Beograd je oduvek bio poznat kao grad odličnih ugostiteljskih mesta koja čine okosnicu njegovog šarma. U proteklih godinu dana, naša prestonica postala je bogatija za mnogo novih adresa koje su upotpunile gastro i lifestyle ponudu grada. Mnogi od novih restorana, poslastičara ili kafeterija uspeli su da zadovolje visoke kriterijume Beograđana, te su postali omiljeni već tokom prvih meseci rada. Zato vam donosimo listu 12 odličnih mesta otvorenih u 2015. koja smo, već na prvu, zavoleli.
Zdravo živo, row food & juice bar (Belvile, Jurija Gagarina 14j)
Kreiran sa mnogo ljubavi, ovaj row food & juice bar predstavlja jedinstveno mesto, u kome možete uživati u specijalitetima od sirovih namirnica nastalih u maloj porodičnoj manufakturi. U ponudi su prirodni sokovi, različite vrste smoothe-ja, salate, mleka od koštunjavog voća i žitarica, ali i sirovi slatkiši i grickalice. Svi specijaliteti napravljeni su od sirovih namirnica, odnosno bez termičke obrade, aditiva, šećera, veštačkih zaslađivača ili pojačivača ukusa. Koriste se samo najbolje sirovine – sveže povrće, voće, hladno ceđena ulja, sirove semenke i prirodni začini.
Laboratorija kafe (West 65, Omladinskih brigada 86)
Spoj futurističkog uređenja enterijera i strast oko pravljenja kafe i drugih prirodnih napitaka, glavno su obeležje ovog mesta. u Skladu sa tim, sva pića se služe u zanimljivom posuđu inspirisanim laboratorijskom opremom kao što su retorte, Petrijeve šolje, epruvete i dozeri, a i sami nazivi kofeinskih napitaka su originalni – DNK, molekul, antimaterija… U ponudi su i različite vrste smoothie-ja poslužene takođe u šarmantnim sudovima nalik na Erlenmajerove boce. Tu su i čajevi, kolači, ali i Craft pivo i sjajna rakija.
Monument Green (Life Active Health Club, Trešnjinog cveta 1b)
Monument Green filozofija utemeljena je na naučnim istraživanjima u sistematičnom praćenju delovanja selektivne hrane na ljudsko telo. Green meni je koncipiran tako da uspostavlja fizički i mentalni balans u organizmu. Sva jela su lako varljiva, ali konstantna u oslobađanju energije, što daje produženi osećaj sitosti i odličnu potporu za fizičke i mentalne aktivnosti. Na ovakvim i sličnim programima nalaze se i neki od najboljih sportista današnjice. Pored posebne pažnje posvećene nutritivnoj vrednosti namirnica, sva jela zadovoljavaju i gastronomska očekivanja gurmana.
Local Facor + rosemarket (Skerlićeva 30)
Nakon višegodišnjeg iskustva u Novom Sadu i na Kopaoniku, ovaj jedinstveni koncept stigao je i u Beograd. Reč je o mestu gde se služi prirodna i organska hrana nastala na lokalnim farmama. U ponudi su ukusna peciva, sedviči, potaži, poslastice ili salate pripremljene su od domaćih namirnica proverenog kvaliteta. Meni se konstantno nadograđuje, a za sada je vreme od 7 do 13h rezervisano za jednu turu peciva, od 13 do 15h je naredna tura, a od 17 do 19h vreli bageti izlaze iz pećnice. Ručak je od 12 do 17h i tada su u ponudi različiti potaži, salate, a uvek je tu i neko kuvano jelo.
RIB’Z Grill & Booze (Obilićev venac 3)
Zauzima posebno mesto na mapi beogradskih restorana čiji se meni bazira prvenstveno na specijalitetima od mesa. Osmišljen je kao originalni spoj restorana i bara sa bogatim izborom koktela i alkoholnih pića, ali i fantastičnim srpsko-američkim roštiljskim gurmanlucima. Specijalitet kuće su američka rebarca sa tajnim sosom zahvaljujući kome je ovo jelo dobilo epitet najboljih rebaraca u gradu po kojima je Rib`z Grill & Booze postao prepoznatljiv. Na bogatom meniju nalazi se i nekoliko vrsta odličnih burgera koji su spremljeni od čistog junećeg ili u kombinaciji junećeg i pilećeg mesa, a tu su i razne vrste tortilja koje su odličan izbor za doručak, zatim salate, krompirići, naćosi i još mnogo toga.
