Zavirite u svetski bestseler How to be Parisien where ever you are

Francuska elegancija oduvek je bila san damama širom sveta koje oduvek žele da sa istom lakoćom kao Parižanke nose farmerke i glamurozne haljine. I da sa istim uspehom u farmerkama odišu elegancijom, a u večernjim toaletama šikom. Formulu uspeha odlučile su da prenesu ili da bar malo približe četiri drugarice, uspešne Francuskinje koje su udružile svoje snage i kreativna pera i napisale knjigu How to be Parisian where ever you are odnosno Kako biti Parižanin gde god se nalaziš. Zanimljivo štivo napisano originalnim stilom i sa nizom korisnih saveta brzo je postalo svetski bestseler, a u Americi je već nekoliko nedelja na prvom mestu po prodaji.

skup2 p

– Mi smo četiri žene iz Pariza koje su već godinama prijateljice. U mnogo čemu smo drugačije, ali se uvek slažemo oko važnih stvari. Naš cilj je da vam pružimo uvid u suštinu umetnosti koju poznaje svaka Parižanka – kažu spisateljice.
Najpoznatija među autorkama ovog priručnika koji će svaka žena obožavati je Karolin de Merge, čuvena manekenka koja je sarađivala sa svim brendovima sveta od Chanel-a do Lancome-a i sa najčuvenijim fotografima poput Maria Testina ili Pitera Limberga.

karolin p

Tridesetosmogodišnja modna zvezda važi za jednu od dama sa najistančanijim ukusom na svetu, a njene istovremeno svedene i šarmantne odevne kombinacije često su hvaljene u najuglednijim fashion časopisima. Pre nego što je ušla u svet manekenstva, ona je studirala književnost na čuvenom Sorbonne univerzitetu, a znanje koje je tamo stekla poslužilo joj je prilikom stvaranja ovog bestselera.
Njena drugarica Ana Berest na svoj način začinila je ovaj roman. Ona je autorka dva romana, a napisala je i biografiju čuvene francuske književnice Fransoaz Sagan. Ona takođe piše i za televiziju, filmove i pozorišta.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Osvedočena Parižanka Odri Divon svoju kreativnost nije štedela. Ona je studirala novinarstvo i političke nauke, ali nakon diplomiranja uglavnom pisala scenarija za film i pozorište, a oprobala se i kao rediteljka. Od novinarstva ipak nije odustala, pa je jedan od urednika časopisa Stytist.
Poslednja, ali podjenako važna autorka je i Sofi Mas, ugledna filmska producentkinja koja radi u Njujorku, Los Anđelesu i Sao Paolu.
Izdvajamo sedam najkorisnijih saveta koje su ove zanimljive i uspešne, a pre svega trendi dame dale svojim čitaocima. Ako ih budete uspešno primenjivali i vi ćete sa lakoćom postići da odišete francuskim šikom u svakoj prilici.

NEGA KOŽE

Foto: Instagram
Foto: Instagram

Francuskinjama je najvižnije da izgledaju prirodno, pa mnogo više pažnje pridaju negi lica nego make-upu. One sebi dozvoljavaju da im se vide pege od sunca, zboj od vrućine ili crvenilo jagodica kada se postide. Stoga izbegavaju korišćenje teških tečnih pudera već umesto njih nepravilnosti na licu prekrivaju BB kremama ili korektorom. Autorke savetuju ženama koje ne mogu bez tečnog pudera da ih razblaže kremom za lice. Osim toga, naglašavaju da je nanošenje hidrantne kreme neophodno, a da se na spavanje nikada ne ide sa šminkom. Kada je u pitanju svakodnevni make-up, Parižanke preporučuju malo maskare koja se nanosi i na gornje i donje trepavice i svetlocrveni ruž za usne.

NEGA KOSE

kosa p

Jedan od najpoznatijih odlika svake Parižanke je njena kosa. Njihove frizure nikada nisu besprijekorne već više vole razbašureni stil. One njeguju svoju kosu u zavisnosti od tipa i godina starosti. Čitateljkama se savetuje da ne farbaju kosu ili ako to čine samo u slučaju da moraju da prekriju sede ili ako hoće da malo pojačaju svoju prirodnu boju. Fen treba što češće izbegavati, a umesto njega leti kosu treba sušiti na suncu, a zimi uz pomoć peškira. Asesoari za glavu su za njih prava besmislica, jer savetuju da uvek nosite puštenu kosu. Da biste negovali svoje vlasi najbolje je da sami napravite masku od ruma, dva žumanca i soka od limina.

NEGA NOKTIJU

nokti p

Kratki i uredni nokti uz malo blagog laka su imperativ. Francuski manikir ne nosi ni jedna Paružanka jer je on u suprotnosti sa njihovom vizijom lepote. Za jake nokte najbolje je koristiti ceđeni sok od limuna koji će spremičiti listanje i lomljenje.

ESTETSKA HIRURGIJA

Ukoliko želite da promenite jednu stvar na vašem licu, to je prihvatljivo, ali nekoliko operacija ni pošto ne dolaze u obzir. Za razliku od žena sa drugih krajeva sveta, Parižanke sa podmlađivanjem kože počinju tek u četrdesetim godinama i to koristeći botoks i hijaluron. Na tretmane idu jednom godišnje kako bi njihovo lice zadržalo što prirodniji izgled. Mini liftinzi prihvatljivi su tek nakon pedesete, a ozbiljniji zahvati na ulasku u sedmu deceniju života.

SVAKODNEVNE NAVIKE

tifani [

One piju vodku uveče, a zeleni čaj tokom dana. One jedu picu sa četiri vrsta sira, ali kafu zaslađuju steviom. Jednom nedeljno peru zube sodom bikarbonom jer je ona prirodni izbeljivač. Piju mnogo vode pre odlaska na spavanje, jer je to najbolji način da izbegnu mamurluk.
Vaša koža odraz je svega što ste radili u životu naročito u predelu oko očiju i usana, pa treba voditi računa o ekspresiji.
Pivski kvasac je odličan za kožu, nokte i kosu, pa ga često koriste uz salate i to umesto soli. Parižanke nisu previše zabrinute ako dobiju višak kilograma i ne trče u teretane već vežbaju onda kada im to predstavlja zadovoljstvo jer nisu robovi savremenog društva. Česšće idu na masaže i aromaterapije. To za njih nije luksuz, to je ulaganje u dobrobit.

PRIRODNE NESAVRŠENOSTI

posp

Parižanke se ne trude da isprave svoje male nesavršenosti već ih neguju. Razmak između zuba, guste obrve ili gusta kosa za njih su odraz snage i karaktera. One dopuštaju sebi da se osećaju lepo iako su nesavršene. Preterano čupanje obrva ili povećanje usana nikada nije bio trend u Francuskoj.

IZBOR PARFEMA

Svaka Parižanka svoj parfem pronađe pre tridesete godine i koristi ga narednih trideset godina. Promena je moguća samo tokom zimskih dana. Svoju omiljenu mirisnu notu stavljaju na kosu, iza uha ili na vratu. I nikada ne izlaze iz kuće dok ne stave parfem.

Podeli

Scroll to Top