Pet sobnih biljaka koje efikasno prečišćavaju vazduh, a zahtevaju minimalnu brigu

Brojni su razlozi zbog kojih su sobne biljke potrebne u svakom domu. One će pročistiti vazduh u prostorijama, odličan su ukras svakog životnog prostora, a dokazano je i da deluju kao anti-stres terapija. Uz njih ćete se osećati opuštenije i daće potrebnu dozu topline vašem stanu.
Međutim, svakom od nas se bar jednom desilo da nam je biljka uvenula brzo nakon što smo je kupili. Obično suvi, smeđi listovi počnu da se pojavljuju preko noći, a već sledećih nekoliko nedelja postupno preuzimaju celu biljku sve dok ona potpuno ne uvene. Upravo zbog toga, ali i zbog vremena koje nam u savremenom dobu konstantno nedostaje, mnogi potpuno odustanu od uzgoja biljaka i odluče da svoj prostor oplemene veštačkim cvećem.
Čak i ako ste početnik ili imate loša iskustva s održavanjem biljaka, ne bi trebalo da odustanete, jer postoji veliki broj vrsta koje su izuzetno otporne i ne zahtevaju mnogo pažnje. Zato se okrenite biljkama koje mogu da prežive i više od nedelju dana bez zalivanja i ne traže mnogo svetlosti, kako ne biste morali konstantno da ih premeštate. Ako su uz to i efikasni prečišćivači vazduha, imate dobitnu kombinaciju. U nastavku smo odabrali pet biljaka koje ne zahtevaju mnogo brige, a biće odličan ukras u vašem domu.

SABLJICA

Sabljica, sansevijerija ili svekrvin jezik, kako je još zovu, tropska je biljka koja može preživeti gotovo sve uslove. Iako dobro podnosi svetlo, uspevaće i na srednjem svetlu, ali joj ni najtamniji delovi stana neće smetati. Otporna je i na suv i na vlažan vazduh, samo je nemojte držati u neposrednoj blizini klima uređaja. Tokom leta će biti dovoljno da je zalijete jednom nedeljno, a zimi čak i ređe, zbog čega je savršen izbor za sve koji često putuju. Ova biljka noću proizvodi kiseonik pa je odlična za spavaću sobu, a iz vazduha filtrira benzen, formaldehid, trikloretilen, ksilen i toluen.

ZLATNA PUZAVICA

Ova biljka postala je popularna zbog lakog uzgoja, međutim, u poslednje vreme sve više dolazi do izražaja njeno blagotvorno dejstvo na zdravlje. Naime, ona može ukloniti formaldehid iz vazduha, kao i druge štetne hemikalije. Zlatna puzavica je u zapadnom svetu simbol ljubavi te je partneri međusobno često poklanjaju. Odgovara joj da bude u srednje osvetljenom delu stana, a jaka svetlost tokom leta doslovno može da joj opeče listove. Od količine svetla zavisiće i količina tamnih i svetlih nijansi na listovima. Puzavicu je potrebno zalivati jednom do dva puta nedljno, odnosno kad primetite da je zemlja suva. Njen koren ne podnosi da bude dugo u vodi, pa redovno praznite podmetač. Ako primetite smeđe mrlje na lišću, to je siguran znak da joj je potrebno više vode. Jako brzo raste, a na vama je da odlučite da li ćete joj listove usmeravati tako da raste horizontalno ili vertikalno.

ZAMIJA

Zamija ili zamiokulkas po feng shuiju vlasniku donosi sreću, novac i blagostanje na svim životnim poljima zbog čega je možete videti u mnogim stanovima i kancelarijama uređenim po pravilima ove drevne kineske veštine. Ima afričko poreklo, a popularnost duguje i lepom izgledu i izuzetno lakom održavanju. Odlično uspeva u tamnijim ili srednje osvetljenim delovima stana, a dovoljno je da je zalivate jednom u dve nedelje. Zamija ne podnosi višak vode, pa često zalivanje može dovesti do toga da joj listovi požute. Ako vam se to dogodi, nemojte je zalivati mesec dana i sama će se oporaviti.

GNEZDASTA PAPRAT

Za razliku od ostalih vrsta paprati ova nema rasperjano lišće i mnogo se lakše održava. Odličan je izbor za viseće saksije mada lepo izgleda i u običnim. Ne zahteva veliku svetlost i dovoljno je da je zalivate jednom nedeljno odnosno kada je zemlja u saksiji napola suva. Listovi ove biljke mogu porasti do 90 cm, pa dok je paprat mlada može biti smeštena u bilo kom delu stana, ali kad poraste zahtevaće malo veći prostor. Gnezdasta paprat, osim zbog lepog izgleda, izuzetno je korisna u stanu jer filtrira formaldehid, ksilen i toluen.

FILADENDRON

Jednu od najotpornijih i najdekorativnijih sobnih biljaka mnogi nazivaju i kraljem saksijskog cveća. Filadendron prostorije oplemenjuje negativnim jonima i čisti vazduh od mnogih toksina, među kojima je i formaldehid. Kada se tome doda činjenica da se izuzetno lako gaji – ne čudi što je ova biljka jedna od najomiljenijih u našim domovima. Najbolje uspeva u srednje osvetljenom delu stana, mada mu ne smetaju i tamniji delovi, a zalivajte ga tek kad se zemlja u saksiji potpuno osuši. Jedino što filadendron traži je prostor, jer njegovi listovi mogu da narastu i do tri metra. Ovo naročito važi za vrstu monstera koja ima listove i po 80 centimetara. Kad biljka poraste potrebno je da je orežete što možete učiniti vrlo jednostavno makazama ili skalpelom. Ne bi trebalo da vas iznenadi ukoliko filadendron procveta belim krupnim cvetovima koji imaju žuti prašnik, jer to znači da je zadovoljan.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @littlenorthplants
Foto: Instagram, Privatna arhiva

Podeli

Scroll to Top