Tegla’s (Belvile, Đorđa Stanojevića 9a i Molerova 3)
Nakon što su maštoviti obroci u teglicama osvojili Novi Sad, sada već prepoznatljiv brend Tegla’s stigao je i u Beograd. U ponudi je 13 različtih salata koje su spakovane u praktične tegle i napravljene od svežih sastojaka proverenog kvaliteta. Kreatori ovih specijaliteta vodili su računa da ključne namirnice budu u optimalnim količinama, a krutoni ili pasta u njima su tu da zaokruže obrok. Poseban šarm daju prelivi koji su za svaku saltu posebo osmišljeni. Tegla’s nije zaboravio ni na osvedočene sladokusce, pa je u svoju ponudu uvrstio i kolače, takođe spakovane u tegle.
Restoran Ambar (Beton hala, Karađorđeva 2-4)
Odlična ponuda specijaliteta iz domaće kuhinje, veliki izbor rakija i vina, originalni kokteli, samo su neke od prednosti po kojima se Ambar Balkan Cuisine izdvojio na tržištu. U pitanju je mesto koje je pre svega prepoznatljivo po tome što u modernom ambijentu možete da uživate u slaninici, kajmaku, ćevapčićima i drugim gurmanlucima, ali nisu izostale ni supe i salate, kao ni morski plodovi idealni za ove letnje dane. Gosti mogu da se počaste i slatkim delicijama iz tradiconalne ponude kao što su šnenokle ili koh dok su tu i poslastice za ljubitelje internacionalne kuhinje poput profiterola.
Mandarina Cake Shop (Gračanička 16)
Jedan od najboljih domaćih poslastičara Krsto Radović nakon što je izašao iz hotelijarskih voda, otvorio je svoju prvu poslastičaru u Beogradu. Mandarinu karakteriše širok izbor pažljivo, ručno rađenih kolača koje možete da pojedete u toplom i sofisticirano uređenom ambijentu. U ponudi su veoma ukusne poslastice, a čak i tradicionalnim receptima Krsta je dao sopstveni pečat. Osim stalnih kolača, u ponudi će biti i mnogo sezonskih, ali je svaki zalogaj malo gastro remek delo.
Crna ovca (Karađorđeva 58)
U prelepom ambijentu, iz rustičnih rashladnih kanistera svakog dana je u ponudi šesnaest ukusa, ali se oni menjaju na svakih dvadeset i četiri sati i zavise od više faktora – dostupnosti sirovina ili vremenskih uslova, jer po kišnom danu retko ko će odabrati sladoled od limuna i bosiljka. Svi ukusi nastali su po jedinstvenoj recepturi koja se bazira na prirodnim sastojcima bez aditiva.
Pasta Veloce (Admirala Geprata 8)
U autentičnom ambijentu restorana Pasta Veloce dočekaće vas izvrsni specijaliteti italijanske kuhinje. U ponudi je veliki izbor pasti koje se spremaju od svežih i ručno rađenih testenina na domaći tradicionalni način u formama: tagliatelle, fusilli, maccheroni, spaghetti. Tu su i Di Lino fusilli izrađene od kombinacije lanenog i pšeničnog brašna. Za one koji se zdravo hrane spremljen je veliki izbor salata, a za sladokusce su tu lagani dezerti na bazi čokolade, limuna i mente ili vanila krema, kao i najlepši italijanski sladoled koji se sprema po originalnoj recepturi.
Id Restoran (Nebojšina 6)
Prema Frojdu ID je jedini deo ličnosti koji je prisutan od rođenja, a posvećen je hitnom zadovoljavanju želja i potreba, koji, ako se ne zadovolji odmah, dolazi u stanje anksioznosti ili napetosti. U skladu sa tim nastao je istoimeni restoran koji su otvorili ugostitelj Dušan Mrđenović i televizijski voditelj Ivan Ivanović. U kreiranju jelovnika pomogao im je i Vanja Puškar. Na meniju su letargija, melanholija, nežnost, naivnost, a gosti, za sada, najčešće biraju emocionalnu rezonancu – biftek u kori od bibera i pomorandže i perverziju – zapečenu jagnjetinu. Za doručak se služe gluten free palenta nazvana Marejeva palenta i holesterol – aromatizovani uštipci, dok se od poslastica posebno izdvaja vračarski pretop.
BoBo Bar (Braće Krsmanovića 8)
U dobro poznatoj beogradskoj Savamali, ove jeseni otvoreno je novo mesto koje svojim jedinstvenim enterijerom osvaja već na prvi pogled. Prijatni i ušuškani ambijent upotpunjen je originalnim konceptom i muzičkim programom čiju okosnicu čine žive svirke, a svaki četvrtak rezervisan je za jazz večeri. Odličan izbor pića, a pre svega raznovrsnih koktela oduševiće čak i najokorelije hedoniste, dok gastro ponudu upotpunjuje uvek sveži suši. BoBo Bar otvoren je od nedelje do četvrtka, a radno vreme je od 17 do 01h.