Šest koraka koje možete da preduzmete kako biste izbegli poremećaj probavnog procesa, pad energije i osećaj malaksalosti
Pred nama su Nova godina i Božić – period koji je tradicionalno rezervisan za okupljanja i ljupka druženja uz omiljene, po pravilu visokokalorične, specijalitete. Mada nema ničeg lošeg u tome da sebi damo oduška i uživamo u najdražim comfort food zalogajima, ukusnim tortama i omiljenom alkoholnom piću, činjenica je da se zbog toga nećemo osećati najbolje, a kad sve prođe verovatno ćemo osećati grižu savesti zbog viška kilograma koje smo tako brzo dobili. Osim toga, izvesno je da ćemo se suočiti sa poremećajem probavnog procesa, padom energije, osećajem malaksalosti, glavoboljama…
ŠTA SE DEŠAVA U NAŠEM ORGANIZMU KADA SE PREJEDAMO?
Kada unesemo veću količinu hrane od one na koju je naš organizam navikao, želudac, gde počinje proces varenja, izlučuje više kiseline koja može doći do jednjaka i izazvati žgaravicu. Obilni obroci uzrokuju i, u prvom trenutku, nagli skok šećera u krvi, što rezultira naletom energije, ali vrlo brzo dolazi do naglog pada jer telo počinje da skladišti energiju kao masnoću. Usporava se i proces varenja, što dovodi do nadutost, a pošto više krvi odlazi u gastrointestinalni trakt, javlja se osećaj malaksalosti. Kada je reč o preterivanju u konzumiranju alkoholnih pića, to će najverovatnije rezltirati glavoboljom, lošom koncentracijom i umorom, a ujutru ćete se probuditi veoma gladni, jer je pankreas radio prekovremeno na preradi hrane i pića.
KORACI KOJE MOŽEMO DA PREDUZMEMO KAKO BISMO IZBEGLI DOBRO POZNATI SCENARIO
OGRANIČNITE OBROKE
Znamo da ovo nije lako, ali najvažnija stvar koju bi trebalo da preduzmete jeste da smanjite svoje porcije. Hrana koju jedemo tokom slava i praznika mahom je visokokalorična tako da nema potrebe da u njoj preterujemo. Najbolje bi bilo da polovinu vašeg tanjira zauzme povrće, četvrtinu proteini i zdrave masti, a poslednju četvrtinu žitarice.
JEDITE POLAKO
Našem mozgu potrebno je oko 20 minuta da primi informaciju da je sit, zbog čega je najvažnije da jedete polako i osvešćeno. Po pravilu bi svaki zalogaj trebalo da sažvaćete 25 puta i tako ćete sigurno smanjiti unos kalorija. Takođe, nemojte jesti usput i s nogu već ograničite unos hrane na tri obroka i ako je potrebno još dve užine.
NE IZBEGAVAJTE BILJNA VLAKNA I PROTEINE
Praznične i slavske trpeze uglavnom podrazumevaju mnogo ugljenih hidrata i to je i glavni razlog zbog čega dobijamo višak kilograma. Zato povećajte unos proteina, koji će vam pružiti osećaj sitosti, i samim tim će vaše porcije biti manje. Slično važi i za hranu bogatu biljnim vlaknima. Osim što će vas zasititi, ove namirnice će ubrzati proces varenja.
OGRANIČITE UNOS POSLASTICA I ALKOHOLNIH PIĆA
Torte i kolači, kao i alkoholna pića, prepuni su šećera zbog kojih se gojimo tokom praznika. Zato budite umereni u njihovom konzumiranju.
KREĆITE SE
Najveći broj porodica praznike provede ispred televizora ili za trpezarijskim stolom, a fizička neaktivnost ne samo da će smanjiti broj kalorija koji naše telo troši već nas i konstantno tera da posežemo za novim zalogajima. Zato je jako važno da i tokom praznika budemo aktivni. Makar i kratka porodična šetnja svakog dana napraviće bitnu razliku.
NASPAVAJTE SE
Nedostatak sna česta je pojava tokom praznika, što kao posledicu takođe ima gojenje. Naime, kada ne spavate dovoljno povećava vam se apetit, imate manje energije pa samim tim niste fizički aktivni, a pored toga dolazi i do usporenog rada metabolizma.
Tekst: Ivana Nikolić
Naslovna fotografija: @isabelleheikens
Foto: Instagram