobilne telefone i druge uređaje. Međutim, maske za spavanje već dugo se nameću kao jedno od najpraktičnijih rešenja jer, osim što izgledaju odlično, pokazalo se da imaju niz benefita.
Pre nego što vam otkrijemo sve prednosti spavanja sa maskom, trebalo bi da znate da je su najbolje maske one koje su izrađene od prirodnih materijala, posebno od svile, dok bi proizvode od poliestera i drugih veštačkih materijala trebalo da izbegavate. Takođe, jako je važno da vodite računa o higijeni vaše maske i da je perete na nekoliko dana jer spavanje sa prljavom maskom moglo bi da ima više štete nego koristi.
U nastavku vam otkrivamo ključne prednosti spavanja sa maskom.

PRODUŽAVAJU REM FAZU NAŠEG SNA
Naš biološki ritam, koji pomaže telu da proceni kada je najbolje vreme da zaspimo ili da se probudimo, pod velikim je uticajem svetlosti. Što je tamnije, telo proizvodi više melatonina kako bi moglo da utone u dubok san. Istraživanje amričkog Nacionalnog udruženja za spavanje pokazalo je da maske produžavaju REM fazu našeg sna, tokom koje se odvija većina naših snova i koja čini oko 25% vremena našeg spavanja. REM faza je izuzetno važna pre svega zato što stimuliše oblasti mozga koje koristimo za učenje i pamćenje.

POMAŽU KOD NESANICE
Ako imate problem da zaspite, maske za oči će vam pomoći da blokirate veliki deo stimulansa iz spoljne okoline i da lakše utonete u san. Osim toga, nakon izvesnog vremena, kada se naviknete na korišćenje maske, vaš mozak će biti istreniran da prepozna masku kao signal da je vreme za spavanje, stoga ćete lakše moći da zaspite. Ovaj način može predstavljati dobar vid borbe sa nesanicom. Iako je možda očigledno, naglašavamo da maske pomažu da ne otvarate oči kako vam ne bi odvukle pažnju i razbudile vas stvari koje se nalaze oko vas, poput svetla telefona i sl.

POMAŽU KOD MIGRENE
Osetljivost na svetlost, ili fotofobija, jedna je od najčešćih karakteristika hronične migrene. Svako ko ima migrene zna da one mogu biti posebno iscrpljujuće kada udare usred dana kada sunčeva svetlost otežava pronalaženje mračne sobe za oporavak. Upotreba maske za spavanje u takvim situacijama pružiće vam toliko potrebno odmaranje.

POPRAVLJAJU RASLOŽENJE I SMANJUJE ANKSIOZNOST
Maske za spavanje mogu doprineti boljem mentalnom zdravlju, pomažući smanjenju depresije i istovremeno podižući vaše opšte raspoloženje. Naime, brojna istraživanja su potvrdila da ljudi koji su noću previše izloženi svetlosti imaju veću verovatnoću da razviju simptome depresije u poređenju sa onima koji spavaju u potpunom mraku. Blokirajući svetlost, maske za spavanje omogućavaju nam spokojan san, ali ne samo to. Nežan pritisak koji vrše na naše oči ima umirujući efekat zbog čega se osećamo opušteno, a naše telo proizvodi serotonin koji sprečava osećaj anksioznosti.

IMAJU BENEFITE ZA OČI
Osim uticaja na dobar san, maske imaju opuštajući efekat i na oči. One zimi utopljavaju oči dok ih leti štite od rashladnih uređaja. Ukoliko imate centralno grejanje ili rashlađujete vaš dom, suv vazduh i strujanje vazduha dok spavate može podići prašinu što isušuje vaše oči pa su maske idealna zaštita. Takođe veoma su korisne za osobe koje tokom spavanja ne zatvaraju oči, ili ih nedovoljno zaklapaju.

SPREČAVAJU POJAVU BORA
Nedostatak sna je jedan od glavnih uzročnika pojave bora i to je ključni razlog zašto bi svi trebalo da spavamo sa maskom. Međutim, nedostatak sna nije jedini razlog zbog kojeg možete razviti bore. Kada spavamo na stomaku ili na boku, vršimo pritisak na lice, što može dovesti do stvaranja bora. Kada nosite masku za spavanje, štitite osetljive delove okoloočne regije od oštećenja trenjem. Najviše beauty benefita imaćete ako koristite svilene maske za spavanje jer su glatke površine i neće upijati proizvode za negu koje ste naneli pre spavanja. Osim toga svila je hipoalergena stoga je pogodna za sve one koji imaju problema sa kožom poput akni, mitesera i ekcema.

POMAŽU KOD NADUTIH PODOČNJAKA
Jedan od glavnih znakova da niste dovoljno spavali jesu naduti podočnjaci. Ipak, maske za spavanje ne pospešuju samo kvalitet sna već vrše i blag pritisak na podočnjake i sprečavaju nakupljanje vode u ovoj regiji. U skladu sa tim, sprečavaju nadutost podočnjaka.

Tekst: INJournal magazin
Foto: Intagram (@camilacoelho)

Podeli

Scroll to Top