Šta su prazne kalorije i kako da ih izbegnete sada i zauvek?

Bez obzira na to da li redovno pratite welness sadržaje ili ova oblast nije na listi vaših interesovanja, sigurni smo da ste mnogo puta do sada čuli za prazne kalorije. Međutim, bez obzira na to što se u poslednje vreme često pominje, jako malo ljudi zapravo zna šta ovaj termin znači.
Za početak, prazne kalorije su hrana koja ima visoku kalorijsku vrednost, ali ne sadrži hranljive nutritijente koji su potrebni našem organizmu, kao što su vitamini, minerali, antioksidansi, amino kiseline ili vlakna. To znači da telo proizvodi energiju uz pomoć praznih kalorija, ali ne dobija nutrijente potrebne za celokupno zdravlje.

KOJE NAMIRNICE SADRŽE PRAZNE KALORIJE?
Prazne kalorije obično sadrže prerađene namirnice koje po pravilu imaju visok nivo masti i šećera, koji se dodaju radi dobrog ukusa. U ovu grupu spadaju i alkoholna pića, čije je drugo ime i antinutritijenti, jer osim što ne sadrže hranljive materije, ona ometaju apsorpciju, skladištenje i iskorištavanje gradivnih materija.

Kako biste izbegli unos praznih kalorija potrebno je da iz ishrane izbacite sledeće proizvode:
– sve vrste peciva
– gazirana pića, voćne sokove i energetske napitke
– sve vrste slatkiša
– mesne prerađevine
– brzu hranu
– prženu hranu
– alkohol

ŠTA JESTI UMESTO PRAZNIH KALORIJA?
Potrudite se da u svoj jelovnik uključite što više celovitih namirnica, u njihovom prirodnom obliku, jer je takva hrana puna esencijalnih hranljivih materija, koji su neophodne za optimalno funkcionisanje organizma. Tu spadaju:
– sveže voće
– sveže ili zamrznuto povrće
– integralne žitarice
– proteini
– biljna mleka

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @irisloveunicorns
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top