Ako imate stalnu potrebu za slatkišima, kafom ili preslanom hranom, evo šta organizam želi da vam poruči

Koliko vam se puta desilo da sedite na kauču i dok gledate omiljenu seriju ili emisiju odjednom vas obuzma ogromna želja za slatkišima? Pokušavate da suzbijete tu žudnju i da ubedite sebe da niste gladni, možda čak i pojedete neku voćku, ali potreba ne prestaje. Na kraju, ipak, ne uspevate da se uzdržite od posezanja za čokoladom ili bilo kojim drugim dezertom. Sličan scenario može se dogoditi i kad osetite veliku želju za još jednom šoljicom kafe ili kad ne možete da pojedete porciju ručka ako je prethodno dodatno ne posolite. Mnoge studije iz oblasti holističke medicine pokazuju da je žudnja za određenim namirnicama jasan znak da naše telo pokušava da nam poruči da nam je potrebno više hranljivih materija. Na šta organizam pokušava da vas upozori kada osećate čestu potrebu za nečim slatkim, preslanom hranom ili kafom, saznajte u nastavku.

SLATKIŠI

Istraživanja pokazuju da je želja za slatkišima znak nedostatka magnezijuma. Žene koje unose dovoljnu dnevnu količinu ovog minerala u znatno manjoj meri osećaju PMS simptome od onih kod kojih postoji njegov deficit. Nedovoljna količina magnezijuma u organizmu može povećati određene simptome tokom mesečnog ciklusa, kao što su razdražljivost, zadržavanje tečnosti ili glavobolje.
REŠENJE: Povećajte unos hrane bogate ovim mineralom, poput spanaća, mahunarki, orašastih prodova ili semenki. Potrudite se da svaki vaš obrok sadrži neke od pomenutih namirnica i želja za slatkišima će se postepeno umanjiti.

SLANA HRANA

Ako volite da dodatno posolite svaki obrok ili često uživate u pomfritu, čipsu ili krekerima, vaš organizam je konstantno dehidriran što može uzrokovati mnoge probleme. Neke studije pokazuju da je potreba za preslanom hranom povezana s nedostatkom kalcijuma, pa tako mnoge žene koje su na dijetama u kojima ima jako malo namirnica bogatih ovim mineralom, imaju želju za slanom hranom.
REŠENJE: Uvedite u svoju ishranu namirnice kao što su kefir, jogurt, tofu sir, bademi, susam ili sardine.

KOFEIN

Žudnja za kofeinom malo je drugačija jer može biti stvar navike, ako ste često posezali za kafom u trenucima kad osećate umor, a može biti i potreba za pohranjivanjem određenih emocija. Ako vam je posao koji radite postao besmislen ili ste primorani da konstantno obavljate druge aktivnosti koje smatrate nepotrebnim, mogli biste da osećate konstantnu želju za kafom. Isto važi i za razočaranje ili takozvani burnout.
REŠENJE: Za početak je dobro znati da kofein jeste stimulans, ali vam on ne daje potrebu energiju. Nema ničeg lošeg u tome ako dnevno popijete jednu ili dve šoljice kafe, međutim, ako je vaša potreba mnogo veća, razmislite o tome koje emocije pokušavate da pohranite.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @annaastrup
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top