Reč psihologa: šta vaše modne navike govore o vama

Odelo ne čini čoveka, ali govori mnogo toga o njemu. Kako je moda poslednjih godina postala važan deo života velikog broja ljudi, razvijena je nova grana psihologije koja izučava osobine pojedinaca na osnovu njihovog stila odevanja, načina kupovine i odnosu prema garderobi. Rodonačelnik ovog pravca je dr Carolyn Mair koja je došla do veoma zanimljivih empirijskih dokaza o tome šta modne navike otkrivaju o svakom pojedincu. Ona je ljude svrstala u šest narednih grupa.

NEMATE ŠTA DA OBUČETE, A IMATE MNOGO GARDEROBE

Reč je osobama koje neplanski kupuju garderobu, obožavaju sniženja te je njihov ormar pun stvari koje se međusobno teško kombinuju ili one nemaju ideju kako ih mogu kombinovati. Ova grupa istinski uživa u kupovini bez mnogo promišljanja i teško se odvaja od odeće koju ne nosi smatrajući da će svaki komad kad-tad biti iskorišćen. Ukoliko spadate u ovu grupu, znajte da ste osoba koja potencijalno ne donosi dobre odlike i teško joj je da odvoji bitne od nebitnih stvari.

BEZ GREŠKE SPAJATE RAZLIČITE BOJE I PRINTOVE

Osobe koje vole da se igraju bojama i printevima, spajaju ih na originalan način kakav bi malo kome pao na pamet i nikada ne prave greške odlikuju dve važne osobine. Pre svega reč je o veoma kreativnim ljudima koji se ne plaše eksperimentisanja i ne razmišljaju u postojećim okvirima. To su potencijalni vizionari koji su uz to i jako dobro organizovani. Spajanje nespojivih boja u jedan dobar stajlig pokazuje umeće organizacije i pronalaženja rešenja čak i u najkomplikovanijim situacijama.

NE VODITE RAČUNA O SVOJOJ ODEĆI I OBUĆI KOJA JE ČESTO NA PODU ILI JE SAMO BACITE U ORMAR

Ovakvom ponašanju sklone su neorganizovane osobe koje istu osobinu verovatno pokazuju i u drugim aspektima života. Reč je o ljudima koji sebe doživljavaju kao jako zauzete ne shvatajući da bi im dobra organizacija donela mnogo slobodnog vremena. Ovo su osobe koje skoro svuda kasne i često zaboravljaju na važne stvari u životu.

ČUVATE ODEĆU U ORIGINALNOM PAKOVANJU, A KUTIJE ZA CIPELE SU VAŠI VERNI PRIJATELJI

Ovo su veoma organizovane osobe koje jako brinu o svojoj imovini jer imaju strah da mogu da je izgube. Iskustvo šopinga im je jako važno, a čuvanje originalnog pakovanja im na podsvesnom nivou donosi pozitivne emocije koje su doživele prilikom kupovine.

IMATE BESPREKORNO ORGANIZOVAN ORMAR

Funkcionalan pristup ormaru u kome postoji poseban deo sa suknjama, košuljama, pantalonama i svim ostalim komadima govori da osoba u svakom trenutku želi da zna gde joj se šta nalazi kako bi uštedela vreme. Ovakav odnos prema odeći imaju praktične osobe koje su sa obe noge na zemlji. One su spremne da, za sve u životu, unapred ulože vreme kako bi kasnije ostvarile korist.

S DOLASKOM PROLEĆA ODLAŽETE NA STRANU ZIMSKU GARDEROBU, A LETNJU S DOLASKOM JESENI

Ukoliko nije reč o nedostatku mesta u ormaru, navika da organizujete garderober prema godišnjem dobu govori da osoba voli da razdvoji različita razdoblja svog života. Uklanjanje zimske garderobe u prvim toplim danima ukazuje na spremnost za novi početak.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @leoniehanne
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top