Polako se približava letnja sezona kada ćemo teško garderobom moći da prekrijemo višak kilograma, a oni koji se budu odlučili za odlazak na letovanje, želeće da izgledaju dobro u svom omiljenom bikiniju. S obzirom na to da smo skoro svi tokom izolacije dodali po koji kilogram, sada je pravi trenutak da se vratimo u formu. Kad krenemo da držimo dijetu, obično se prvo fokusiramo na večeru, što je apsolutno opravdano, jer pre spavanja ne bi trebalo da imamo obilne obroke. Večeru ne bi trebalo ni da preskočimo već se treba opredeliti za zdrave namirnice koje pružaju osećaj sitosti. Jedan od najboljih izbora su obrok salate koje se brzo pripremaju, pružaju nam sve potrebne nutritijente, lako se vare i nemaju mnogo kalorija. Jedan takav recept pripremili smo vam u nastavku, a zvezda ove salate je avokado.
Ovo tropsko voće idealno je za prolećne i letnje dane jer nas čini sitim, a lako se vari. O prednostima avokada mnogo puta smo slušali, ali važno je napomenuti da je pun zdravih masti i vitamina i da ne sadrži holesterol. Kalijum iz avokada sprečava zadržavanje vode i nadutost dok je magnezijum ključan za gubitak težine jer aktivira stotine enzima koji kontrolišu probavu, apsorpciju i korištenje proteina, masti i ugljenih hidrata. Magnezijum je potreban i da bi insulin otvorio ćelijske membrane za glukozu, kako bi održao ravnotežu šećera u krvi, što je ključno za gubitak težine. Osim toga, avokado smanjuje apetit jer nas drži sitim pet sati nakon konzumiranja.
Verujemo da smo vam dali dovoljno razloga da isprobate neki od mnogobrojnih recepta s ovim voćem, a u nastavku pogledajte naš predlog.
SASTOJCI:
1/4 šolje maslinovog ulja + ulje za prženje
1 supena kašika senfa
1 češanj belog luka (sitno naseckanog)
1 sitno iseckan mladi luk ili manje glavica crvenog luka
5-6 grančica timijana (grubo naseckanih)
2 supene kašike soka od limuna
so
biber
mleveni kumin
prstohvat čili paprike
200gr tofu sira (isečenog na kriške)
2 brokolija
3 avokada
2 kajsije
Za sos
2 supene kašike limunovog soka
narendana kora od jednog limuna
1 supena kašika senfa
1 kafena kašika meda
1/4 crvenog luka (sitno naseckanog)
prstohvat karija
prstohvat kumina
so
biber
1/2 supene kašike soja sosa
3 kafene kašike maslinovog ulja
PRIPREMA:
Napravite marinadu od maslinovog ulja, senfa, belog i mladog luka, čili papričice, timijana, limunovog soka, limunove korice, soli, bibera i kumina. Tofu sir isecite na kriške debljine oko 1,5 cm i razdvojte cvetove brokolija. Tofu i brokoli preliti marinadom i odložite u frižider na pola sata.
Za to vreme napravite sos od limuna i karija. Pomešajte sve sastojke za sos i dobro izmešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu.
Dno tiganja za roštilj prelijte maslinovim uljem i zagrejte na srednjoj temperaturi. Avokado presecite na pola i izvadite meso. Potom avokado začinite solju i biberom i grilujte na roštilju oko 2-3 minuta sa svake strane. Izvadite marinirani tofu i brokoli iz frižidera i propržite na roštilju. Kad se termički obrade, isecite ih na sitne komade i dodajtne im sitno naseckane kajsije, a onda ovom mešavinom napunite avokado. Poslužite jelo sa sosom od limuna i karija.
Foto: @thefirstmess