Ovi evropski gradovi organizuju najlepše božićne markete

Sa drvenim kućicama u kojima se uglavnom prodaju lokalni specijaliteti, mnogo svetiljki i ukrasa i odličnim muzičkim i programom za najmlađe, božićni marketi predstavljaju najatraktivnije destinacije za putovanje u decembru. Ova vrsta manifestacija nastala je u kasnom srednjem veku u Nemačkoj, a jedan od prvih adventa održan je 1434. godine u Drezdenu. U skladu sa tradicijom, u Nemačkoj se i dalje održava najveći broj božićnih marketa, ali ih možete pronaći i u mnogim drugim zemljama Evrope. Dakle, ukoliko vam je potreban kratak beg od užurbane decembarske svakodnevice ili želite da svoje mališane povedete na putovanje koje će ih sigurno obradovati, u nastavku vam donosimo nekoliko odličnih predloga.

ADVENT U ZAGREBU
Od 27. novembra do 7. januara

Čak tri puta do sada Avdent u Zagrebu proglašen je najboljim u Evropi, a inostrani kritičare tvrde da, između ostalog, nudi najukusniju hranu te da nikako ne treba propustiti sarmu, kobasice, fritule sa čokoladom, kao ni šljivovicu i kuvano vino. Dešavanja u okviru ove manifestacije organizuju se na 10-ak lokacija širom grada, a najatraktivnije je pompezno klizalište na Trgu Tomislav. Predlažemo vam da obilazak započnete u parkovima u Donjem gradu, zatim da prošetate Trgom bana Jelačića i nastavite avanturu u Gornjem gradu. Važan deo ponude Avdenta u Zagrebu jesu i koncerti i izložbe, koji se održavaju i na otvorenom i na zatvorenom.

ADVENT U BUDIMPEŠTI
Od 19. novembra do 1. januara

Kada govorimo o našim susedima, ne možemo da ne spomenemo Budimpeštu i to ne samo zato što nam je blizu već prvenstveno zbog toga što je časopis European Best Destination već proglasio prestonicu Mađarske za najbolju božićnu destinaciju. Advent u ovom gradu održava se na dve lokacije: na trgu Verešmarti u samom centru grada i oko Bazilike svetog Stefana. Dok ćete na trgu naći mnogo štandova sa ukusnom hranom i zanatskim proizvodima, uz odličan besplatan muzički program, kod Bazilike će vas sačekati slična ponuda, ali i vrhunske laserske projekcije na samoj svetinji koje se održavaju svake večeri. Širom grada otvorena su i brojna klizališta, a najpoznatije je ono u Varošligetu, smešteno u podnožju velikog baroknog zamka Vajdahunjad, najvećeg u Evropi. Inače, ceo grad u ovo doba godine obavijen je mirisom medenjaka, dimnjak kolača, pečenog kestenja, štrudle od maka i kuvanim vinom.

ADVENT U BEČU
Od 19.
novembra do 26. decembra

Beč je još jedna atraktivna destinacija za domaće turiste, a sajam u ovom gradu mnogi opisuju kao malu zemlju čuda koja svake godine privlači milione posetilaca. Manifestacija Christkindlmarkt specifična je po tome što se održava na nizu lokacija širom starog dela grada čije su uske ulice ispunjene tezgama na kojima se prodaju tradicionalne drvene igračke i zanatske rukotvorine, zatim pečeno kestenje, perece, kobasice i kuvano vino.
Centralni deo marketa održava se u samom centru grada i nosi naziv Wiener Christkindlmarkt, a na ovoj lokaciji smešteno je ogromno klizalište koje se prostire na oko 3000 kvadratnih metara.

ADVENT U BERLINU
Od 21. novembra do 1. januara

Možda Nemačka jeste država sa najdužom istorijom održavanja božićnih marketa, ali berlinski advent je poseban po tome što nudi moderan pristup baš kakav je i duh ove metropole. U skladu sa tim, širom grada održava se čak 80-ak sajmova, među kojima postoji čak i jedan za pse. S obzirom na to da je nemoguće obići sve marketa, preporučujemo vam da obavezno prošetate kvartom Špandau sa mnogo parkova, kanala, starinskim drvenim kućicama i živahnim kafićima. Na trgu Gendarmenmarkt sačekaće vas najbolja ponuda umetničkih i zanatskih predmeta dok se na Potsdamer Platzu održava Winter World – mesto rezervisano za sportove na snegu, uključujući sankanje i klizanje.
Ukoliko želite da posetite nešto tradicionalnije markete u Nemačkoj, odlične manifestacije održavaju se i u Kelnu, Ninbergu i Eslingenu.

ADVENT U KOPENHAGENU
Od 17. novembra do 1. januara

Ako želite da osetite hygge atmosferu tokom praznika, posetite Kopenhagen – grad u kome navodno žive najsrećniji ljudi na svetu. Tamo ćete zateći niz marketa koji pulsiraju pozitivnim vibracijama, a čitava atmosfera upotpunjena je ukrasima i raskošnom rasvetom. Na tezgama ćete naći mnogo drvenih igračaka, predmeta od keramike i odličnu trikotažu, a sve će mirisati na karamelizovane bademe i kuvano vino sa cimetom (lokalno stanovništvo ovo piće zove glogg). Prema kritičarima, najlepši market smešten je u vrtovima Tivoli gde se nalaze veliko klizalište i panoramski točak koji je posebno atraktivan turistima.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: christkindlmarkt.at
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top