Tradicionalni uskršnji specijaliteti na malo drugačiji način

Najveći hrišćanski praznik i ove godine uglavnom ćemo provoditi u krugu porodice, uz bogatu trpezu čije će centralno mesto po običaju zauzmati ukusno meso, fine salate, kiflice, neodoljivi dezerti i šarena jaja. Mada verujemo da ste se snabdeli većinom namirnica i da već počinjete s pripremama za sutrašnji dan, ukoliko su vam dosadili recepti koje iznova ponavljate svake godine, ovog puta donosimo vam malo drugačije ideje za uskršnje specijalitete koji jesu u duhu tradicije, ali imaju moderan pomak. U nastavku vas čekaju recepti za jela u svim kategoriaja, od predjela do dezerta, a sigurni smo da većinu potrebnih namirnica već imate u kuhinji.

CEZAR SALATA

1um 27419

Sastojci:
Za krutone:
4 kriške hleba isečenog na kockice
1 1/2 supene kašike maslinovog ulja
1 kafena kašika mlevene majčine dušice (po izboru)
3/4 kafene kašike soli
1/4 kafene kašike crnog bibera
Za dresing:
3 kašike parmezana
4 do 6 češnja belog luka
3 fileta inćuna
2 kafene kašike senfa
1 veće jaje
sok od jednog limuna
2/3 šolje maslinovog ulja
so i biber po ukusu

2 zelene salte (iseckane na komadiće)

Priprema:
1. Krutoni: Sve sastojke stavite u veću posudu. Mešajte dok hleb dobro ne upije sve sastojke. Stavite tiganj na ringlu zagrejanu na srednjoj temperaturi i ubacite kocke hleba. Pecite hleb 6 do 8 minuta, uz povremeno mešanje, dok ne dobije zlatno braon boju. Ostavite krutone da se ohlade.
2. Dresing: Nasecite sitno beli luk i jaje. Pomešajte sve sastojke u posudu dok ne dobijete kompaktnu masu.
3. Salata: Prelijte naseckanu salatu dresingom i dobro izmešajte dok listovi ne upiju dresing. Dodajte krutone i servirajte.

PECIVO SA SIROM I ŠUNKOM

2um 27419

Sastojci:
1 šoljica brašna
1 šoljica mleka
2 supene kašike maslaca (rastopljenog i prohlađenog)
2 jaja
3/4 kafene kašike soli
1/4 kafene kašike crnog bibera
12 kašika šunke isečene na kockice
6 kašike kačkavanja isečenog na kockice

Priprema:
1. Uključite rernu na 220˚C.
2. Stavite brašno, mleko, puter, jaja, so i biber u posudu i umesite testo. Testo razvucite tako da debljina bude oko 1,5 cm. Isecite ga na kockice i u sredini svake stavite 1 kašičicu šunke i 1/2 kašičice kačkavalja, a zatim zatvorite testo. Pleh obložite papirom za pečenje i ređajte pecivo.
3. Stavite u rernu da se peče oko 25 do 30 minuta odnosno dok ne dobije zlatnu boju. Izvadite iz rerne i poslužite.

ZAPEČENO POVRĆE

3um 27419

Sastojci:
2 batata (oljuštena i isečena na kolutiće debljine oko 1/2 cm)
4 paškanata (oljuštena i isečena na kolutiće)
5 cvekli srednje veličine (oljuštene i isečene na kolutiće)
2 1/2 šoljice pavlake za kuvanje
4 kašike parmezana
1 supena kašika majčine dušice
1 češanj belog luka (sitno iseckan)
2 kašike narendanog kačkavalja
so i biber po ukusu

