Raskošne torte po receptima najboljih kuvara

Novogodišnju trpezu ne možemo da zamislimo bez ukusnih slatkiša kojima volimo da završimo svaki praznični obrok. Ukoliko još niste odlučili kojom poslasticom ćete počastiti sebi drage ljude tokom večerašnjeg dočeka, izvojili smo za vas tri odlične torte po receptima kuvara sa 24kitchen televizije.

Kolibri torta (Jamie Oliver)

2t 301215

Sastojci:

250 ml maslinovog ulja i još malo za podmazivanje
350 g brašna s praškom za pecivo
1 ravna kašičica mlevenog cimeta
350 g zlatnog šećera u prahu
4 veoma zrele banane srednje veličine
1 konzerva konzerva ananasa u komadima (425 g )
2 velika domaća jajeta
1 kašičica ekstrakta vanile
50 g pekan oraha

Za glazuru:

400 g šećera u prahu
150 g neslanog maslaca (na sobnoj temperaturi)
200 g krem sira
2 limete

Za koricu:

100 g šećera u prahu
50 g pekan oraha

Priprema:

Zagrejati rernu na 180ºC/350°F/gasnu na 4. Podmazati i obložiti dva kalupa za čizkejk prečnika 23cm. Prosejati brašno i cimet u činiju za mešanje, zatim dodati šećer i veliki prstohvat morske soli. Oguliti banane i viljuškom ih izgnječiti u drugoj činiji. Ocediti i sitno iseckati ananas i dodati ga bananama s uljem, jajima i ekstraktom vanile. Mešati dok se ne sjedini, zatim dodati u suvu smesu i mešati dok masa ne postane glatka. Sitno iseckati pekan orahe i pažljivo ih umešati u smesu, zatim testo podeliti na dva jednaka dela u pripremljene kalupe.
Peći 35 do 40 minuta ili dok testo ne nadođe, poprimi zlatnu boju i postane sunđerasto, tako da se opet izdigne kad ga blago pogurate na dole u sredini. Nožem odvojiti ivice od kalupa, zatim ostaviti da se hladi 10 minuta pre nego što ga prebacite na žičana postolja da se potpuno ohlade.
U međuvremenu, za pripremu glazure samleti šećer električnim mlinom, dodati maslac i miksati dok smesa ne postane bleda i kremasta. Dodati krem sir, sitno narendati mesnati deo 1 limete i malo soka, zatim mutiti dok smesa ne postane malo glatka – veoma je važno da se ne umuti previše. Držati u frižideru dok ne bude potrebna. Za pravljenje hrskave korice, staviti kaster šećer i malo vode u tiganj koji se ne lepi na umerenu vatru. Protresti da ravnomerno prekrije dno, ne mešati, samo povremeno protresti tiganj dok se šećer ne rastopi, a smesa postane svetlozlatna.
Dodati pekan orahe i prstohvat soli, promešati da bi se natopili i, kad poprime lepu, zlatnu boju, sipati na podmazan papir za pečenje da se ohlade. Kad se smesa ohladi, izlomiti je tako da se pretvori u prah (potrebna je polovina za tortu, a ostatak za posipanje sladoleda).
Staviti jednu sunđerastu koru na postolje za tortu i namazati je polovinom glazure. Staviti drugu koru preko, namazati je ostatkom glazure, zatim preko narendati mesnati deo ostatka limete. Posuti prahom od korice i ukrasiti jestivim cvetovima poput ljubičice, boražine ili začinskih cvetova.

Čokoladna torta s nanom i jagodama (Rudolph Van Veen)

3t 301215

Sastojci:

Čokoladni biskvit

300 g smeđeg šećera
175 g maslaca
3 jaja
175 ml vode
90 g tamne čokolade
175 ml kisele pavlake
300 g brašna
1 kašičica praška za pecivo

Pravi poslastičarski krem od vanile

1 vanilin štapić
500 ml mleka
150 g šećera
4 žumanca
2 kašike brašna

Sirup od nane

1 veza nane
200 g šećera
200 ml vode

Čokoladni listići s nanom

200 g tamne čokolade
1 veza nane

Ukrašavanje

300 ml šlaga
75 g šećera
1 kašika kakaa u prahu
500 g jagoda
2 grančice nane

Dodatno
celofanska folija
poslastičarska vrećica s glatkim nastavkom

Priprema:

Čokoladni biskvit

Zagrejte rernu na 180ºC. Mutite smeđi šećer s maslacem dok ne postane penast. U to zatim dodajte jaja jedno po jedno. Zakuvajte vodu u loncu. Naseckajte čokoladu. Sklonite lonac s vatre i rastopite čokoladu u vrućoj vodi, pa dobro promešajte. Neka se ohladi do temperature tela. Pomešajte kiselu pavlaku, brašno i prašak za pecivo sa smesom od maslaca. U to postupno dodajte čokoladnu vodu. Podmažite kalup za tortu, a zatim dno kalupa prekrijte papirom za pečenje. Ulijte smesu, a biskvit pecite oko 45 minuta da poprimi zlatnosmeđu boju. Ostavite biskvit da se ohladi.

