INJournal tema: da li ste znali da možete da pijete previše vode?

Prekomerno ispijanje vode može uzrokovati pojavu grčeva u mišićima, nesvesticu i otežanu koncentraciju

Dehidratacija organizma jedan je od čestih problema kod savremenih ljudi, a statistički podaci govore da je čak 75% osoba hronično dehidrirano dok je kod 37% mehanizam žeđi toliko oslabljen da ga često mešaju s mehanizmom gladi. Nedostatak vode uzrokuje brojne probleme – od usporenog metabolizma i prekomerne težine, preko umora i glavobolja, do pojave podočnjaka i suve kože i kose. Zbog toga poslednjih godina svedočimo brojnim apelima lekara i nutricionista da bi trebalo da pijemo između dva i četiri litara vode dnevno, a optimalna količina zavisi od pola, načina života i ishrane, godišnjeg doba i sličnih faktora. U skladu sa tim, ispijanje vode postao je wellness trend koji su svi počeli da promovišu – od influensera do velikih brendova i dizajnera odeće koji danas u svojoj ponudi po pravilu imaju i flaše za vodu. Iako na prvi pogled nema ničeg lošeg u kampanjama koje zastupaju tako zdravu naviku kao što je ispijanje vode, čitava priča otišla je u drugu krajnost jer imamo sve veći broj osoba koje preteruju sa konzumiranjem vode.

PREKOMERNA HIDRATACIJA MOŽE UGROZITI ZDRAVLJE

Mada se u medijima ranije nije govorilo o tome, u poslednje vreme neretko slušamo da je prekomerna hidratacija podjednako loša po zdravlje, kao i dehidratacija. Termin overhydration podrazumeva da unosimo više vode nego što naše telo može da izbaci iz organizma što za posledicu ima različite simptome. Oni su u početku uglavnom blagi i manifestuju se kroz mučninu ili glavobolju, ali ako prekomerno ispijanje vode postane naša navika, može doći i do pojave grčeva u mišićima, čestih nesvestica, otežane koncentracije… Pomenuti simptomi uglavnom su posledica preteranog razređivanja soli i elektrolita u telu, jer što više vode popijemo, to je našem organizmu potrebno više natrijuma da bi je oslobodilo iz organizma.

Ukoliko ste u prethodnom periodu preterivali sa ispijanjem vode i osećate simptome kao što su mučnina ili glavobolja, najverovatnije će biti dovoljno da jednostavno prestanete sa ovim lošom navikom. Međutim, ako se suočavate sa nešto ozbiljnijim posledicama obavezno se obratite lekaru. Dobra vest je da je prekomerna hidratacija retka jer naš organizam ima odličan sistem za izbacivanje vode putem mokrenja, pa se teže zdravstvene tegobe uglavnom javljaju kod ljudi koji imaju neku vrstu poremećaja vezanu za izbacivanje vode iz organizma. Ipak, važno je imati na umu da je prava mera uvek najvažnija, pa čak i kada je reč o tako bezazlenoj stvari kao što je konzumiranje vode.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @wildlywholesome
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top