Vitamin koji čini čuda za ženski organizam

Kao što svi dobro znamo, ljudskom telu potrebno je mnoštvo vitamina i minerala kako bi normalno funkcionisalo i bilo vitalno i zdravo. U velikom broju neophodnih nutritivnih sastojaka, vitamin K2 zauzima značajno mesto, posebno za žensko zdravlje. Nedostatak ovog vitamina manifestuje se na različite načine – od umora, promena na koži, nedostatka energije pa do hormonaskog disbalansa i probavnih smetnji.

1 vitamin k2

Zanimljivosti oko vitamina K2 ima mnogo. Njegova važna uloga u ljudskom organizmu otkrivena je prilično skoro, tačnije devedesetih godina prošlog veka. Stručnjaci od tada naglašavaju kako je posebno važan za izgled jer je ključan vitamin za zdravlje zuba, kože, kostiju i kardiovaskularnog sistema.
Istraživanja su pokazala da vitamin K2 usporava razgradnju koštanih ćelija i povećava mineralizaciju istih što nam omogućava da imamo čvršće i zdravije kosti zbog čega se u mnogim zemljama upotrebljava kao prevencija protiv osteoporoze. Osim toga, koristi se i u lečenju nekih srčanih smetnji dok starijim osobama pomaže da sačuvaju vitalnost…

2 vitamin k2

Najveći procenas vitamina K2 sadrže namirnice poput jaja, soje, mesa, mleka, mlečnih proizvoda i zelenog lisnatog povrća. Zbog toga se potrudite da svakodnevno konzumirate neke od ovih namirnica, a svakako da ovaj vitamin možete unositi i kroz suplemente.

Solgar – Vitamin K2 MK-7

Now Foods – Vitamin D3 + K2

Terranova – Vitamin D3 + K2

Foto: @urbanoutfitters

Podeli

Scroll to Top