Pravi poslastičarski krem od vanile

Razrežite vanilin štapić po dužini i izvadite semenke. Zakuvajte mleko s vanilinim semenkama i polovinom šećera, neka provri. Sačuvajte malo hladnog mleka sa strane. Pomešajte žumanca s ostatkom šećera, preostalim mlekom i brašnom. Ulijte toplo mleko u smesu s jajima, vratite u lonče i dobro promešajte. Zakuvajte pravi poslastičarski krem i ostavite da prokuva na laganoj vatri otprilike 5 minuta. Prekrijte plastičnom folijom i ostavite tako da se ohladi.

Sirup od nane

Uberite i naseckajte listiće nane. Zakuvajte vodu sa šećerom dok se šećer ne rastopi. Dodajte naseckanu nanu i ostavite tako oko 20 minuta. Biskvit secite vodoravno popola. Obe polovine biskvita pospite sirupom od nane. Jednu polovinu zatim premažite s pola pravog poslastičarskog krema, pa preklopite drugom polovinom biskvita. Tortu odložite u frižider dok sve ostalo ne bude gotovo.

Čokoladni listići s nanom

Rastopite čokoladu tehnikom au bain-marie i dve trećine čokolade izlijte na mermernu ploču. Razmazujte čokoladu pomoću paletnog noža dok se temperatura ne snizi na otprilike 26ºC. Ohlađenu čokoladu pomešajte s ostatkom čokolade mešajući hitrim pokretima. Čokoladu stavite u poslastičarsku vrećicu. Uberite nekoliko listova nane i položite ih lepšom stranom prema dole na celofansku foliju. Istisnite tufnice čokolade po listićima, pa prekrijte drugom celofanskom folijom. Palcem razmažite čokoladu kroz celofan kako biste dobili kružiće i ostavite na hladnom mestu da se stvrdnu.

Ukrašavanje

Umutite pavlaku sa šećerom i kakaom u prahu u čvrst šlag. Potom ga stavite u poslastičarsku vrećicu s glatkim nastavkom. Ostatak pravog poslastičarskog krema raspodelite po gornjem delu torte. Istisnite vertikalne tračice šlaga duž stranica torte. Uklonite peteljke jagoda, a jagode isecite na četiri dela. Komade jagoda stavite na krugove s gornje strane torte. Čokoladne listiće s nanom skinite sa celofanske folije i utisnite ih u šlag na bočnim stranama torte. Ukrasite listićima nane.

Torta od čokolade i ruma (Filipa Gomes)

nas t 301215

Sastojci:

150 g keksa od žitarica s čokoladom
80 g oljuštenih lešnika
80 g rastopljenog putera
100 g mlečne čokolade
200 g crne čokolade
100 ml mleka
300 ml pavlake za kuvanje
60 ml ruma
3 žumanceta
1 kašičica želatina u prahu
4 kašike šećera
kapi limunovog soka
listići bele čokolade i lešnik za dekoraciju

Priprema:

U blenderu miksirati 150g keksa od žitarica s ukusom čokolade.
Istresti to u posudu i napraviti isto s 80g oljuštenih lešnika. Dodati tome 80g rastopljenog putera i sve promešati.
Zatim tu smesu sipati u kalup i staviti u frižider.
Zatim sipati 2 prsta vode u posudu i pustiti da provri.
Sipati 100ml mleka u posudu, dodati 200g crne čokolade i 100g mlečne čokolade i sve staviti u posudu da se rastopi na pari.
Zatim staviti 300ml pavlake u mikser, miksirati i dodati nekoliko kapi limuna i kašiku šećera.
Staviti 1 kašičicu želatina u prahu u malo vode pre nego što se skloni čokolada s vatre i umute 3 žumanceta s 3 kašike šećera i 60ml ruma.
Zatim rastopiti želatin u mikrotalasnoj na nekoliko sekundi. Sipati ga po čokoladi. Zatim pomešati čokoladu i krem. Na kraju izvaditi koru kolača iz frižidera, premazati je smesom i vratiti na hladno na 1,5h.
Nakon tog vremena, iseći kolač nožem, ukrasiti listićima bele čokolade i lešnicima, a onda uživati u ovom kolaču od čokolade i ruma.

Recepti i fotografije: 24kitchen.rs

Podeli

Scroll to Top