Sonja Iglič: Saradnja sa kompanijom Swarovski bila je zanimljivo iskustvo

Mlada umetnica Sonja Iglić nedavno se vratila sa velikog italijanskog takmičenja International Talent Support gde je ostvarila značajane rezultate. Sa kolekcijom “Jaws of Glory”, u oštroj konkurenciji, bila je među deset finalista. To joj je otvorilo novu mogućnost – da za kompaniju Swarovski osmisli kolekciju na temu budućnsti, a svetski gigant u proizvodnji nakita, odlučio je I da materijalizuje jedan njen rad. Zahvaljujući dobrom timu sa kojim sarađuje, fotografom Alekom Živokovićem i make-up artistom Sanjom Orlandić, nastala su i dva odlilna editorijala koja su dočarala umetnost ove talntovane devojke, a fotografije su bile izložene na centralnom eventu takmičenja International Talent Support u Trstu.
Sa ovom uspešnom damom koja je po struci scenograf razgovarali smo o njenom putu uspeha, a pre svega nas je interesovalo kako se zainteresovala za dizajn nakita.

1p si 8815

– Pre četiri godine diplomirala sam scenografiju I počela da radim u svojoj struci. Međutim, postojalo je mnogo pauza između snimanja serija tako da sam odlučila da to vreme pametno iskoristim. Dizajn nakita me je oduvek zanimao, ali kod nas ne postoje relevantne visoke škole za tu oblast. Odlučila sam da završim nekoliko kurseva i “naoružala” sam se knjigama na tut emu, te počela sa izradom prvih komada. Pre dve godine prijavila sam se za takmičenje Majdan Art I osvojila prvu nagradu, a ono što je bilo najbolje u tome jeste da je to priznanje podrazumevalo radionicu u fabric Zlatare Majdanpek na kojoj sam radila sa stručnjacima I od njih sam najviše naučila o različitim segmentima izrade nakita.

Šta je bio vaš sledeći korak?

– Posle vrednog znanja koje sam stekla napravila sam malo veću kolekciju sa kojom sam naredne, 2014. godine, konkurisala na istom takmičenju. Tom prilikom sam dobila Grand Prix. Još jedna lepih stvari koje su se tim povodom desile su i izložbe u Majdanpeku, Petrovcu na Mlavi i Beogradu.

Kada ste odlučili da izađete iz okvira naše zemlje?

– Nikada me nije previse zanimala komercijalna proizvodnja već sam više zainteresovana za izradu umetničkih komada koji se temelje na jasnoj ideji. Ove godine sam osetila potrebu da prezentujem svoj rad I na internacionalnom tržištu i prijavila sam se na međunarodno takmičenje International Talent Support koje se organizuje u Italiji.

Jaws of Glory
Jaws of Glory

Kakvu kolekciju ste pripremili za tu priliku?

– Kolekcija pod nazivom “Jaws of Glory”, izrađena od kože I mesinga, inspirisana je modernim predatorima i opisuje trenutni poredak u svetu koji motiviše ljude da radi svojih ciljeva prelaze etičke granice i postaju predatori. Najčešće se radi o tome da pojedinac nije svestan momenta kada ovu granicu pređe. Pitanje kojim sam se bavila jeste da li cilj opravdava sredstvo? U kolekciji su muholovke simbol predatora, a svaka od njih nosi naziv iz Danteove „Božanstvene komedije“. Ideja je da se osoba koja nosi nakit pita da li ona nosi te muholovke ili one nose nju i šta će da uradi po tom pitanju. Hoće li postati jedna od njih ili će nešto promeniti?

Ta kolekcija svrstala vas je među deset finalista, kakve su vam se mogućnosti time otvorile?

– Svako od finalista, pa i ja, imao je zadatak od kompanije Swarovski da napravi kolekciju na temu futurizma – budućnosti nakita, budućnosti Swarovski kristala i budućnosti kao takve. Ideja je bila da se njihovi kristali kombinuju na drugačiji način i sa nekomercijalnim materijlima.

Jaws of Glory
Jaws of Glory

Kakvi su bili vaši radovi?

– Ja sam se u svojim radovima bavila budućnošću naših duša, a u izradi sam pored kristala koristila pre svega žice od gitare uz pleksiglas i aluminijumske delove. Moja vizija je bila da ćemo usled tehnološkog napretka u budućnosti imati mogućnost da znamo kako naša duša funkcioniše. Ideja je da kristali reaguju na frekfencije naše duše, dok žice od gitare sviraju njenu muziku. Jedan od modela, koji se direktorki kompanija najviše dopao je i materijalizovan.

Na kakve reakcije ste naišli u Italiji?

– Finale takmičenja International Talent Support organizovano je kao trodnevni event u Trstu. Na tom događaju finalisti iz četiri kategorije – nakit, asesoari, art work i moda, prezentovali su svoje radove. Imali smo priliku da se upoznajemo sa mnogim uglednim ljudima kao što su kreativni direktori Guessa, Diesela ili Swatcha koji su bili zainteresovani za naš rad. Zbog toga se nadam da će ovo takmičenje da mi otvori mnoga vrata u daljem radu. Poslednje večeri proglašeni su pobednici.

Future, Swarovski
Future, Swarovski

Osim nakita, prezentovali ste i editorijale vašeg nakita koji su nastali u saradnji sa fotografom Alekom Živkovićem i make-up artistkinjom Aleksandrom Sanjom Orlansdić Sretković?

– Da, imam sreću da radim sa timom odličnih ljudi sa kojima se savršeno razumem i to mi je od neprocenljivog značaja. Rad Aleka i Sanje takođe je oduševio sve prisutne na eventu u Trstu, pa su čak dve fotografije proglašene fotografijama godine. To je izazvalo veliku pažnju italijanskih medija tako da su te slike već objavljene u mnogim pritanim medijima, a među njima je i čuveni Vogue.

Kakvi su vaši planovi za budućnost?

– Već spremam novu kolekciju koja bi trebalo da bude gotova do septembra. I to će biti nešto potpuno drugačije od svega što sam do sada radila.

Planirate li da krenete i u komercijalnu proizvodnju?

– Prvenstveno me interesuje umetnički nakit tako da mi najviše prija da se bavim izradom komada za filmove, serije, pozorišne predstave ili editorijale. Komercijalna proizvodnja mi nije prioritet, ali ne bežim od nje. Ukoliko odlučim da napravim kolekciju za prodaju, ona će biti od plemenitih materijala.

Future, Swarovski
Future, Swarovski

Podeli

Scroll to Top