Pet razloga zbog kojih ćete želeti da posetite Berlin u 2019.

Istorija, umetnost, noćni provod, odlična gastro ponuda, shopping – sve to možete ponaći u drugom po veličini gradu Evropske unije, Berlinu. Poseta ovoj veličanstvenoj metropoli neverovatno je iskustvo, ispunjeno eklektičnom mešavinom istorije, kulture i predivnih znamenitosti sa savremenim barovima, alternativnim galerijama, neobičnim klubovima. To je grad koji intrigira, ali svakog turistu dočekuje raširenih ruku.
Bez obzira da li idete na produženi vikend, nedelju dana ili čak duže, sigurno ćete vremenom otkrivati more novih razloga i nikada nećete imati dovoljno vremena da biste obišli sva zanimljiva mesta u ovom gradu…

1b 17319

Brandenburška kapija (@visit_berlin)

Teško je izaabrati između mnogih fantastičnih razloga za posetu nemačkoj prestolnici, ali ipak smo izdvojili pet nama omiljenih.

2b 17319

Televizijski toranj (@visit_berlin)

1. PROMO CENA AVIO KARATA
Nacionalna avio kompanija Air Serbia sve do decembra ima akciju Vreme je za Berlin. Avio karte do ove metropole nikada nisu bile jeftinije, pa tako cena u jednom smeru iznosi od 4.425 dinara dok se povratna karta može kupiti i za 9.212 dinara. Ovo su cene za Economy Light klasu, u kojoj imate pravo samo na ručni prtljag, a ukoliko želite da putujete u Economy Standard klasi (imate pravo na prtljag do 23 kg), cena karte je veća za oko 2.200 dinara. Na raspolaganju su vam i Economy Comfort, kao i Business klasa za koje se karte, takođe, mogu kupiti na akciji, ali su nešto skuplje.

3b 17319

Pogled s Televizijskog tornja (@visit_berlin)

2. BOGATA ISTORIJA GRADA
Kada već odlučite da poesete Berlin, morate obići najvažnije znamenitosti grada. Jedan od simbola grada jeste Brandenburška kapija. Ovaj 26 metara visok neoklasicistički spomenik izgrađen je 1791. godine za kralja Frederika Vilhelma Drugog, i to kao odgovor na parisku Trijumfalnu kapiju. Televizijski toranj ili Fernsehturm poznati je berlinski orjentir, a većina turista ne propušta priliku da se popne na ovu 368 m visoku građevinu. Nalazi se u blizini Alexander Platza – sledeće važne destinacije i najvećeg gradskog trga. Drugi trg koji takođe morate posetiti jeste Posdamer Platz – kada je grad podeljen na Istočni Berlin i Zapadni Berlin posle rata, i ovaj trg je podeljen na dva dela. Godine 1963, izgrađen je Berlinski zid, pa je ovo područje grada postalo totalno izolovano. Ostaci zida i skoro 20 godina nakon rušenja privlače veliku pažnju turista, kao i nekadašnji granični prelazi među kojima je najpoznatiji Check Point Charlie. Zdraga Rajhstaga i Kolona pobede podjednako su uzbudljive, pa ih nemojte zaobići.

4b 17319

Berlinski zid (@visit_berlin)

3. UMETNOST
Berlin se smatra jednom od najvažnijih svetskih prestonica kulture i umetnosti i poseduje veliki broj muzeja i galerija. Između reke Špreje i kanala Kupfergraben nalazi se Ostrvo muzeja (Museumsinsel), koje obavezno mora biti upisano na mapi svakog turiste. Tu su smešteni najveći i najvažniji gradski muzeji kao što su: Stari Muzej (Altes Museum) u kome se čuva kraljevsko blago, Novi muzej, Nacionalna galerija i Bode muzej, u kome se nalazi bogata kolekcija antikviteta. Vredni posete su i Pergamon, sa svojim spektakularnim rekonstrukcijama istorijskih građevina sa Bliskog Istoka, kao i Stara nacionalna galerija (Alte Nationalgalerie) sa kolekcijom slika iz 19. veka. Ukoliko ostajete duže u Berlinu, nemojte propustite ni odlazak u Jevrejski muzej, Nemački muzej tehnologije i Muzej filmske umetnosti. Ovaj grad je i prava riznica galerila, među kojima se izdvajaju Urban Spree, Galerija BC, Circle Culture, Artistania Atelier, Buchholz…

5b 17319

Ostrvo muzeja (@narlamusse)

8b 17319

Muzej Pergamon (@arte.tv)

4. SHOPPING
Ako volite usputnu kupovinu idealno mesto za vas je Alexander Platz gde se nalazi čak tri shopping centra – Alexa, Galeria Kaufhof i Die Mitte. Odličnu ponudu možete naći u najmlađem tržnom centru Mall of Berlin, smeštenom u blizini Postdamer Platza. KaDeWe je najveća nemačka robna kuća i druga po veličini u Europi, odmah nakon londonskog Harrodsa. Ukoliko ste više raspoloženi za shopping-šetnje ulicama najprikladnije područje za vas je oko Kurfurstendamma, slavne berlinske avenije, koju mnogi smatraju berlinskim Jelisejskim poljima. Na nju se nastavlja Tauentzienstrasse, gde je, takođe, smešteno mnogo prodavaonica. Tu je i Friedrichstrasse sa mnoštvom ekskluzivnih prodavnica. U njoj među se, između ostalog, nalazi spektakularni stakleni tržni centar slavnog francuskog lanca Galeries Lafayette, za koju s pravom kažu da izgleda poput svemirskog broda dok je s druge strane ulice Quartier 206 – još jedna ekskluzivna adresa koja podjednako imponuje arhitekturom kao i izborom prodavnica. Na jugozapadu grada je novo impresivno mesto za kupovinu – Das Schloss, centar koji je smešten unutar stare gotičke gradske zbornice.

6b 17319

Friedrichstrasse (@grossstadtjaegerin)

7b 17319\

Mall of Berlin (@mallofberlin_)

5. GASTRO PONUDA
Nemačka kuhinja nadaleko je poznata, a prve asocijacije na nju su svakako šnicle, kobasice ili perece uz koje obavezno ide i velika krigla piva. Zato zaboravite na dijetu, a jela koja obavezno morate probati u Berlinu su: Currywurst (kobasica sa kečapom, vorčester sosom i karijem, a služi se uglavnom sa pomfritom); Doner Kebab (kebab i salata, koji se tradicionalno služe na tanjiru; za najukusniji u gradu važi Mustafin Gemuzedoner na koji se u proseku čeka 30 minuta); Senfeier (kuvana jaja i krompir u kremastom sosu od senfa); Eisbein (svinjska butkica koja se uglavnom služi s krompirom, a najbolje mesto da probate ovo jelo je restoran Zur Letzten Instanz, koji je i najstariji u gradu); Šnicla Holstein (teleća šnicla posuta inćunima, prženo jaje i kapar).

 9b 17319

Zur Letzten Instanz (@jamesward88)

10b 17319

@you_double_you

Naslovna fotografija: @carodaur/@visit_berlin

Podeli

Scroll to Top