Sirova hrana već godinama je popularna na svetskoj gastro sceni, a u poslednje vreme ima sve više pristalica i kod nas. Ovde nije reč samo o načinu ishrane već o čitavoj filozofiji života koju mnogi prihvataju zbog pozitivnih promena koje donosi. Ljudi kji se hrane na ovaj način postaju zdraviji, imaju više energije i osećaju se neuporedivo bolje nego kada su organizam „gušili“ termički obrađenim namirnicama.
Raw food pokret samo je jedan od pravaca u kojem se možete pokrenuti ako želite da promenite nešto u svojoj ishrani. Iako vlada mišljenje da sirovu hranu čine samo voće i povrće, tu su i orašasti plodovi, semenke, klice, morske trave, hladno ceđena ulja i zaslađivači u svim oblicima i kombinacijama koje nadražuju nepce. Sirova hrana je nekuvana, nepečena, neprerađena i organska. Može biti dehidrirana, fermentirana, u klicama i sušena sa bezbroj ukusa, boja i tekstura. Ona se ne jede uvek hladna već lako može da se ugreje u dehidratoru ili u posudi sa dvostrukim dnom na šporetu, ali tako da se vodi računa da je ne pregrejemo kako ne bi izgubila enzime važne za naše telo.
Sirova hrana veoma je zdrava za naš organizam jer je sveža, nerafinisana, nije hemijski tretirana, a pravilnom pripremom ostaje nepromenjenog sastava, ne gubi enzime niti nutritivnu vrednost. Zato ovu vrstu ishrane biraju oni koji žele da u svoj organizam unose hranu biljnog porekla u njenom izvornom obliku i maksimalnom nutritivnom potencijalu, približavajući čoveka prirodi.
Sirova hrana je lakše probavljiva, sadrži enzime i katalizatore koji pospešuju probavu i olakšavaju telu da samo proizvodi vlastite enzime zbog čega ima veću energiju. Osim toga, sadrži dovoljnu količinu vode koja telo hidrira i pomaže protiv tromosti, suve kože i lažne gladi. Ona ima dostatnu količinu vitamina C, beta karotena i cinka, pa podstiče naš imuno sastav.
Fitonutrijenti deluju kao antioksidansi, hormonski stabilizatori, detoksikansi i hormonalni stabilizatori. Sva sirova hrana sadrži proteine (naročito semenke, bademi, klice, plavo-zelene alge, divlji pirinač). Sirova hrana je izvor kalcijuma (brokoli, morske alge, semenke susama), gvožđa (semenke bundeve i suncokreta, timijan, kopar, mažuran), vitamina, minerala, korisnih masnoća, vlakana, luteina i beta karotena.
Zahvaljujući popularizaciji raw food filozofije sve je više gastro blogova koji su specijalizovani za specijalitete ove vrste, ali je i sve više raw food restorana. Mnogi vrhunski kuvari već su pokazali da sirova hrana može biti i veoma ukusna, te da njen adut nije samo zdravlje.
Foto: Raw Food Recipes