Osam sobnih biljaka koje se lako gaje i još bolje uklapaju u urbane enterijere

Više nije važno da li se to dogodilo zbog potrebe milenijalaca da budu ekološki osvešćeni ili zbog ogromnog uticaja Instagrama na estetiku tek činjenica je da su sobne biljke postale simbol dobro uređenog prostora. Pod uticajem društvenih mreža, poslednjih godina ovladali smo terminima poput pahira, zeleni ljiljan ili zamija, koje su ranije uglavnom znali samo pejzažne arhitekte i vrtlari, a najbolji deo čitave priče je što su se ove biljke odlično uklopile u naše urbane stanove i unele suptilnu dozu prirode u neretko hladne enterijere.

Bez obzira na to da li spadate u osobe koje prate trendove ili im se uglavnom odupirete, u eri kada je zagađenje vazduha sve veće, kupovina sobnih biljaka može biti jedna od najmudrijih odluka. Naime, ne smemo zaboraviti da je pored dekorativne, njihova glavna funkcija da prečišćavaju vazduh i proizvode kiseonik. Ako mislite da odgoj biljaka oduzima mnogo vremena, znajte da postoje vrste koje zahtevaju minimalnu brigu, pa ne morate da strahujete da će uvenuti nakon samo nekoliko nedelja. U nastavku vam otkrivamo upravo takve vrste.

SABLJICA

Ova tropska biljka ima tanke i uspravne listove koji se uvijaju dok rastu i podsećaju na kožu gmizavaca. U zavisnosti od sorte, dolazi u različitim nijansama zelene, a ponekad ima i žute ivice. Mada najbolje uspeva na jakoj svetlosti, toleriše i slabo osvetljenje. Dovoljno je da je zalivate jednom u dve nedelje, odnosno dok se zemlja u saksiji potpuno ne osuši. Sabljica čisti vazduh od benzena, formaldehida, trihloretilena, ksilena i toluena.

KINESKI DOLAR

Biljka iz porodice kopriva, kako joj i samo ime kaže, u Kini simpolizuje novac. Ima okrugle listove i doseže visinu do 30cm, pa je možete staviti na bilo koju policu, komodu ili na noćni stočić u spavaćoj sobi. Kako bi vaš kineski dolar što bolje uspevao, sačekajte da se zemlja u saksiji potpuno isuši pre novog zalivanja, za šta je obično potrebno da prođe dve do tri nedelje. Biljku smestite u osvetljeni deo stana jer joj je potrebna jaka svetlost.

ZLATNA PUZAVICA

Zlatna puzavica raste poput vinove loze, odnosno onako kako je usmeravate. Zanimljivo je da može izrasti i do tri metara u visinu, ali nemojte da vas uplaši ovaj podatak jer će biti dovoljno da joj isečete vrh ukoliko nemate dovoljno visoke plafone. Isti taj vrh možete staviti u vazu ili teglu s vodom i sačekati da pusti korenje, a potom ga posaditi. Zlatna puzavica filtrira iz vazduha benzen, formaldehid, ksilen i toluen, najbolje uspeva kada nije izložena jakoj svetlosti, a biće dovoljno da je zalivate jednom nedeljno.

ČUVARKUĆA

Mala, ali moćna biljka iz porodice sukulenata idealna je za početnike, posebno one koji žive u malim stanovima. Sve što vam je potrebno jeste nekoliko kvadratnih centimetara prostora u blizini prozora. Zalivajte je na svakih nekoliko nedelja, odnosno kada se zemlja u saksiji dobro osuši. S obzirom na to da se čuvarkuća jako brzo razmnožava, možete napraviti pravi mini vrt.

ZAMIJA

Ovu biljku zovu i zanzibarski dragulj i ZZ biljka, a idealna je za loše osvetljene prostore jer tada najbolje uspeva. Predstavlja simbol prosperiteta pa se često poklanja za useljenje u novi dom. Ima sposobnost da dugo čuva vodu i da preživi u tropskim uslovima te će biti dovoljno da je zalivate na svakih 15 do 30 dana.

ZELENI LJILJAN

Možda vam ime ove biljke nije poznato, ali ste je verovatno mnogo puta do sada viđali u stanovima. Njeni bujni listovi gotovo da su neuništivi, jer koren dugo zadržava vlagu pa će biti dovoljno da je zalivate dva puta mesečno. Ono o čemu bi trebalo da vodite računa jeste da zeleni ljiljan zahteva da bude u dobro osvetljenoj prostoriji i da može da istruli ukoliko mu sipate mnogo vode.

FILADENDRON

Slično kao puzavica, i filadendron raste onako kako ga usmerite, a na sličan način se i razmnožava (tako što isečete list, stavite u vodu da pusti korenje i zasadite u novu saksiju). Ova biljka važi za jednu od najlakših za uzgoj, a potrebno je da je zalivate jednom nedeljno. Filadendron ne voli jaku svetlost, pa ga čuvajte na slabije osvetljenim mestima u stanu.

PAHIRA

Veruje se da ova biljka donosi sreću i finansijsko blagostanje, pa je često zovu i drvo novca. Uz pravilnu negu, koja podraumeva da bi trebalo da je smestite pored prozora okrenutom ka jugu ili zapadu i zalivate sva puta nedeljno, može da poraste i više od jednog metra.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @holliemercedes
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top