Zasladite nedelju niskokaloričnim veganskim krofnama

Krofne su jedna od omiljenih poslastica uz koju mnogi vole i da započnu dan. One se prvi put pominju još davne 1756. godine, a danas ih možemo naći u različitim varijatama. Zavisno od zemlje u kojoj se prave, njihov oblik i ukus podložan je promenama. U Americi imaju prepoznatljivu rupi u sredini, a prekrivene su glazurama od čokolade, vanile i šarenih jestivih mrvica. Francuzi vole krofne na kremastiji način pa su se dosetili da dva razdvojena dela testa spoje kremom od vanile i tako su nastale princes krofne. Kod nas se pak tradicionalno služe krofne posute su prah šećerom ili punjene marmeladom.

2vk 14519

S obzirom na to da se krofne prže u ulju mnogima teško padaju, a neki ih izbegavaju i zbog velikog broja kalorija. Zato dobra zamena mogu biti veganske krofne. Iako mnogi strahuju da bez mleka i jaja neće dobiti zadovoljavajući ukus, ovaj recept uveriće vas u suprotno. Veganske krofne savršene su za sve one koji žele da uživaju u slatkoj poslastici bez griže savesti.

1vk 14519

Sastojci:

2dl ovsenog, pirinčanog ili bademovog mleka
1 mala crvena jabuka
1 supena kašika ekstrakta vanile
4 supene kašike javorovog sirupa
1 supena kašika kokosovog ulja
300gr brašna po izboru
2 kafene kašike praška za pecivo
1 kafena kašika cimeta
1/2 kafene kašike kardamoma
prstohvat soli
bobičasto voće i kakao po želji

Priprema: Zagrejte rernu na 180 stepeni. Kalup za krofne premažite s malo kokosovog ulja. Jabuku oljuštite i ubacite u blender dok ne dobijete kašastu smesu. U posudi pomešajte sve ostale sastojke, a po ukusu na kraju dodajte i bobičasto volje ili kakao. Stavite testo u kaluo i pecite 10 do 15 minuta. Ostavite 5 minuta da odstoje pre nego ih izvadite iz kalupa.

3vk 14519

Ove brze krofne odličan su izbor za uživanje u jutarnjoj ili popodnevnoj kafi.

Foto: The Kitchy Kitchen

Podeli

Scroll to Top