Svetlana Prodanić: Život u Londonu oblikovao je moj stil odevanja

Poslednjih godinu dana, svet blogera bogatiji je za još jednu digitalnu stranicu – Fashion Pumpkin. Autorka ovog online modnog dnevnika je Svetlana Prodanić koja nam je privukla pažnju svojim ženstvenim stilom i jedinstvenim odevnim kombinacijama. Ova talentovana dama nije samo još jedna u nizu devojaka koje su opčinjene magijom modne industrije i žele da budu deo te mašinerije, već iza sebe ima bogato poslovno iskustvo.
Nakon što je završila studije za modnog stilistu na čuvenom umetničkom univerzitetu Central St. Martins u Londonu, Svetlana je radila kao stilista na Fashion TV-u, sarađivala sa prestižnim svetskim magazinima kao što su Vogue i Marie Claire dok je na nedeljama mode u prestonici Velike Britanije imala priliku da radi sa dizajnerima kao što su Jean Paul Gaultier, Yohji Yamamoto, Valentino, Issey Miyake, Manish Arora…
Nakon što se sa porodicom 2012. godine preselila u Srbiju, živi na relaciji Novi Sad – London, a prošlog leta je na nagovor prijatelja otvorila blog Fashion Pumpkin.

1p fp 2815

Jeste li oduvek voleli modu?

– Još kao mala, gledajući majku krojačicu, zavolela sam modu. Već tada su počeli da me fasciniraju različitost vrsta materijala, boja, krojeva, sa kojima sam se svakodnevno susretala. Situacija u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina je samo ubrzala moju želju da emigriram za London, a upis studija na Central St Martins-u, jednom od najboljih univerziteta u svetu mode, bio je prirodan izbor.

Po čemu pamtite vreme studija i šta je najvrednije što ste naučili na prestižnom univerzitetu?

– Vreme studija pamtim po velikom broju neprospavanih noći i divnom druženju sa ljudima iz različitih delova sveta. Suštinsku stvar koju sam naučila studirajući na Central St Martinsu jeste da je svako ljudsko biće jedinstveno i da moda nepoznaje granice.

2p fp 2815

Koji je bio vaš prvi posao u svetu mode?

– Nakon velikog broja asistiranja već poznatim stilistima, prvi samostalni posao vredan pomena je bio posao modnog stiliste za FTV za vreme trajanja Filmskog festivala u Kanu.

Koliko dugo ste radili kao modni stilista na FTV-u?

– Za FTV sam radila dve godine na različitim projektima i stekla ogromno iskustvo i poznanstva koje su mi bila odskočna daska za druge projekte.

Među ljudima sa kojima ste saradjivali su i Jean Paul Gaultier, Yohji Yamamoto, Valentino, Issey Miyake, Manish Arora… Ko je od njih na vas ostavio najjaci utisak i po čemu pamtite te saradnje?

– Ne bih mogla nikog posebno da izdvojim, jer je svaki od njih na mene ostavio poseban utisak svojom originalnošću i zahtevnošću. Te saradnje pamtim po veoma napornom radu i velikom iskustvu koje sam stekla tokom vremena koje sam provela sa tako kreatvnim ljudima.

3p fp 2815

Street Style u Londonu veoma je inspirativan, koliko je život u tom gradu bio presudan za oblikovanje vašeg ličnog stila?

– Tačno je da je Street Style u Londonu veoma inspirativan i mogu da kažem da je bio ključan za oblikovanje mog ličnog stila.

Kako biste opisala vaš stil odevanja?

– Opisala bih ga kao ženstven, a ujedno i klasičan stil sa primesama Londonskog street stila.

Koji je vaš omiljeni odevni komad?

– Najviše volim da nosim haljine.

4p fp 2815

Zbog čega ste odlučili da se preselite u Novi Sad?

– Porodično smo doneli odluku da se preselimo u Novi Sad i da već sam se ovde navikla na život.

Kako ste odlučili da osnujete blog Fashion Pumpkin?

– Blog sam odlučila da pokrenem na nagovor svojih prijatelja i kolega. Fashion Pumpkin ovog meseca slavi svoj prvi rođendan i više sam nego zadovoljna prvim rezultatima. Nemam velike ambicije i očekivanja, želim samo da pokažem ljubav prema modi i poslu kojim se bavim.

Radite li i dalje kao stilista?

– Da, trenutno radim na nekoliko projekata u Londonu.

5p fp 2815

Podeli

Scroll to Top