Svi benefiti plivanja zbog kojih ćete odmah poželeti da uplatite godišnju kartu

Koliko god da imate godina, kakva god da su vaša kondicija i fizička spremnost postoji jedan univerzalan sport kojima odmah možete početi da se bavite. Pogađate, reč je o plivanju. U pitanju je jedna od retkih aktivnosti kojom bukvalno možemo da se bavimo tokom celog života – od detinjstva do pozne starosti, pa čak i tokom trudnoće ili u periodu kada imamo povrede. Mada nam je ovaj sport u fokusu uglavnom za vreme leta, zapravo bi trebalo da ga upražnjavamo tokom cele godine. Plivanje pozitivno utiče na mnoge aspekte života, uključujući fizičke, mentalne i emocionalne, zbog čega su lekari, fizioterapeuti, psiholozi, lični i sportski treneri saglasni u tome da je plivanje jedan od najboljih načina da ostanete u formi.
U nastavku vam otkrivamo sve glavne benefite ovog sporta zbog kojih ćete poželeti da uplatite godišnju kartu.

TOPLI KALORIJE
Plivanje je odlična aktivnost za sve koji žele da se oslobode viška kilograma. Osoba koja ima oko 70 kilograma sagoreće približno 423 kalorije na sat dok pliva slabim ili umerenim tempom. Ukoliko pliva snažnijim tempom može sagoreti do 715 kalorija na sat. To je značajno više nego što bi sagorela ukoliko praktikuje brzi hod, vožnju bicikla, pa čak i trčanje.

PLIVANJE AKTIVIRA SVE GRUPE MIŠIĆA
Jedna od najvećih prednosti plivanja je ta što aktivira celo telo – od glave do pete. Ono povećava broj otkucaja srca bez stresa za telo, utiče na tonus mišića, gradi snagu i povećava izdržljivost. Postoje različiti stilovi koje možete koristiti da biste dodali raznolikost svom treningu plivanja. Možete da plivate: prsno, kraul, leđno, delfin stilom, leptir stilom ili slobodnim stilom.
Svaki od ovih stilova fokusira se na različite mišićne grupe, a voda će vam pružiti blagi otpor. Bez obzira na to kojim stilom najčešće plivate, koristićete većinu mišićnih grupa dok se krećete kroz vodu. I to je ono što plivanje čini toliko dobrim i zdravim.

PLIVANJE MOŽETE TRENIRATI DOŽIVOTNO
Zbog same činjenice da plivanje ne stvara pritisak na mišiće i zglobove, ono se može trenirati tokom čitavog života. U Sjedinjenim Američkim Državama na nacionalnom nivou čak postoje kategorije takmičenja za plivače starosne dobi između 100 i 104 godine. S druge strane, plivanje je odlična aerobna aktivnost za decu, a pritom većina mališana ovaj sport smatra zabavnim. Ova aktivnost potpuno je bezbedna i za trudnice, osim u izuzetnim situacijama kada je trudnoća komplikovana.

ODLIČNA JE ALTERNATIVA ZA DRUGE AKTIVNOSTI KADA STE POVREĐENI
Poznato je da sportisti koji su pretrpeli povredu, naročito u donjim ekstremitetima, plivaju, kako bi održali svoj nivo spremnosti. Plivanje im pomaže da ostanu u formi, a čak je i deo rehabilitacije. To je zato što otpor vode čini da mišići rade jače bez mogućnosti istegnuća mišića, koji su česti ukoliko se trenira na suvom.

REGULIŠE KRVNI PRITISAK
Istraživanja su pokazala da plivanje vrlo laganim tempom, pozitivno utice na visok krvni pritisak. Preporučuje se plivanje 30 minuta, minimalno 3 puta nedeljno. Idealno bi bilo četiri, do pet puta. Krenuti sa kratkim stazama i dugačkim pauzama, a vremenom skraćivati pauze i produžiti putanje.
S druge strane, plivanje umanjuje neprijatnosti koje se javljaju zbog niskog krvnog pritiska. Laganim plivanjem dolazi do dubljeg disanja, a samim tim kiseonik uspeva da dođe do svih ćelija u organizmu, što će ublažiti neprijatnosti niskog krvnog pritiska. Pored toga, plivanje poboljšava i cirkulaciju.

OTKLANJA BOLOVE U LEĐIMA
Kako danas gotovo 90% populacije ima bolove u leđima, bilo da je ono u akutnom ili hroničnom obliku, preporučuje se leđno plivanje u nešto toplijoj vodi (od 27 do 30 °C). Izbegavati prsno i leptir plivanje.

POMAŽE OBOLELIMA OD ASTME
Mnogi astmatičari prilikom treniranja i vežbanja dobijaju napade i upravo je to razlog zašto je plivanje najbolji izbor za njih. Tehnika disanja koja se odvija u toku plivanja jača mišiće koji omogućuju odvijanje izdaha, a koji je kod obolelih problematičan. Stilovi koji se preporučuju su: prsno ili kraul plivanje.

UMANJUJE STRES I POVEĆAVA SAMOPOUZDANJE
Prema istraživanju sprovedenom na oko 4.000 plivača, 74% se usaglasilo da plivanje uklanja stres i tenziju, dok je 68% reklo da se osećaju dobro kada su u vodi i da su mentalno rasterećeniji.

POBOLJŠAVA SAN
Kao što smo vam već pisali čak trećina svetske populacije pati od insomnije, a plivanje je jedna od aktivnosti koja može biti od velike pomoći. U studiji koja je sprovedena sa starijim osobama koje imaju nesanicu, učesnici su prijavili i povećanje kvaliteta života i kvaliteta sna nakon što su mesec dana plivali umerenim tempom tri puta nedeljno po 45 minuta.

PLIVANJE MOŽE DA VAM PRODUŽI ŽIVOT
Dokazano je da rekreativno bavljenje bilo kojim sportom produžava život. Međutim, brojna istraživanja su dokazala da je plivanje najbolji izbor. Istraživanje sprovedeno na preko 40 hiljada muškaraca starosti između 20 i 90 godina, u trajanju od 32 godine, pokazalo je da su oni koji su plivali imali za 50% manju stopu smrtnosti u poređenju sa onima koji su trčali, šetali i onima koji nisu vežbali.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @emilisindlev
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top