Najlepše evropske destinacije za putovanja u decembru

Decembar je jedan od najlepših meseci u godini kada nas obuzima praznična euforija praćena dobrim raspoloženjem i pozitivnom energijom koja se oseća na svakom koraku. Kraj godine ujedno je i period kada svi volimo da otputujemo negde, makar na produženi vikend ili još bolje na nedelju dana. Neke od najlepših destinacija u ovo doba godine nalaze se u Evropi, a mnoge su na samo nekoliko sati vožnje udaljene od nas.
Da bi privukli što veći broj turista, većina velikih gradova organizuje grandiozne božićne sajmove koji traju od sredine novembra pa sve do početka januara. Tada je atmosfera u čitavom gradu u znaku praznika, a uz zvuke božićnih zvončića, mirise medenjaka i kuvanog vina i raskošnu dekoraciju lako ćete se osetiti kao da ste deo najlepšeg božićnog filma. Ako želite da priuštite sebi jedno takvo putovanje pred sam kraj godine, imamo za vas nekoliko predloga.

ZAGREB

1pd zagreb

Advent u Zagrebu već dugo nije samo najlepši božićni sajam u ovom delu Evrope već se poslednjih godina našao na listi najboljih na svetu. Već tri godine zaredom prema anketi posetilaca portala European Best Destination proglašavan je najboljim u Evropi, a sada je na online stranici o putovanjima Big 7 zauzeo treće mesto na svetu. Ispred njega nalaze se samo sajmovi u američkom gradu Levenvort i Birmingemu.
Događaji na zagrebačkom adventu održavaju se na nekoliko lokacija u gradu, a u bogatom programu svaka generacija može pronaći nešto za sebe – od dece, pa do najstarijih. Klizalište na otvorenom, impresivna dekoracija s mnogo lampica, odlična street food ponuda i koncerti, samo su neke od atrakcija koje se nude. Ako još niste bii u Zagrebu, ovo je izvrstan povod da posetite taj grad.

BEČ

6pd bec9 (1)

Jedan od najlepših na svetu svakako je Božićni sajam u Beču koji ima i najdužu tradiciju. Prva dešavanja startovala su već 14. novembra, a ove godine posetioci će imati priliku da uživaju u događajima koji će se održavati na čak 14 različitih lokacija.
Najpoznatiji i najstariji adventski sajam u Beču je onaj ispred zgrade gradske većnice, takozvani Christkindlmarkt, gde na 152 štanda posetioci mogu da uživaju u najukusnijim delikatesima i toplim napicima, ali i da pronađu mnogštvo zanimljivih suvenira. Pravi magnet za turiste je i jelka ukrašena sa dve stotine svetlećih srca gde se mogu napraviti čarobne božićne fotografije. Sajam će krasiti i klizalište koje vijuga kroz predivno osvetljen park u blizini većnice. Zaleđena površina od 3.000 m2 prava je stvar za klizače svih uzrasta, a naročito za najmlađe jer je Grad bečkim vrtićima i školama omogućio besplatno klizanje radnim danima u periodu od 10 do 16 sati.

BUDIMPEŠTA

3pd budimpesta

Baš kao Advent u Zagrebu, i Božićni sajam u Budimpešti poslednjih godina sve je popularniji, a čitaoci portala European Best Destinatios dodelili su mu drugo mesto. Pregršt lampica, besplatna klizališta i specijaliteti poput trdelnika u nebrojeno mnogo varijanti, ljutih kobasica i gulaša neizostavan su deo ovog događaja. Praznična čarolija smeštena je tako da okružuje Baziliku svetog Ištvana gde je ukrašena i raskošna jelka. Sajam je poznat i po spektakularnoj rasveti i projekcijama ispred Bazilike, a traje od 22. novembra do 30. decembra.

PRAG

7pd prag

Prag je lep tokom cele godine, ali u vreme Božića i Nove godine u gradu vlada posebna atmosfera. Sajam se održava na Starogradskom trgu i jako je popularan među turistima, a ovog puta traje od 30. novembra do 6. januara. Osim divnih prazničnih prizora koji će se naći na svakom koraku, u ovom gradu vas očekuju i sjajna hrana i piće, ali i veličanstveni istorijski prizori u čarobnom božićnom ruhu. Ovde se okupljaju turisti iz celog sveta koji doprinose jedinstvenoj atmosferi, a oni koji su imali priliku da je osete, tvrde da je nezaboravna.

DREZDEN

5pd dresden

Kao i svi dosad navedeni gradovi, i Drezden je u ovo doba godine posebno lep. Glavna atrakcija je Striezelmarkt, najstariji božićni sajam u Nemačkoj, koji je ime dobio po božićnoj poslastici striezel koju svakako morate probati kada ste tamo. Ukoliko se odlučite i za kupovinu suvenira, predlažemo vam da to bude pflaumentoffel, za koji se veruje da donosi sreću. Osim po tradicionalnim jelima i proizvodima, ovaj sajam poznat je i po 14,5 metara visokoj drvenoj božićnoj piramidi koja je prepuna ukrasa i šarenih lampica.

Foto: Shutterstock

Podeli

Scroll to Top