Ako imate stalnu potrebu za slatkišima, evo šta organizam želi da vam poruči

Prekomerna žudnja za slatkišima česta je pojava u savremenom svetu, naročito kod žena. Svima nam je poznat onaj osećaj kada nam se jede nešto slatko i ma koliko se trudili da zavaramo organizam jabukom ili bobičastim voćem, želja postaje samo veća. Na kraju ipak pokleknemo i posegnemo za omiljenom čokoladom, kolačem ili bombonama. Iako znamo da šećer nije dobar za naše zdravlje (da ne govorimo o kilogramima) često mu je teže odoleti nego lošim momcima u srednoj školi.
Ako se suočavate sa ovim problemom, znate da niste jedini. Šećer stimuliše lučenje seratonina (hormona sreće) i endorfina (koji nas umuruje) zbog čega izaziva zavisnost i tešo ga se odričemo. S druge strane, mnoge studije iz oblasti holističke medicine pokazuju da je žudnja za određenim namirnicama jasan znak da naše telo pokušava da nam poruči da nam je potrebno više hranljivih materija. Zato smo istražili na šta organizam pokušava da nas upozori kada često osećamo žudnju za slatkišima.

Zbog čega nam se često jede nešto slatko?

  • Fluktuacija šećera u krvi, tačnije njegov nagli pad, zapravo je glavni uzročnik stalne potrebe za slatkišima. Ako vam se dešava da odjednom poželite nešto slatko i nikako ne možete da zavarate ovu želju, to znači da je vašem telu potrebno više goriva kako biste održali nivo šećera u krvi stabilnim. Ovakve situacije najčešće se događaju osobama koje preskaču obroke ili su njihovi obroci neizbalansirani. Da biste izbegli ovaj scenario potrebno je da imate najmanje tri obroka dnevno (poželjno je i dve užine), koji će se sastojati od proteina, složenih ugljenih hidrata (žitarice celog zrna) i vlakana. Ovakci obroci daće vašem organizmu sve potrebne nutrutijente zbog čega ćete izbeći stalne padove šećera u krvi, a samim tim i potrebu za slatkom hranom.
  • U poslednjih nekoliko godina sve veći broj stručnjaka ukazuje na to da je konstantna želja za slatkišima neretko pokazatelj da našem telu nedostaje magnezijum. Ovo je posebno čest slučaj kod osoba koje stalno jedu čokoladu. Deficit magnezijuma posebno je prolematičan tokom mesečnog ciklusa jer su PMS simptomi, poput razdražljivosti, izraženiji kod žena kojima nedostaje ovaj mineral što dodatno povećava njihovu želju za slatkišima. Da biste prevazišli ovaj problem povećajte unos hrane bogate magnezijumom, poput spanaća, mahunarki, orašastih prodova ili semenki. Potrudite se da svaki vaš obrok sadrži neke od pomenutih namirnica i želja za slatkišima će se postepeno umanjiti.
  • Kada nam je telo dehidrirano takođe možemo da osetimo potrenu za slatkišima jer naš organizam često meša osećaj gladi i žeđi. Zato pre nego što posegnete za čokoladom, prvo popite čašu vode.
  • S druge strane, ukoliko imate stalnu potrebu za voćem, to znači da vašem organizmu nedostaju vitamini i minerali. Iako nema ničeg lošeg u tome da konzumirate dosta voća, ukoliko je vaša želja preterana, nutricionisti savetuju da ga kombinujete sa proteinima, kao što su puter od badema ili drugih orašastih plodova, kokosov jogurt i slično.
  • Na kraju, želja za šećerom veoma često se javlja kada smo pod stresom jer, kao što smo rekli, on podstiče lučenje seratonina i endorfina. Međutim, iako nam šećer pomaže da se trenutno osećamo bolje, on ne rešava problem. Tako čete se mnogo efikasnije osloboditi od stresa ukoliko počnete da trenirate bilo koji sport ili makar redovno šetate.

Kako da se oslobodimo stalne želje za slatkišima?

Prva i osnovna stvar koju bi trebalo da obezbedite svom organizmu jesu redovni i izbalansirani obroci. Kada imate tri obroka i dve užine tokom dana pružićete vašem telu dovoljno goriva za sve metaboličke procese i aktivnosti koje obavljate pa nećete imati konstantne fluktuacije nivoa šećera u krvi. Podrazumeva se da bi vaši obroci trebalo da se sastoje od proteina (meso, riba, jaja, pečurke, mahunarke, mlečni proizvodi), složenih ugljenih hidrata (celovite žitarice kao što su proso, kinoa, integralni pirinač ili kukuruz) i vlakana (zeleno lisnato povrće, mahunarke, razno voće) kako biste izbegli deficit minerala i vitamina. Na sve to unesite makar 2l vode dnevno i po mogućstvu uključite bilo koju fizičku aktivnost, i budite sigurni da ćete se osloboditi želje za slatkišima mnogo lakše nego što možete da pretpostavite.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @elaisaya
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top