Emma Pizza & Coctails ponovo je prošlog meseca otvorena na Dorćolu, a mi smo posetili novi restoran i otkrili toplu porodičnu priču koja stoji iza čitavog projekta
Postoje mesta u gradu koja imaju sopstveni puls – menja im se adresa, ambijent, godišnja doba, ali osećaj ostaje isti. Takva je i picerija Emma, koja se prošlog meseca ponovo tiho i elegantno uselila na Dorćol, u ulicu Braće Jugovića. Kao da se krug zatvorio prirodno, bez velike pompe, ali sa onim prepoznatljivim osećajem topline koji Emma nosi sa sobom od prvog dana. Novi prostor donosi novu energiju, ali zadržava istu ideju – autentičnu italijansku kuhinju, nepretenciozan luksuz i atmosferu zbog koje se ostaje duže nego što ste planirali.
JEDNA ODLUKA – MNOGO HRABROSTI I LJUBAVI
Iza ovog, sada već kultnog prestoničkog restorana, stoji bračni par Tea Latinović i Nenad Jovanović koji su ideju za čitav projekat dobili u najneizvesnijem trenutku u novijoj istoriji – za vreme COVID-19 pandemije. Međutim, iskrena ljubav prema Italiji i njihovoj kuhinji i posvećen rad koji su uložili u ovaj projekat morao je da donese rezultat.
– Ideja za Emmu rodila se tokom pandemije. Moj suprug je tada radio kao DJ dok sam ja vodila svoj biro za arhitekturu i dizajn AA Studio. Kako su klubovi tada bili zatvoreni, počeli smo da razmišljamo o tome šta bismo mogli zajedno da radimo. S obzirom na to da sam živela šest godina u Italiji jer sam studirala dizajn u Milanu, italijanski restoran je došao kao logično rešenje i nešto što bi moglo da spoji moja i njegova interesovanja, posebno kada imamo u vidu da oboje volimo da kuvamo.
KAD NIŠTA NE IDE PO PLANU
Dodatni razlog da uplove u svet ugostiteljstva za Teu i Nenada bila je i činjenica da su njihovi prijatelji iz Italije u tom trenutku otvarali restoran u Veroni, pa je prvobitna ideja bila da oni započnu istu priču u Beogradu. Pronašli su lokal, započeli radove i čak poručili veći deo opreme, ali pandemija je bila neumoljiva, pa su njihovi prijatelji iz Italije zbog zatvaranja granica odustali od beogradske priče.
– Zbog zatvaranja granica našim prijateljima je u tom trenutku bilo nezamislivo da budu na relaciji između Verone i Beograda pa su odustali od te priče tako da smo ostali sami. Bez rezervnog plana, sa gomilom strahova i još većom verom, spakovali smo se i otišli u Veronu na obuku. Nenad je tri meseca radio u njihovoj piceriji, gde je dobio recepture i naučio čitav proces izrade pasti i pica.
Nakon povratka iz Italije, sve je bilo spremno za početak. Tein biro AA Studio bio je zadužen za enterijer restorana u Braće Baruh, a kasnije su isti posao uradili i za Emmu na Vračaru i novu Emmu na Dorćolu.
– Nismo imali plan B tako da je moralo da uspe – tvrdi Tea.
I zaista, gosti su vrlo brzo prepoznali kvalitet koji Emma nudi – od autentičnih bezkvasnih pica, preko ručno pravljene testenine pa sve do signature koktela, po kojima je ovo mesto prepoznatljivo. Za kratko vreme, Emma na Dorćolu postala je omiljena adresa mnogih Beograđana.
NOVO EMMA POGLAVLJE
Iako je picerija u ulici Braće Baruh tokom godina postala kultna beogradska adresa, Tea i Nenad doneli su ovog leta tešku odluku – da zatvore svoj prvi restoran i presele se na dve nove adrese. Prva je samo nekoliko dana kasnije otvorena na Vrčaru – ugao Makenzijeve i Molerove, dok je prošlog meseca krenula sa radom i nova Emma na Dorćolu, u ulici Braće Jugovića 3.
– Vračar je bio logičan izbor zbog naših gostiju sa Vračara koji vole da im je sve „u kraju“. S druge strane, Dorćolci su ponovo dobili Emmu u svom kraju – kaže Tea.
Nova Emma Pizza & Coctails na Dorćolu zamišljena je kao prostor koji živi ceo dan – od jutarnjih doručaka, preko poslovnih ručkova, do popodnevnih aperitiva i večernjih DJ setova tokom vikenda. U planu je i organizacija bruncheva tokom vikenda tako da posetioce čeka još zanimljivih iznenađenja.
Dan u Emmi sada počinje doručkom – velikom ponudom jela od jaja, sendvičima od pizza-testa, toplim fokačama i tanjirima koji jednako privlače i gurmane i one koji vode računa o ishrani. Nastavlja se ručno pravljenim pastama po originalnim italijanskim recepturama, a pice su i dalje kraljice menija. Ponuda deserta je svedena, ali autentična – tiramisu, pana cotta, a odnedavno i cheesecake. Poseban pečat daju signature kokteli, osmišljeni isključivo za Emmu, koje ne možete probati nigde drugde.
Tekst: Ivana Nikolić
Foto: PR










