Mitovi i istine o sirovoj hrani: Namirnice koje su zdravije kada ih skuvamo

Sirova hrana je bez sumnje najzdravija i najbolja je za organizam. Uprkos džemovima ili sokovima, koji su popularni u domaćoj kuhinji, voće ne bi trebalo kuvati, jer ne spada u termostabilne namirnice i tako gubi svoja zdrava svojstva. Isto važi i za povrće, ali ne baš svo povrće. Kuvanjem pojedinog povrća prekida se njegova ćelijska struktura zbog čega postaje lakše za varenje i apsorbovanje. Naravno, povrće bi trebalo termički obraditi na pravi način. Kuvani kelj može biti zdraviji od sirovog kelja, ali predugo kuvan kelj ili pržen u dubokom ulju, svakako nije zdraviji od sveže salate. Donosimo vam listu pet namirnica koje su zdravije nakon termičke obrade.

Spanać

1p kh 6815

Kuvani ili samo kratko obaren spanać može vam doneti pravo bogatstvo nutritijenata kao što su: kalcijum, magnezijum, gvožđe i antioksidansi, poput beta-karotena. Unos kalcijuma, na primer, utrostručava se kuvanjem spanaća. Ukoliko radije volite svežu salatu od spanaća, obavezno dodajte limun, jer gvožđe se apsorbuje samo uz vitamin C.

Kelj

nas p kh 6815

Zahvaljujući velikoj količini vlakana, kelj kuvan na pari može vam pomoći da regulišete holesterol. I sirov kelj je dobar za snižavanje holesterola, ali ne koliko i skuvani. Kao i sve kupusare, kelj bi trebalo kuvati najviše deset minuta, a još bolje je kuvati ga na pari dok ne smekša. Ukoliko radije volite svež kelj u zelenom soku, kad ga blendirate nikako ne preterujte s dodatkom voća jer možete otežati varenje. Dovoljno je da ubacite jabuku, vodu, malo peršuna i dosta kelja.

Pečurke

3p kh 6815

Postoji nekoliko vrsta pečuraka koje su sigurne za vaš organizam samo ako ih kuvate, pa čak i šampinjoni koji se, mogu naći i sirovi na jelovniku, sveži su teški za varenje. Pečurke imaju jaku ćelijsku strukturu i kuvanjem postaju znatno lakše za varenje, a i na taj način se uništavaju toksini koje mogu sadržati u sebi.

Paradajz

5p kh 6815
Kuvanjem paradajza povećava se količina likopena, koji je jedan od najsnažnijih antioksidanata i najveći borac u sprečavanju kancera prostate. Iz sirovog paradajza može se apsorbovati samo 4% likopena, što manje utiče na očivanje zdravlja srca i sprečavanje kancera.

Šargarepa

4p kh 6815

Zahvaljujući beta-karotenu, šargarepa vam može pomoći da znatno poboljšate vid. Ona je i snažan antioksidans koji vaše telo pretvara u vitamin A. Sirov beta-karoten se teže vari, ali kuvanjem prekida ćelija i povećava nutritivna vrednost ovog povrća. Kuvanjem se dobija i veću količina šećera, a pored toga, važno je znati da šargarepu nikako ne bi trebalo seći poprečno, već po dužini.

I na kraju, ako ipak više volite sirovu hranu od kuvane i ako ništa ne može zameniti vašu salatu od kelja ili spanaća, naravno, nastavite tako da ih spremate, jer najlakše što možete je da se oslobodite ideje o kuvanju!

Podeli

Scroll to Top