Ako volite da pratite Instagram profile na kojima možete naći kvalitetne gastro predloge za brze, ukusne i zdrave obroke, onda ćete sigurno voleti stranicu Foodora. Autorka ovog profila, Teodora Terzić, početkom godine počela je da deli svoje recepte na Instagramu i TikToku, a naše simpatije stekla je prvenstveno zbog praktične pripreme i kvalitetnih namirnica na koje se oslanja. Zato smo je pitali da sa nama podeli svojih pet omiljenih recepata za početak dana.
U kratkom razgovoru Teodora nam je otkrila da najviše voli da doručkuje ovsenu kašu, pre svega zato što može da je pripremi za svega nekoliko minuta dok su mogućnosti za eksperimentisanje zaista su beskonačne, a neretko bira i jaja i avokado.
– Ovog puta izdvojila sam svojih pet omiljenih recepata za brz i zdrav obrok. Priprema ovih obroka neće vam oduzeti više od 5-10 minuta, a pritom ćete isprobati nove i drugačije ukuse koji se razlikuju od standardnih izbora za doručak. Igrajte se i javljate mi utiske čim isprobate!
BANANA TOST SA JAVOROVIM SIRUPOM
Sastojci:
1 banana (može i manje / po ukusu)
parče hleba
1-2 kašike kikiriki putera
1 kašičica cimeta
½ kašike javorovog sirupa
Priprema: Na parče omiljenog hleba namažite kikiriki puter u debljem sloju i preko naređajte isečenu bananu. Pospite tost cimetom i stavite javorov sirup. Zagrejte tost u rerni (5-7 minuta na 200 stepeni), dok banane ne dobiju zlatkastu boju. Kuća će vam prelepo mirisati, dok ćete vi uživate u ukusnom obroku.
ZAPEČENA OVSENA KAŠA SA MALINAMA
Sastojci:
4 kašike ovsenih pahuljica
kašičica praška za pecivo
½ šolje biljnog mleka
šaka malina
½ banane
kašika kikiriki putera
kašičica cimeta
štangla bele čokolade (opciono)
Priprema: U posudu, koja je prikladna za pečenje u rerni, pomeštajte ovsene pahuljice, prašak za pecivo, biljno mleko, kikiriki puter i cimet. Izgnječite pola banana i dodajte je u ovu smesu. Kada sve promešate na vrh dodajte maline i belu čokoladu. Pecite u rerni 15-20 minuta na 175 stepeni. Ja volim da prelijem pečenu kašu sa malo mleka (običnog ili biljnog) pomešanim sa cimetom, tako da isto preporučujem i vama. Uživajte u prelepim slatkim mirisima i toploj ovsenoj kaši.
PROTEINSKI TOST
Sastojci:
parče hleba
2 jaja
kašika maslinovog ulja
5g putera
peršun
30-40g šampinjona
so i biber
½ glavice crnog luka
Priprema: Sipajte u tiganj maslinovo ulje i sačekajte da se malo zagreje, a zatim dodajte dva prethodno umućena jaja. Po ukusu dodajte so i biber. Ostavite jaja na tiganju 20 sekundi, a zatim ih povremeno mešajte, 2-3 minuta, dok ne budu dovoljno pržena. Nakon što su jaja ispržena, odložite ih sa strane, a u tiganj dodajte crni luk, so i biber. Kada luk dobije zlatkastu boju, dodajte i isečene šampinjone. Pržite na srednjoj vatri, uz mešajte 3-4 minuta dok pečurke ne omekšaju. Kada je sve spremno, namažite hleb sa puterom i dodajte ga u toster ili ga ugrajte na vrućem tiganju. Preko stavite jaja i pečurke i pospite sve iseckanim peršunom. Uživajte!
AVOKADO CAPRESE TOST
Sastojci:
parče hleba
½ avokada
kašika maslinovog ulja
2 kašike ceđenog limuna
½ mocarele
3-4 cherry paradajza
so i biber
svež bosiljak
Priprema: U blender ili secko stavite avokado, ceđeni limun, maslinovo ulje, so i biber. Dobićete veoma kremastu smesu, koju ćete premazati na prepečen hleb u debljem sloju. Preko dodajte naizmenično listiće mocarele i isečenog cherry paradajza. Dodajte preko svež bosiljak i po želji pospite sa semenkama koje volite ili (crnim) susamom, a za dodatni šmek možete preliti balzamikom. Za dekoraciju možete koristite tanko isečene kolutiće rotkvice, još semenki, maslinovog ulja i mikrobilja.
AVOKADO TOST SA RIKOTOM I CVEKLOM
Sastojci:
parče hleba
½ avokada
manja cvekla
rendana kora od limuna
¾ šolje rikota sira
so
Priprema: I za kraj, jedno prelepo jelo, koje volim da spremam vikendom i tako napravim namaz za naredna dva dana. Prvo skuvajte cveklu u ključaloj vodi dok ne omekša (otprilike 30 minuta). Kada je cvekla skuvana, oljuštite je, ubacite u blender, zajedno sa rikotom, ceđenim limunom (2-3 kašike), rendanom korom od limuna (1 kašičica) i solju. Dobićete gust krem prelepe boje, koji ćete premazati na prepečen tost. Isecite avokado na tanke kolutove i stavite ga preko svega. Za kraj, pospite sa još limunove kore, sira i krupne soli, a po želji dodajte i crni susam. Prijatno!
Tekst: INJournal magazin
Foto: Teodora Terzić