Osam razloga zbog kojih bi trebalo da isprobate face fitness

Kada govorimo o beauty trendovima, jedan od vodećih u poslednjih nekoliko godina svakako je face fitness. Reč je o anti-age metodu za koji precizna definicija zapravo ne postoji, a zasniva se na premisi da su lice i telo slični po pitanju starenja, odnosno da mišići i koža svuda jednako gube elastičnost i volumen. Uloga fitnesa za lice jeste da pomogne u održavanju ili vraćanju tonusa mišićima, da ubrza cirkulaciju i limfnu drenažu, ublaži bore i osveži lice. Međutim, kako zapravo funkcioniše ova metoda i kakve rezultate obećava, otkrila nam je Kristina Milano, jedan od pionira face fitnessa u Srbiji.

Kristina Milano

UPOZNAJTE NAŠU SAGOVORNICU
Kristina Milano je osnivač i vlasnik prvog studija za trening lica u Srbiji. Iako je po profesiji diplomirani komunikolog, nakon završenog fakulteta završila je edukaciju za kozmetičara i terapeuta rekonstruktivnog liftinga lica, a potom je svoje znanje proširila u oblasti face fitnessa. Nakon proučavanja više različitih metoda koje se koriste širom sveta razvila je sopstveni program Face Fitness by Kristina Milano, kao i liniju 100% prirodnih proizvoda koji se koriste tokom tretmna i kao kućna nega.

Po čemu se face fitness razlikuje od drugih anti-age metoda?
– Za razliku od drugih tretmana lica čiji je fokus na koži, face fitness stimuliše 57 mišića lica i na taj način usporava proces starenja kože, smanjuje postojeće znakove starenja i doprinosi zdravijem i lepšem izgledu kože lica. Važno je naglasiti da ovo nije klasična masaža već znatno komplesnija metoda zbog čega je bitno da je izvodi profesionalac.
Kada je pravo vreme da se započnu face fitness tretmani?
– Redovna primena preporučuje se od 25. godine jer je to vreme kada počinje da se usporava proces proizvodnje kolagena, koji je ključan faktor u procesu starenja kože. Face fitness mogu da praktikuju i mlađi, s vremena na vreme, kada žele da osveže svoju kožu, jer ovo nije samo anti-age tretman. S druge strane, osobe iznad 35 godina trebalo bi da odlaze na tretmane jednom nedeljno ili jednom u dve nedelje.

Nakon koliko tretmana se vide prvi rezultati?
– Prvi rezultati vide se već nakon prvog tretmana, tada je lice osveženo, podignutije, a bore ispeglanije. Ovaj efekat traje 4-5 dana. Kako bismo dobili trajne rezultate, potrebno je da napravimo kontinuitet treninga, odnosno seriju tretmana u razmaku od nedelju dana (najčešće je potrebno 8-10 tretmana). Ja volim to da uporedim sa treningom tela. Nakon prvog treninga ćete se osećati bolje, poletnije, energičnije, ali tek nakon serije treninga možete smršati nekoliko kilograma, nabaciti mišiće, izgubiti masti. Rezultati su za svakog individualni, tako da će kod nekog da se vide ranije, a kod nekog kasnije.
Postoje li osobe kojima se ne preporučuju ovi tretmani?
– Kao i svaki drugi tretman i face fitness ima svoje kontraindikacije. Stoga se ne preporučuje osobama sa kožnim problemima, kao što su akne ili rozacea u akutnom stanju. Ne sme da se izvodi prve 4 nedelje nakon aplikacije botoksa ili hijalurona, a posle tog perioda potpuno je bezbedan.

SVI BENEFITI FACE FITNESSA
1. Zateže i podiže opušteno lice
Redovnom primenom zatežemo i podižemo mišiće lica (a samim tim i kožu). Pod dejstvom masaže povećavaju se tonus i elastičnost mišića, a poboljšava se i njihova kontraktilna sposobnost.
2. Smanjuje postojeće i usporava nastanak novih bora
Dužom masažom koža dobija bolji turgor, povećava se njena elastičnost i smanjuju se bore. Refleksno dejstvo postiže se draženjem receptora koji se nalaze u koži.
3. Oslobađa od napetosti u predelu lica, vrata i glave
Napetost mišića dovodi do spazma i fibroze u tkivima lica. Napeti mišići ograničavaju protok krvi i blokiraju hranljive materije i kiseonik da stignu tamo gde su potrebne. Nedostatak hranljivih sastojaka, kao i nakupljanje toksina u tkivima lica, rezultiraju mutnim i otečenim tenom. Face fitnessom se relaksiraju mišići i smanjuje mišićna napetost.
4. Podstiče cirkulaciju
Pod dejstvom masaže, u koži se stvaraju histamin i njemu slične susptance koje šire krvne sudove (aktivna hiperemija), a aktivira se i rezervna kapilarna mreža. Posledica toga je ubrzana cirkulacija, življi metabolizam i bolja ishrana kože.
5. Podstiče limfnu drenažu i otvara začepljene čvorove
Glavna funkcija limfnog sistema je da uništava patogene materije, uklanja višak tečnosti i doprema hranljive materije. S obzirom na to da nema pumpu, kao cirkulatorni sistem (srce), potrebno je mehanički pokrenuti limfu, što se uspešno radi limfnom drenažom koja je sastavni deo face fitnessa.
6. Ravnomerno raspoređuje masti na licu
Mladolik izgled zavisi od toga da li imate pravu količinu masti na licu na pravim mestima. Preraspodela, nakupljanje i atrofija masti dovode do gubitka volumena lica. Neka područja gube masnoću, dok neka dobijaju. Cilj face fitnessa je da masne jastučiće preraspodeli ravnomerno po licu.
7. Smanjuje podočnjake, kesice, podbradak
Limfnom drenažom smanjuju se kesice i podočnjaci, dok radom na mišićima i preraspodeli masti dolazi do smanjenja podbradka.
8. Umanjuje nadutosti, otklanja umoran izgled i vraća licu zdravu boju
Kada se pokrene limfna i krvna cirkulacija i pokrenu mišići, dobijamo zdraviji i lepši izgled lica.
Pored toga, face fitness utiče na poboljšanje različitih tegoba kao što su:
* glavobolje izazvane napetošću vratnih mišića, migrene
* stres i anksioznost
* depresija
* nesanica
* bolovi u predelu ramena
* napetost mišića i bruksizam

Intervju: Ivana Nikolić
Foto: Privatna arhiva

Podeli

Scroll to Top