Proverite da li jedete više šećera nego što bi trebalo
Malo ko od nas može da zamisli život bez šećera i to je potpuno u redu. Konzumiranje umerene količine šećera neće naškoditi našem zdravlju i kilaži niti će uzrokovati upalne procese na koži. Međutim, gorka je činjenica da većina nas jede duplo više šećera od preporučenih 50gr dnevno. Naime, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji konzumiranje do 50gr šećera na dan može da se toleriše, ali statstički podaci govore da prosečna osoba svakog dana unese oko 90gr. U skladu sa tim, poslednjih godina sve je popularniji takozvani sugar detox koncept, a tu su i različiti trikovi pomoću kojih možemo da zavaramo želudac kada nam se jede nešto slatko.
JASNI POKAZATELJI DA UNOSITE PREVIŠE ŠEĆERA
Odavno smo naučili da prekomerna konzumacija šećera dovodi do niza neželjenih stanja kao što su upalni procesi na koži ili prevremeno starenje, ali može da ostavi i mnogo ozbiljnije zdravstvene posledice. Brojna istraživanja pokazuju da unos velikih količina šećera tokom vremena može da poveća rizik od bolesti srca i da izazove dijabetes tipa 2. Osim toga, previše šećera može negativno uticati na mikrobiom creva, što može imati proinflamatorne efekte.
PROČITAJTE: Želite da smanjite unos šećera? Pratite naša uputstva
Ako redovno jedeate previše šećera, vaše telo će početi da vam šalje signale da nešto nije u redu koje ne bi trebalo da ignorišete. U nastavku vam otkrivamo najvažnije među njima.
ČESTA ŽUDNJA ZA SLATKIŠIMA
Ironično, unos velike količine šećera može dovesti do povećane želje za slatkom hranom. To se dešava zato što konzumiranje šećera aktivira centar za nagrađivanje u mozgu, a to izaziva želju za još više slatkiša. Ta stalna žudnja može biti znak zavisnosti od šećera. Naime, šećer u krvi brže raste i pada kada konzumirate hranu bogatu šećerom bez drugih hranljivih materija poput vlakana ili proteina. Da pojasnimo – kada hrana ima visoku glikemijsku ocenu, kao što je imaju slatkiši, to znači da je telo brzo apsorbuje i da će uzrokovati nagli porast šećera u krvi, što dovodi do veće žudnje. S druge strane, ako hrana ima nizak glikemijski indeks, a to znači da sadrži vlakna koja pomažu telu da je sporije apsorbuje, šećer u krvi će biti uravnoteženiji. Konzumiranje hrane sa visokim sadržajem šećera (takođe poznate kao hrana sa visokim glikemijskim indeksom) može povećati nivo šećera u krvi i stvarati želju za još.
NAGLI PORAST I PAD ENERGIJE
Kada konzumirate velike količine šećera, telo reaguje naglim porastom nivoa glukoze u krvi. Ovo rezultira privremenim povećanjem energije, ali ubrzo i padom, koji stvara osećaj umora, letargije i nedostatka energije. Ako vam se ovakve fluktuacije energije često dešavaju, to bi mogao da bude jasan znak da unosite previše slatkiša.
DOBIJANJE NA TEŽINI ZBOG STALNE GLADI
Svima je poznato da šećer sadrži mnogo kalorija, međutim, to nije jedini razlog zbog kog nas tako brzo deblja. Kao što smo već pojasnili, šećer je hrana sa visokim glikemijskim indeksom što znači da kratkoročno podiže nivo glukoze u krvi, ali zbog nedostatka vlakana ne drži dugo sitost. Usled toga, oni koji jedu previše šećera često su gladni i skloni prejedanju što posledično dovodi do dobijanja na težini.
ORALNI PROBLEMI
Bakterije u ustima se hrane šećerom, što može dovesti do kisele reakcije koja oštećuje zubnu gleđ. To dalje dovodi do pojave karijesa i drugih problema sa zubima. Istraživanje naučnog časopisa Frontiers in Oral Health pokazuje da je prekomerna konzumacija šećera glavni uzrok karijesa. S druge strane, Svetska zdravstvena organizacija potvrđuje da karijes izaziva upravo šećer i da se razvija kada bakterije u ustima uzimaju šećer i metabolišu ga, stvarajući kiselinu koja slabi zubnu gleđ.
UPALNI PROCESI NA KOŽI
Pojava akni i bubuljica takođe je jedan od jasnih pokatelja da unosite previše šećeta. Naime, kada jedete slatkiše ne raste samo nivo insulina u krvi već i nivo hormona IGF. Ovaj hormon u interakciji sa insulinom stimuliše lojne žlezde zbog čega se one začepljuju i dolazi do pojave upalnih procesa.
PREVREMENO STARENJE KOŽE
Šećer ne izaziva samo upalne procese već i prevremeno starenje kože. Naime, preveliki unos šećera dovodi do različitih degeneracija u kolagenskom vezivnom tkivu zbog čega ono postaje kruto i lomljivo, tačnije kvalitet kolagena u koži opada, a samim tim dolazi i do prevremenog starenja.
PAD IMUNITETA I UPALE U TELU
Uobičajeno, šećer se apsorbuje u telu kroz tanko crevo, ali kada unos jednostavnih šećera poput glukoze i fruktoze premašuje kapacitet našeg tankog creva, tada taj jednostavni šećer završava u debelom crevu. Tamo postaje hrana za loše bakterije koje nose endotoksine, a koje se zahvaljujući šećeru brže razmnožavaju. Usled toga, endotoksini mogu da napuste crevo i uđu u krvotok što za posledicu ima tihe upale koje ubrzavaju starenje tela i slabe imunološki sistem.
Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @josefienweyns
Foto: Instagram