Priprema:
1. Zagrejte rernu na 200˚C. Batat, paškanat i cveklu narežite na vrlo tanke krugove i staviti ih u posebne posude. U svaku posudu s povrćem stavite po 2/3 šolje pavlake za kuvanje i dodajte po 1/2 kašike parmezana i po 1 kašičicu majčine dušice. Dodajte so i biber i sve dobro izmešajte dok se povrće potpuno ne obloži dresingom.
2. Sipajte preostalu pavlaku za kuvanje u tepsiju u kojoj ćete peći povrće, dodajte 1 kašiku parmezana i malo belog luka. Naređajte povrće u posudu kao na slici. Potom sve još jednom posolite, pobiberite i dodajte preostali parmezan. Pokrijte tepsiju folijom i pecite 25 do 30 minuta ili dok povrće ne omekša. Izvadite iz rerne i dodajte narendani kačkavalj. Vratite u rernu i pecite još 3 do 5 minuta. Kad povrće bude gotovo dodajte još malo majčine dušice i poslužite.

ROLOVANA SVINJETINA

4um 27419

Sastojci:
Za mešavinu začina:
3 supene kašike mlevenog ruzmarina
1 1/2 supene kašike mlevene žalfije
1 supena kašika mlevene majčine dušice
1 supena kašika pančete isečene na kockice
8 češnja belog luka (sitno iseckanog)
2 kafene kašike mlevenog komorača
2 kafene kašike mlevenog đumbira
1 kafena kašika crnog bibera

1 ceo svinjski trbuh (sa kožom)
1 1/2 kafene kašike morske soli
1 kašičica praška za pecivo

Priprema:
1. Stavite sve začine sa pančetom u malu posudu i dobro ih izmešajte kako bi se sjedinili.
2. Stavite svinjski trbuh na čistu radnu površinu i kožu izbušite nožem pazeći da ne zasečete i meso. Namažite kožu mešavinom začina tako da deo ugurate u rupe na koži koje ste prethodno napravili nožem. Zatim okrenite trbuh i začinite i stranu sa mesom tako što ćete sve začine dobro utrljati u stomak. Urolujte svinjetinu i vežite je konopcem. Stavite urolovano meso u pleh za pečenje i ostavite u frižideru oko 6 sati.
3. Zagrejte rernu na 180˚C.
4. U maloj posudi izmešajte morsku so i prašak za pecivo.
5. Izvadite meso iz frižidera, ako je potrebno prosušite ga ubrusom i utrljajte u kožu mešavinu morske soli i praška za pecivo. Pecite meso oko 3 ili 3 1/2 sata (u zavisnosti od jačine rerne). Povećajte temperaturu rerne na oko 250°C i pecite još oko 20 minuta, da bi koža postala hrskava.
6. Izvadite iz rerne i ostavite meso da se odmori oko 15 minuta. Tanko narežite i poslužite.

CHEESECAKE OD KIKIRIKIJA I ČOKOLADE

Sastojci:
Kora:
250 gr mlevenog keksa
150 gr putera
1/2 kašičice đumbira u prahu
Fil:
500 gr krem sira
1,5 šolja putera od kikirikija
1 šolja šećera u prahu
1 kisela pavlaka
200 ml slatke pavlake
Glazura:
300ml slatke pavlake
300 gr crne čokolade (seckane)
1/2 šolje seckanog kikirikija

Priprema:
1. Za koru: Sjedinite keks i đumbir, a potom dodajte rastopljenji puter i mešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu. Koru utisnite u kalup prečnika između 24 i 26 cm i odložite u frižider.
2. Fil: Umutite krem sir i puter od kikirikija. Dodajte i ostaje sastojke i mutite dok smesa ne postane glatka i prozračna. Ulijte fil u kalup, u kom ste prethodno utisnuli koru, i ostavite u frižideru na najmanje 2-3 sata.
3. Glazura: Zagrejte slatku pavlaku do ključanja. Sklonite je sa vatre, pa dodajte usitnjenu čokoladu. Mešajte dok se smesa potpuno ne sjedini i ne postane glatka. Ostavite sa strane da se prohladi oko 15 minuta, pa dodajte torti, a glazuru po želji možete ukrasiti usitnjenim kikirikijem.

Tekst: INJournal magazin
Recept i foto: spoonforkbacon.com

Podeli

Scroll to Top