Saznajte zašto je svet oduševljen superhranom i gde je možete kupiti

Do sada ste se sigurno susreli sa terminom superfoods ili superhrana, ali znate li o čemu je zapravo reč? U pitanju su namirnice biljnog porekla koje imaju znatno veću koncentraciju hranljivih sastojaka, jer se gaje na područijima koja najviše odgovaraju njihovoj vrsti. Superhranu prvi su počeli da promovišu vegani i pristalice sirove ishrane koji su u potrazi za odgovarajućom zamenom za meso, pronašli odlično rešenje. A pravu ekspanziju ovi proizvodi su doživeli kada su najveće svetske zvezde poput Madonne, Oprahe Winfrey, Stinga ili Gwyneth Paltrow počele da ističu da ne mogu da žive bez ovih proizvoda.
U superhranu spadaju namirnice sa velikom koncentracijom minerala, proteina, antioksidanata, nezasićenih masnih kiselina, vitamina, esencijalnih aminokiselina i drugih korisnih sastojaka. To su: koreni, semenke, lišće, alge, bobice i drugi delovi biljaka koji se upotrebljavaju kako u prirodnom obliku, tako i u vidu praha, kapsula, sokova i tinktura. Te biljke rastu najčešće na teško dostupnim lokacijama, na primer, šume Amazona, Tibet, velike visine Anda i drugih planina. Ali nema potrebe da putujete tako daleko, najpopularnije superfood namirnice možete naći i u Srbijii, u prodavnicama zdrave hrane ili naručiti preko Interneta.

NAJPOZNATIJE SUPERFOOD NAMIRNICE SU:

Godži bobice

Foto: planetbio.rs
Foto: planetbio.rs

Ove čudesne bobice su odličan stabilizator hormona i samim tim njihovim unosom podmlađujete vaše telo. Sadrže veliku količinu proteina, vitamina A i C i 18 aminokiselina. Zatim više od 21 mineral i vitamin, kao što su cink, gvožđe, kalcijum, selen i fosfor, te vitamina B1, B2, B6. i vitamin E. U svom sastavu imaju i retke polisaharide koji povoljno deluju na imuni sistem. Godži bobice povećavaju alkalnost organizma i štite jetru, smanjuju nivo šećera u krvi, pomažu kod problema sa krvnim sudovima, ubrzavaju metabolizam, pomažu kod nesanice. Rastu uglavnom u Kini, Mongoliji, Tibetu i Centralnoj Americi.

Čia semenke

Foto: planetbio.rs
Foto: planetbio.rs

 

Ove semenke su pre svega dobre jer lako vezuju tečnost i dobro hidriraju telo. Osim toga, ubrzavaju razgradnju masti u telu i pomažu kod gubitka kilograma, jer pružaju osećaj sitosti. Revitalizuju mišiće i odlične su za sportiste, a ne sadrže gluten. Sadrže visoku koncetraciju esencijalnih masnih kiselina, antioksidanata, bogate su kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, manganom, cinkom, kalijumom i drugim vitaminima i mineralima.

Spirulina

Foto: Facebook/BiOrganic superhrana
Foto: Facebook/BiOrganic superhrana

Plavo-zelena alga spirulina povećava energiju, uravnotežuje krvni pritisak, suzbija alergije i upale, pomaže kod dijabetesa, smanjuje simptome PMS-a, čisti organizam, ubrzava metabolizam, uklanja celulit i pomaže kod mršavljenja. Odličan je izvor proteina, sadrži 18 aminokiselina, zatim vitamin B12 i druge vitamine iz B grupe, a bogata je i vitaminima A, C, E i D, kao i kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, natrijumom, fosforom, cinkom, gvožđem i selenom. Sadrži i hlorofil, koji poboljšava krvnu sliku, uravnotežuje alkalnost organizma i doprinosi izbacivanju toksina.

Kakao

Foto: Facebook/BiOrganic superhrana
Foto: Facebook/BiOrganic superhrana

Kakao zrna je sirovina od koje se prave sve poznate čokoladne namirnice. Ali za razliku od industrijskih čokolada, sirovi kakao će vam podići raspoloženje bez štetnih posledica. Kakao zrna imaju 20 puta više antioksidanata nego zeleni čaj, a bogati su gvožđem, sumporom i magnezijumom. Sadrži preko 300 hemijskih elemenata i to ga čini jednim od najkompleksnijih namirnica poznatih čoveku. Zato daje trenutnu energiju, podiže raspoloženje, balansira metabolizam i pomaže kod mršavljenja.

Konopljin protein

Foto: Facebook/BiOrganic superhrana
Foto: Facebook/BiOrganic superhrana

Protein iz semena konoplje je najkompletniji biljni izvor proteina koji sadrže sve esencijalne aminokiseline. Ima u sebi optimalnu količinu Omega-3 i Omega-6 esencijalnih masnih kiselina, visok procenat antioksidanata, sadrži 65 odsto globulina i 35 odsto albumin proteina. Od vitamina i minerala protein konoplje sadrži: magnezijum, sumpor, kalijum, askorbinsku kiselinu, beta karoten, kalcijum, fosfor, gvožđe, riboflavin, niacin, vlakna i mnoge druge hranljive sastojke. Upotrebom ovog proteinskog praha kosti i zglobovi postaju jači, reguliše se nivo holesterola u krvi, jača imunitet i smanjuje stres. Ne sadrži gluten i pomaže u mršavljenju i kod izgradnje mišićne mase, a reguliše i krvni pritisak.

Podeli

Scroll to Top