Nemate ništa u planu za predstojeći vikend? Imamo za vas odlične predloge

Mada je dan tek počeo, verujemo da svi već odbrojavate sate do isteka radnog vremena i nezvaničnog početka vikenda. Temperature su već dovoljno porasle da nas mame da svo slobodno vreme provedemo napolju, a opet nisu ni toliko visoke da jedino želimo da se sakrijemo ispod klime. Rečju, ovo je verovatno najlepši period u godini koji bi trebalo pametno iskoristiti. Sigurni smo da već pravite planove za predstojeći vikend i da su na vašoj listi druženja sa prijateljima, ispijanje osvežavajućih pića, ručanje u omiljenim restoranima ili noćni izlasci, međutim, Beograd nudi i mnogo više od toga. Ukoliko želite da pobegnete od klišea, u nastavku smo vam spremili nekoliko predloga.

NOMAD FEST
Gde: KC Grad
Kad: 27. mart od 18h

Mladi nomadi kreću na petomesečnu ekspediciju do Kazablanke i nazad, a tim povodom organizovali su Nomad fest, koji će se održati danas u KC Gradu, od 18 do 23h. Ukoliko odlučite da svratite očekuju vas egzotična jela iz Evrope i severne Afrike koja će pripremati Kompot delikatesni centar, a za dobar zvuk biće zaduženi White City Soul i Genesis. Ulaz je besplatan, ali svojim donacijama možete da podržite ekspediciju Mladih nomada. Svakao, očekuju vas i brojna iznenađenja.

ŠPANSKI METAR
Gde: Dvorana kulturnog centra Beograda
Kad: 20. – 31. maja

Ako još niste pogledali nijednu projekciju na 14. festivalu filma na španskom jeziku – Španski metar, vreme je da ispravite grešku. Večeras vas očekuju projekcije filmova Kosmička pesma. Ninjo iz Elćea i Bruklin u Sevilji, sutra su na repertoaru Šta smo uradili pogrešno? i Sentimetalno, a u nedelju – Prkosni bljesak i Dobre namere.

FESTIVAL SOLA
Gde: Narodni muzej u Beogradu
Kad: 27. – 29. marta

Drugi po redu Internacionalni festival solo koreografija, performansa i fotografije – Festival Sola svečano će biti otvoren večeras u Narodnom muzeju, a publici će se predstaviti umetnici Kasel Gobe iz Belgije i Barbara Matijević iz Francuske. Drugi dan festivala se održava u Novom Sadu (KS Barka), a treći na dve lokacije u Beogradu. Tada će u Kulturnom centru Beograda na Cvetnom trgu nastupiti Joana Knežević, a zatvaranje će se održati u Muzeju savremene umetnosti izvođenjem dva solo rada, Rite Gobi iz Mađarske i Giljema Šatira iz Belgije.

PLAN B
Gde: Dom Omladine
Kad: 28. – 29. marta

Sedmo izdanje festivala subverzivnog filma Plan B prikazaće tri dokumentarna ostvarenja autora Danila – Lole Ilića, filmskog reditelja, montažera, scenariste i producenta, koji živi i radi u Puli. Filmovi koji će biti prikazani različitih su društvenih tematika, ali svaki je na svoj način angažovan i podstiče na delovanje; daje prikaz na koji se način možemo uključiti i sagledati društvo iz druge perspektive. O ovim temama Danilo – Lola Ilić razgovaraće i sa publikom, na predavanju u okviru festivala, a dr Ivana Kronja, kroz tribinu Angažman u postjugoslovenskom filmu, uobličiće priču o angažovanom filmu kroz istorijski presek, te publici prezentovati potencijale koji se kroz medij filma mogu dostići.
U završnici festivalskog programa, publika će moći da pogleda izbor dokumentarnih filmova, koji su početkom godine realizovani u Domu omladine Beograda, u sklopu radionice dokumentarnog filma prestižne francuske škole Ateljea Varan iz Pariza.

PROLEĆNI GRADSKI SAJAM KNJIGA
Gde: KC Grad
Kad: 29. marta od 13h

U nedelju ćete imati jedinstvenu priliku da u bašti KC Grada posetite Prolećni gradski sajam knjiga, u okviru kog će domaće izdavačke kuće predstaviti kako nova tako i stara izdanja, a knjige će se prodavati po sniženim cenama. Osim toga, očekuju vas i neformalna druženja sa urednicima i domaćim piscima koji će potpisivati svoje knjige.

Tekst: INJournal magazin
Foto: Promo

Podeli

Scroll to Top