Nije mali broj odraslih osoba koje su netolerantne na laktozu ili kazein – mlečni protein sličan glutenu, zbog čega su primorane da se odreknu kravljeg mleka i menjaju ga za proizvode biljnog porekla. Nutricionisti se slažu da je bademovo mleko najbolja alternativa jer sadrži mnogo više minerala i vitamina od sojinog ili pirinčanog mleka, a bogato je manganom, selenom, magnezijumom, kalcijumom, gvožđem, kalijumom, cinkom, vitaminima E i B6 i vlaknima. Osim toga, sadrži i proteine i nezasićene masne kiseline, a sve su to razlozi zbog kojih je dobro za zdravlje te se preporučuje i osobama kojima kravlje mleko ne stvara poteškoće.
Čaša bademovog mleka sadrži 50% preporučenog dnevnog unosa vitamina E – antioksidansa, koji je posebno dobar za kosu i kožu. Reč je o niskokaloričnom proizvodu koji pritom ima i laksativni efekat te je koristan za one koji žele da smršaju. S druge strane, vitamin B i gvožđe u ovom proizvodu omogućavaju zdravo funkcionisanje mišićnog tkiva dok flavonidi smanjuju nivo holesterola i štite srce.
Bademovo mleko vrlo lako možete napraviti kod kuće i imaće istu nutritivnu vrednost, a potrebni su vam samo sirovi bademi i voda. Čašu sirovih badema prelijte s 3-4 čaša vode i ostavite da prenoći. Ujtru prospite vodu, a bademe stavite u blender i dodajte 3-4 čaša sveže vode. Mutite nekoliko minuta, a potom mleko procedite kroz gazu i sipajte u staklenu ambalažu. Ovako dobijeno mleko ima rok trajanja 2-3 dana i potrebno je da ga čuvate u frižideru.
Ukoliko želite da napravite čokoladno mleko, proceđeno bademovo mleko vratite u blender i dodajte 4-5 urme, 1/3 šolje kakao praha, kašiku semenki vanile i prstohvat soli. Mutite sve dok se sastojci ne sjedine.
NAPOMENA: Nemojte bacati pulpu koja vam je ostala posle ceđenja mleka. S njom možete pripremiti marcipan kolač, krekere, dodati je u musli ili osušiti i dobiti bademovo brašno. Od pulpe možete napraviti i hidratantnu masku za lice, ako dodate malo pavlake i meda. Na očišćenu kožu nanesite masku i ostavite da deluje 10-15 minuta, a zatim isperite vodom.
Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @halfbakedharvest
Foto: Instagram