Osam restorana koje bi trebalo da stavite na must visit listu ukoliko putujete u Barselonu

Barselona

Barselona je sve popularnija turistička destinacija, a mi vas vodimo u najbolje restorane u tom gradu

Mada je glavni grad Katalonije oduvek bio jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija, ne samo u Evropi već u čitavom svetu, činjenica je da popularnost Barselone iz godine u godinu sve više raste. Već smo vam pisali o tome da je ovaj grad druga najpopularnija metropola na TikToku, a u nalazi se i među top 10 gradova na Instagramu. Istovremeno mnogi izveštaji trenutno pokazuju da će ovaj grad u 2025. godini privući rekordan broj turista. Svakako da su neka od glavnih obeležja Barselone znamenitosti poput Place de Catalonia, parka Guell, Sagrada Familije ili Pikasovog muzeja, međutim, važan deo turističke ponude čini i katalonska gastronomija.

NAJBOLJI RESTORANI U BARSELONI

Španska gastronomija nadaleko je poznata, a dobro je poznato i to da se u ovoj zemlji najbolje jede u Kataloniji. Da ne govorimo o tome da ova regija ima i odličnu vinsku tradiciju pa je Barselona očekivano prava oaza brojnih tapas barova, restorana sa Michellinovim zvezdicama i slow food koncepata. Najbolje među njima otkrivamo vam u nastavku.

Cocina Hermanos Torres

Iza ovog restorana sa tri Michellinove zvezdice stoje braća blizanci Sergio i Javier Torres. Pre nego što su odlučili da otvore ovaj avangardni restoran, obojica su bili deo tima još jednog odličnog mesta – retorana Dos Cielos, koji se nalazi u sklopu Meliá Barcelona Sky Hotela. Hermanos Torres izdvaja se prvenstveno po tome što gostima nudi „bakina“ jela na ultra moderan način koji podrazumeva i neočekivane kombinacije ukusa, a uz svako jelo koje naručite, somalier će vam ponuditi i odgovarajuće vino. Neki od najpoznatijih specijaliteta ovog restorana su tartar od lignje sa pilećim bujonom i kavijarom i katalonski grašak sa Iberico šunkom.

Batea

Batea je jedan od popularnih restorana koji je dobio Michelline preporuku za 2025. godinu, a jedna od najvećih prednosti ovog mesta jeste činjenica da nudi idealan odnos cene i kvaliteta. Restoran vodi bračni par Manuel Núñez i Marta Morales, pri tome je on glavni kuvar dok je ona somalijer. Neki od najpoznatijih specijaliteta ovog restorana su tanjir sa morskim plodovima koji se služi kao predjelo, zatim rižoto sa morskim plodovima i galicijske ostrige.

Quirat

Quirat je jedan od dragulja Barselone čija je misija oživljavanje tradicionalnih katalonski recepata sa ciljem da ih približe kako mlađim generacijama tako i turistima. To znači da su na meniju tradicionalna jela pripremljena od lokalnih namirnica, ali na moderan način. Neki od specijaliteta su gulaš od iznutrica ili skromni calçot koji se priprema od mlagog i praziluka, a da su u pitanju prave delicije najbolji dokaz je činjenica da restoran ima Michellinovu zvezdicu. S obzirom na to da quirat zapravo znači karat, postoje i dva menija za degustaciju svih jela simboličnog naziva 18k, odnosno 24k. Karta vina takođe odiše lokal patriotizmom pa ćete na njoj naći 12 etiketa iz 12 katalonskih regija.

Terraza Martínez

Ako ste raspoloženi za tapase, paelju i vino koji će vam biti poslužena na zastakljenoj terasi koja gleda na grad onda obavezno posetite ovaj kultni restoran. Terraza Martínez važi za restoran u kome se služi najbolja paelja u Barseloni, ali ovde možete probati i druge specijalitete poput školjki ili jastoga. Sva jela pripremaju se od svežih lokalnih namirnica, a impresivna vinska karta takođe je važan deo imidža ovog restorana.

Volta

Ukoliko volite moderna mesta, novootvoreni Volta bar i restoran je vaša šoljica čaja. Smešten u naselju El Born, koje je poznato upravo po odličnoj gastronomskoj ponudi, ovaj restoran nudi odličan izbor kako alkoholnih tako i bezalkoholnih kotela, a tu su i brojni, uglavnom italijanski, specijaliteti. To je i logično ako znamo da iza čitavog projekta stoji italijanski chef Andrea de Benedictis, pa su neka od najpopularnijih jela u Volti taglioni sa školjkama, Ossobuco sa celerom i hrskavim kukuruzom i tikvice u tempuri sa tri vrste sira.

Besta

Koncept restorana Besta osmislili su Carles Ramón iz Katalonije i Manu Núñez iz Galicije, a zasniva se na miksu sezonskih proizvoda iz njihovih regija. Glavno obeležje ovog restorana jeste eteričan miks morskih plodova i mesa, koji zapravo i jeste karakterističan za Kataloniju, ali su oni ovu igru podigli na viši nivo pa ćete na meniju naći kombinacija kao što su ostrige i govedina ili sveža hobotnica i svinjske uši. Posebna priča je ponuda vina koja se uglavnom nabavljaju od malih lokalnih proizvođača.

Moments

Moments je restoran koji se nalazi u sklopu hotela Mandarin Oriental i za sada ima jednu Michellinovu zvezdicu. Zaštini znak ovog restorana su tradicionalna katalonska jela poput iberijske svinjetine sa pastrmkom i suvim grožđem ili brancina u blagom kariju. Meni se menja na svaka tri meseca, odnosno na početku svakog godišnjeg doba, a svako jelo pripremljeno je od svežih namirnica i predstavlja savršen balans ukusa i tekstura.

Bar Cañete

Bar Cañete ubedljivo je najpopularnije mesto za degustaciju tapasa, a iako je odavno postao svojevrsna turistička atrakcija, ovde redovno dolaze i lokalci. Tapasi su zaštitni znak ovog bara, a tu je i bogata vinska karta na kojoj su uglavnom lokalne etikete.

Mont Bar

Ovo je još jedan kultni tapas bar koji je nedavno dobio Michellinovu zvezdicu. Nekada neugledno mesto sa ozbiljno dobrim tapasima, danas je mnogo uglađenije ali je i dalje zadržalo atmosferu tapas bara. Sa Michellinovom zvedicom došao je i degustacioni meni koji se sastoji od 16 jela po ceni od 145 evra, međutim, dobra vest je da u Mont Baru i dalje možete naručiti tapase po ceni od 6 evra.

Tekst: Ivana Nikolić
Naslovna fotografija: @bar_canete
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top