Otkrivamo vam pet grupa namirnica koje će unaprediti vašu crevnu floru
Poslednjih godina često slušamo o tome koliko je pravilan rad creva važan za celokupno zdravlje, a ključna reč koja se tom prilikom pominje obično je mikrobiom. Za one koji ne znaju, crevni mikrobiob je skup mikroorganizama koji nastanjuju sistem za varenje, u kom postoje korisne i patogene bakterije. U normalnim uslovima, one žive u ravnoteži, jer dobre neutrališu loše pa je broj patogenih bakterija pod kontrolom. Nažalost, ovaj balans narušava se usled nepravilne ishrane, nedostatka fizičke aktivnosti, viška stresa, manjka sna i drugih loših navika. Tada loša mikroflora brojčano nadjača dobru, što se odražava na mnoge aspekte zdravlja, kao što su poremećaji u varenju hrane, opstipacija, nadutost, glavobolje, opšti umor, oticanje, alergije, i na kraju – prekomerna težina.
Međutim, baš kao što prerađene namirnice, bogate šećerima i transmastima, uzrokuju nagomilavanje loših bakterija u crevima, tako ishranom možemo da unapredimo crevni mikrobiom. U nastavku vam donosimo pet grupa namirnica, koje će vam pomoći da uspostavite ravnotežu crevne flore.
FERMENTISANE NAMIRNICE
Fermentisana hrana, poput kiselog kupusa ili krastavaca, komuhe, jogurta ili kefira sadrži veliki broj zdravih bakterija koje neutrališu loše bakterije u crevima i samim tim sprečavaju razvoj različitih bolesti.
ŽITARICE CELOG ZRNA
Žitarice celog zrna sadrže biljna vlakna, poput beta-glukana, koje razgrađuju loše bakterije iz creva i na taj način pomažu u uspostavljanju narušenog balansa.
POLOFENOLI
Polifenoli su biljna jedinjenja koja se nalaze u crvenom vinu, zelenom čaju, crnoj čokoladi, maslinovom ulju i integralnim žitaricama. S obzirom na to da ih razgrađuje mikrobiom creva, oni stimulišu rast zdravih bakterija.
PROBIOTICI
Probiotici su mikroorganizmi koji blagotvorno utiču na sistem za varenje, kao i na imuni sistem. Pravilno odabrani probiotici mogu da iscele mikrobiom creva.
PREBIOTICI
Prebiotici su vrsta vlakana koja podstiču rast zdravih bakterija. Hrana bogata prebioticima uključuje artičoke, banane, špargle, grejp, pomorandže, ovas i jabuke.
Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @filis_pina
Foto: Instagram