Saznajte zašto je neophodno piti vodu i kako sebe naterati na taj korak

Sama činjenica da voda čini oko dve trećine organizma svakog čoveka govori u prilikog koliko je važno unositi je dovoljno tokom dana. Samo disanjem dnevno gubimo otprilike trećinu litre vode, ali se ona izlučuje i znojenjem, ali i na druge načine. Iako određenu količinu vode dobijamo iz hrane, neophodno je da dnevno popijemo najmanje dve litre vode kako bi naš organizam besprekorno funkcionisao. Sokovi, kafe i čajevi se ne računaju. Potrebno je piti čistu vodu.
Većina ljudi je svesna značaja vode da zdravlje, ali ipak ne unose dovoljno ove čarobne tečnosti. Mnogi su srećni ako tokom dana popiju samo trećinu od neophodne količine. Važno je znati da vodi treba piti pre nego što ožednite, jer mehanizam žeđi ne može tačno na vreme da ukaže kada vašem organizmu preti dehidratacija. Jer, kada osetite žeđ, to je znak da ste već blago dehidrirani.
Osobe koje ne piju dovoljno vode i nenadoknađuju gubitak tečnosti imaju povećan rizik taloženja soli i stvaranja kamenaca u bubrezima i žuči, kao i povećan rizik za poremećaje mentalnih funkcija, probavne i srčane tegobe.
Ukoliko vam je potrebna motivacija da pijete dovoljno vode trebali biste da znate da pijući više vode možete da sprečite česte glavobolje, ali i da rešite svoje probavne probleme.
Dehidracija je i jedan od uzroka tromosti, posebno kod žena. Unoseći dovoljno tečnosti, imaćete i više energije. Voda vlaži organizam, ali i kožu. Ispijanjem dovoljnih količina, hidrirate i podmlađujete vašu kožu. Dovoljne količine vode u organizmu mogu rezultirati i smanjenjem podočnjaka i suvih usana.
Tekućina sprečava i nastajanje kamena u bubregu i žuči i već je dokazano da se nastajanje kamena češće javlja kod osoba koje manje piju vodu. Ona prenosi i hranjive materije do organa kojima su potrebne. Ispunjava ćelije i učestvuje u hemijskim reakcijama.
Oni koji imaju problem sa time da im je teško da se nateraju da piju vodu trebaju da znaju da će im uvek biti lakše da ispiju čašu mlake od čaše hladne vode. Takođe, ako zaista niste ljubitelj ukusa ovog izvora života, preporučujemo vam da u vodu stavite nekoliko kriški limuna, krastavca ili drugog vašeg omiljenog voća ili povrća. Ovaj trik sigurno će vam pomoći da radije uživate u tečnosti.

Podeli

Scroll to Top