Ubrzajte metabolizam dodavanjem ovih 14 namirnica u svoj režim ishrane

Metabolizam

Ovih 14 namirnica najefikasnije ubrzavaju metabolizam

Ono što je gorivo za automobile, to je hrana za naše telo. Kada mu pružamo zdrave i kvalitetne namirnice ne samo da ima dovoljno energije već i metabolički procesi u našem organizmu funkcionišu brže. Iako živimo u eri kada se na tržištu nudi niz dodataka prehrani koji podstiču sagorevanje masti i brži rad metabolizma, jedino trajno rešenje jeste isbalansirana ishrana bogata namirnicama koje promovišu brži rad organa za varenje. Prvi korak jeste da ograničite (ili potpuno izbacite ukoliko možete) unos prerađene hrane koja je puna takozvanih praznih kalorija, a drugi je da u svoj meni uvedete namirnice koje drže sitost i ubrzavaju metabolizam. U nastavku vam donosimo listu namirnica koje će vašem metabolizmu pomoći da optimalno radi, a pritom ih lako možete uvesti u svakodnevni meni.

PROČITAJTE: Detoks napitak koji ubrzava metabolizam

NAMIRNICE KOJE UBRZAVAJU METABOLIZAM

SOČIVO
Sočivo je jedna od najhranljivijih namirnica na planeti iz više razloga. Ovo povrće spada u biljke koje sadrže najveći procenat proteina, prepuno je vlaknima koja podstiču varenje, ali i gvožđem koje takođe ima važnu ulogu u metaboličkim procesima. Gvožđe olakšava protok kiseonika kroz telo zbog čega nam daje energiju i istovremeno ubrzava rad metabolizma.

KRSTASTO POVRĆE
Povrće poput brokolija, kupusa, karfiola ili prokelja sadrži tri esencijalna hranljiva sastojka koja pokreću metabolizam – vitamine B, kalcijum i vitamin C. Osim toga, sadrži i hranljivu materiju zvanu sulforafan koja vrši prirodnu detoksikaciju organizma. Krstasto povrće bogato je i vodom i vlakinima, koji povećavaju sposobnost tela da sagoreva masti.

BELO MESO
Poznato je da naše telo troši više kalorija kada vari proteine nego ugljene hidrate ili masti, pa je konzumiranje belog pilećeg ili ćurećeg mesa dobra opcija iz više razloga. Telo će sagoreti više kalorija tokom varenja, a proteini koje unesemo pomažu u izgradnji mišića, koji su opet najveći potrošači kalorija.

PASULJ
Pored toga što dugo drži sitost, zbog čega nakon konzumiranja pasulja postoji mala verovatnoća da ćemo posegnuti za dezertom ili prerađenom hranom, prepun je i hranljivim sastojcima. Odličan je izvor proteina, vitamina i vlakana.

CITRUSI
Citrusno voće, posebno limun i grejpfrut, takođe promoviše varenje. Ove voćkice sadrže malo šećera, a bogate su brojnim antioksidantima. Najvažniji među njima je vitamin C koji je važan za normalan metabolizam masti.
Limun sadrži i hranljivu materiju koja se zove limonin, koja promoviše detoksikaciju jetre, a samim tim i sagorevanje masti.

OVAS
Ovas je bogat vlaknima, vitaminima i mineralima, zbog čega je odlična opcija za doručak. Ova namirnica sprečava nagle skokove šećera u krvi, koji na naše telo deluju kao signal za skladištenje masti (zbog čega dobijamo na težini).

LJUTA PAPRIKA
Začinjena hrana sadrži prirodne hemikalije koje pokreću metabolizam, a ljute papričice su posebno impresivne. One sadrže bioaktivni kapsaicin, koji ima niz hranljivih sastojaka, ali i pomaže telu da sagoreva više kalorija.

CIMET
Cimet je jedan od začina koji najsnažnije promovišu rad metabolizma pre svega tako što reguliše nivo šećera u krvi i podstiče gubitak masti.

BOBIČASTO VOĆE
Poistoji mnogo razloga zbog kojih bi bobičasto voće trebalo da konzumirate što češće, a jedan od njih je to što blagotvorno deluje na metabolizam, stabilizuje nivo glukoze i podstiče gubitak masti.

SEMENKE
Semenke konoplje i lana odličan su izvor omega-3 i omega-6 masnih kiselina, koje podstiču protok krvi u mišićima čime ubrzavaju metabolizam.

INTEGRALNE ŽITARICE
Kratkolančane masne kiseline u celovitim integralnim žitaricama pokreću oslobađanje leptina (hormona sitosti), te umanjuju apetit. Ova grupa namirnica bogata je i vlaknima koja usporavaju oslobađanje šećera u krvi i troše dodatnu energiju za varenje.

MORSKA RIBA
Ribe poput lososa, haringe ili tune sadrže dva specifična oblika omega-3 masnih kiselina: EPA i DHA, koji se nalaze skoro isključivo u morskoj ribi zbog čega ona i ima tako superiorne zdravstvene prednosti. Zahvaljujući tome smanjuju upale, povećavaju nivo dobrog holesterola i pomažu u održavanju funkcije mozga. Pored toga, bogate su kompleksom vitamina B usled čega povećavaju nivo energije, ubrzavaju metabolizam, a zaslužni su i za dobru koncentraciju.

KOKOSOVO ULJE
Kokosovo ulje održava ravnotežu dobrih bakterija u crevima, što je osnovni preduslov za dobro varenje hrane. Iako sadrži visok nivo masti, ono umanjuje holesterol i ubrzava metabolizam. Razlog za to je činjenica da sadrži srednje-lančane masti koje se mnogo brže vare od dugolančanih masti koje se nalaze u namirnicama poput putera.

ORAŠASTI PLODOVI
Orašasti plodovi bogati su proteinima zbog čega telo koristi više masti tokom njihovog varenja. Pored toga, spadaju u hranu s niskim glikemijskim indeksom, što znači da njihovo konzumiranje stabilizuje nivo šećera u krvi. Međutim, zbog velikog broja kalorija koje sadrže trebalo bi ih konzumirati umereno.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @vicmontanari
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top