Pozitano je i ove godine jedna od omiljenih letnjih destinacija, evo zbog čega bi trebalo da posetite ovaj italijanski gradić

U poslednjih nekoliko godina Instagram se nametnuo kao omiljena društvena mreža na kojoj tražimo inspiraciju za najrazličitije stvari, od odevnih kombinacija, preko uređenja enterijera, pa do trenutno najaktuelnije teme – letovanja. Iako smo uveliko zakoračili u drugu polovinu leta i polako je krcamo, sve naše misli i dalje su usmerene na sunce, more i najlepše letnje destinacije, naročito dok na Instagramu gledamo fotografije i reelse iza hashtaga #italiansummer.

Italija je očekivano i ove godine bila jedna od najpopularnijih destinacija za letovanje među influenserima, a mada Apeninsko poluostrvo ima mnogo popularnih letovališta, najveću pažnju svakog leta privlači Pozitano. Gradić na južnom delu poluostrva nalazi se u okrugu Salerno (pokrajna Kampanija) i ima svega nešto više od 4 hiljada stanovnika od kojih su mnogi stranci koji su jednom posetili ovo mesto i odlučili da se tu trajno presele.

Pozitano je jedno od najaraktivnijih mondenskih letovališta u Evropi. Nalazi se na Sorentinskom poluostrvu, koje razdvaja Napuljski i Salernski zaliv. Smešten je na južnoj strani, na Amalfitskoj obali, a iznad grada veoma strmo izdiže se planina Lataro. Ona zatvara grad sa kopna i sprečava da se razvije u veće naselje, ali zato grad ima divne poglede na more. Sam izgled Pozitana veoma je originalan jer se kuće nalaze jedna iznad druge zbog čega vam se čini da vise sa litica. U pitanju je mesto sa uskim ulicama, ljubaznim domaćinima i prelepom obalom.

PLAŽE

Plaže su jedan od glavnih aduta ovog gradića, neke su peskovite, neke šljunkovite, a naići ćete i na po koju stenovitu uvalu. Najpopularnija je plaža Laurito koja se nalazi nastuprot hotela San Pietro. Dobila je naziv po lovoru koji raste na njoj, a sastoji se iz dva dela – jedan je otvoren za sve turiste, a drugi je namenjen gostima hotela.
Na jugozapadnoj strani grada nalazi se plaža Arienzo, koja je najduže osunčana u toku dana. U pitanju je najveća plaža, dužine oko 300 metara i ona je centar svih dešavanja u Pozitanu. More je svetloplave boje i savršeno je za ronjenje.

RESTORANI I NOĆNI KLUBOVI

Najbolju picu u Pozitanu poješćete u restoranu Capprici koji se nalazi u centru grada u blizini crkve Santa Maria Assunta. Nemojte propustiti ni restoran La Tagliata koji se nalazi u brdu i u kome ćete, osim u odličnoj hrani, uživati i u predivnom pogledu na grad i more. Vrlo je popularan i restoran Rada koji se bukvalno nalazi na steni iznad vode, u blizini hotela Manincanto. Naravno u gradu ima još mnogo odličnih restorana, kao što su Chez Black, Il Tridente, L Incanto i mnogi drugi.
Kada je reč o restoranima i noćnim klubovima, najatraktivniji su bar Franco, noćni klub Music on the Rocks, La Terazza dei Leoni i La Siesta.

OSTALE AKTIVNOSTI

U samom centru grada nalazi se crkva Santa Maria Assuunta koja je religijski, kulturni i istorijski simbol grada. Prepoznatljiva je po belo-zlatnom enterijeru, restaurirana je u 18. veku i jako je dobro očuvana te bi svakako trebalo da je vidite.

Međutim, Pozitano je tako stacioniran da ostavlja mogućnost za mnogo odličnih izleta. Nalazi se na svega nekoliko kilometara od Amalfija, gde možete da vidite katedralu Svetog Andreja koja se nalazi na glavnom gradskom trgu, a u čijem sklopu je i bazilika iz 9. veka u romantičkom stilu. U blizini su i neke od najlepših uvala i plaža, poput Furore i La Praije.

Najveći grad u ovoj regiji je Sorento, koji je udaljen 9 kilometara od Pozitana. Romantični grad sa simpatičnim pastelnim kućicama i uskim ulicama nalazi se na litici. U podnožju je gradska plaža do koje se stiže liftom ili peški niz stenu, a noćni život u gradu zaista je odličan. U gradu se nalazi niz barova i noćnih klubova, među kojima su veoma popularni Fauno i Matilda bar.
Svakako ne bi trebalo da propustite ni odlazak na Kapri koji je udaljen 22 kilometara. Čuveno ostrvo u Tirenskom moru poznato je po prelepoj arhitekturi i vrtovima, ali i restoranima, barovima i hotelima. Ipak, glavni aduti ovog ostrva su njegove prelepe plaže. Najpopularnija je Marina Grande na kojoj se nalazi niz barova, a u blizini su ruševine Tibirijusove vile i Palazzo a Mare – odlično očuvano antičko rimsko atheološko nalazište. Posetite i jugozapadnu stranu ostrva gde je smešteno jedno od najpopularnijih kupališta – Faro di Punta Karena.

NAPOMENA: Iako Pozitano važi za mondensko letovalište, na svakoj pa i na ovoj destinaciji možete da prođete značajno jeftinije, o čemu vam je nedavno govorila i travel blogerka Tamara Savić. Naravno uvek je bolje da putujete u društvu jer će vas tako smeštaj koštati znatno manje, a na Airbnb-u možete naći odličan smeštaj za 5 ili 6 osoba gde će vas noćenje koštati između 100 i 140 evra.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @leoniehanne
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top